Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | 1.000 de cadavre exhumate în regiunile recent eliberate de sub ocupația rusească. 70.000 de civili evacuați la Herson

Ziua 245 a invaziei: Armata ucraineană susține că forțele ruse se pregătesc pentru o potențială retragere în apropierea unui râu important din regiunea Herson. Moscova a evacuat mii de oameni din această regiune.

22:48 26.10.2022

Contraofensiva Ucrainei din sudul Hersonului îngreunată de vreme

Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruse din sudul regiunii Herson se dovedeşte mai dificilă decât a fost în nord-est din cauza vremii umede şi a terenului, a declarat ministrul ucraienean al apărării.

Forțele Kievului exercită presiuni asupra trupelor ruse din regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, ocupată de Moscova de la începutul invaziei sale, amenințăndu-l pe președintele Vladimir Putin cu un alt mare eșec pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

„În primul rând, sudul Ucrainei este o regiune agricolă și avem o mulțime de canale de irigare și de alimentare cu apă, iar rușii le folosesc ca tranșee”, a declarat ministrul apărării, Alexei Reznikov, într-o conferință de presă. „Este mai convenabil pentru ei.”

„Al doilea motiv sunt condițiile meteorologice. Acesta este sezonul ploios și este foarte dificil să folosești vehicule de transport de luptă cu roți”, a spus el, adăugând că acest lucru a redus opțiunile pentru forțele armate ale Ucrainei.

„Campania de contraofensivă în direcția Herson este mai dificilă decât în direcția Harkov”, a adăugat el.

22:21 26.10.2022

Acordul privind exporturile de cereale ar putea fi prelungit

Șeful Națiunilor Unite pentru asistență, Martin Griffiths, a declarat miercuri că este „relativ optimist” că un acord intermediat de ONU care a permis exporturile Ucrainei de cereale din Marea Neagră va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.

Griffiths a călătorit la Moscova cu Rebeca Grynspan, un înalt oficial comercial al ONU, la începutul acestei luni, pentru a discuta cu oficialii ruși despre acordul care urmărește, de asemenea, să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte rusești către piețele globale.

22:10 26.10.2022

UE flexibilizează regulile pentru ajutorul de stat din țările afectate de război

Autoritățile de reglementare din UE iau în considerare extinderea regulilor mai flexibile privind ajutorul de stat, care permit guvernelor să sprijine întreprinderile afectate de războiul din Ucraina până la sfârșitul anului 2023 și cu sume mai mari permise, a declarat șefa pentru concurență, Margrethe Vestager.

Regulile mai flexibile au fost introduse în martie și revizuite ulterior în iulie.

Comisia Europeană solicită feedback din partea țărilor UE cu privire la nivelul garanțiilor publice pe care le pot oferi companiilor energetice pentru a acoperi garanția financiară pentru activitățile lor de tranzacționare, pentru a compensa prețurile ridicate ale pieței și volatilitatea.

De asemenea, guvernele sunt întrebate cum pot fi flexibile regulile pentru a le permite să ofere sprijin mai rapid și mai eficient companiilor afectate de facturi mari la energie.

„Unul dintre lucrurile pe care le consultăm este o prelungire pentru un an întreg până la 31 decembrie 2023. Ne consultăm și cu privire la sume mai mari de ajutor”, a declarat Vestager la o audiere în Parlamentul European.

Ea a spus că până în prezent comisia a dat undă verde pentru câteva miliarde de euro de ajutor de stat.

„Pe baza regulilor pe care le avem deja, am luat 114 decizii, adică la 17 octombrie și am aprobat 133 de măsuri naționale notificate de 25 de state membre. Bugetele pe care le-am aprobat sunt de aproximativ 455 de miliarde de euro”, a spus Vestager.

Ea a spus că comisia poate extinde domeniul de aplicare al tipului de afaceri eligibile pentru ajutor de stat.

21:46 26.10.2022

Georgia Meloni: Singura modalitate de a facilita un acord de pace între Rusia și Ucraina este sprijinirea militară a Kievului

Singura modalitate de a facilita un acord de pace între Rusia și Ucraina este de a ajuta Kievul să se apere militar, a declarat premierul italian Giorgia Meloni în parlament.

„Pacea poate fi atinsă prin sprijinirea Ucrainei este singura șansă pe care o avem pentru cele două părți de a negocia”, a spus Meloni în Senat înaintea unui vot de încredere asupra guvernului ei de dreapta nou numit.

Meloni a promis în repetate rânduri sprijin Kievului, în timp ce aliații ei de coaliție Silvio Berlusconi și Matteo Salvini au fost mult mai reticenți în această problemă din cauza legăturilor lor istorice cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

Meloni a spus că, deși armele pe care Italia le furnizează Ucrainei nu sunt decisive pentru rezultatul războiului, ele sunt vitale pentru ca Italia să își mențină credibilitatea internațională.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG