70 de membri ai forțelor de apărare australiene dislocați în Marea Britanie pentru a instrui trupele ucrainene
Până la 70 de membri ai forțelor de apărare australiene (ADF) vor fi dislocați în Marea Britanie pentru a instrui trupele ucrainene.
Guvernul australian a anunțat decizia miercuri seara, subliniind însă că membrii ADF nu vor intra pe teritoriul ucrainean.
De asemenea, a mai spus că va furniza Ucrainei încă 30 de vehicule de mobilitate protejate Bushmaster, ridicând la 90 numărul total promis de la invazia Rusiei.
până la 70 de membri ADF vor zbura în Marea Britanie în ianuarie pentru a se alătura Operațiunii Interflex, o misiune care implică și personal din alte țări, inclusiv Noua Zeelandă, Canada, Suedia și Finlanda.
Trupele ucrainene, inclusiv noi recruți, au călătorit în Marea Britanie pentru antrenament în cadrul acestui program.
Guvernul ucrainean îi sfătuiește pe refugiați să nu se întoarcă până la primăvară
Guvernul Ucrainei îi sfătuiește pe refugiații care locuiesc în străinătate să nu se întoarcă până în primăvară, pe fondul temerilor crescânde legate de faptul că infrastructura energetică deteriorată a țării nu poate face față cererii din această iarnă.
Criza energetică vine în momentul în care oficialii de la Kiev au avertizat că iarna care vine ar putea anunța cele mai grele lupte ale războiului, în jurul orașului sudic Herson.
Cu o treime din sectorul energetic al țării compromis de recentele atacuri rusești cu rachete și drone, vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk a avertizat că „rețelele nu vor face față”.
„Vedeți ce face Rusia. Trebuie să supraviețuim iernii”, a adăugat ea.
Avertismentul a fost dat după ce, potrivit unui sondaj, mai mulți ucraineni și-au exprimat dorința de a se întoarce acasă.
Vereșciuk a spus că, deși și-ar dori ca ucrainenii să se întoarcă în primăvară, este important să nu se întoarcă deocamdată pentru că „situația nu se va înrăutăți decât. Dacă se poate, rămâneți deocamdată în străinătate”.
Fără nicio dovadă a unei încetiniri a luptei din estul și sudul țării, unde Ucraina a înregistrat câștiguri recente în zonele ocupate de ruși, mulți se tem că iarna viitoare ar putea fi o provocare.
Ucrainenilor li s-a cerut deja să folosească cu economie electricitatea pentru a echilibra rețeaua electrică aflată în dificultate a țării.
Uniunea Europeană i-a îndemnat pe miniștrii de apărare să obțină condiții mai bine de la furnizori pentru refacerea stocurilor de arme
Uniunea Europeană i-a îndemnat miercuri pe miniștrii de apărare ai blocului să coordoneze achizițiile de arme, pentru a obține condiții mai bune de la furnizori, în timp ce aceștia încearcă să reînnoiască proviziile epuizate de transporturile către Ucraina.
Țările occidentale s-au grăbit să se reaprovizioneze cu arme și muniții după ce au transportat cantități uriașe la Kiev, ceea ce a impus industriei să accelereze pentru a satisface cererea în creștere, scrie Reuters.
„Este urgent să restabilim pregătirea forțelor noastre armate europene și să refacem stocurile epuizate”, a declarat Stijn Mols, șeful diviziei de securitate și apărare a serviciului diplomatic al UE, într-o comisie a Parlamentului European.
Miniștrii apărării din UE se vor întâlni pe 15 noiembrie, iar Mols a spus că speră că vor prezenta propuneri concrete pentru achiziții coordonate de arme.
Țările europene au nevoie de apărare aeriană și antirachetă, sisteme antitanc și de artilerie și drone, a spus Mols. Bruxelles speră la aproximativ 5-7 „proiecte emblematice” pentru a coordona achizițiile de către țările membre în domenii precum muniția.
Achizițiile de apărare în UE sunt rareori efectuate în comun, cu țări dornice să-și susțină industriile interne.
Ministrul apărării ucrainean spune că nu crede că Putin va folosi arme nucleare
Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a declarat miercuri că nu crede că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va folosi arme nucleare.
Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia are dreptul de a se apăra folosind orice arme din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume.
Eșecurile Rusiei în războiul din Ucraina au sporit îngrijorările occidentale că Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică, a raportat Reuters.
„Părerea mea personală este că Putin nu va folosi arme nucleare”, a spus Reznikov într-un briefing de presă când a fost întrebat despre această problemă.