Acordul privind exporturile de cereale ar putea fi prelungit
Șeful Națiunilor Unite pentru asistență, Martin Griffiths, a declarat miercuri că este „relativ optimist” că un acord intermediat de ONU care a permis exporturile Ucrainei de cereale din Marea Neagră va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.
Griffiths a călătorit la Moscova cu Rebeca Grynspan, un înalt oficial comercial al ONU, la începutul acestei luni, pentru a discuta cu oficialii ruși despre acordul care urmărește, de asemenea, să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte rusești către piețele globale.
Contraofensiva Ucrainei din sudul Hersonului îngreunată de vreme
Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruse din sudul regiunii Herson se dovedeşte mai dificilă decât a fost în nord-est din cauza vremii umede şi a terenului, a declarat ministrul ucraienean al apărării.
Forțele Kievului exercită presiuni asupra trupelor ruse din regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, ocupată de Moscova de la începutul invaziei sale, amenințăndu-l pe președintele Vladimir Putin cu un alt mare eșec pe câmpul de luptă, scrie Reuters.
„În primul rând, sudul Ucrainei este o regiune agricolă și avem o mulțime de canale de irigare și de alimentare cu apă, iar rușii le folosesc ca tranșee”, a declarat ministrul apărării, Alexei Reznikov, într-o conferință de presă. „Este mai convenabil pentru ei.”
„Al doilea motiv sunt condițiile meteorologice. Acesta este sezonul ploios și este foarte dificil să folosești vehicule de transport de luptă cu roți”, a spus el, adăugând că acest lucru a redus opțiunile pentru forțele armate ale Ucrainei.
„Campania de contraofensivă în direcția Herson este mai dificilă decât în direcția Harkov”, a adăugat el.
Ministrul apărării ucrainean spune că nu crede că Putin va folosi arme nucleare
Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a declarat miercuri că nu crede că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va folosi arme nucleare.
Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia are dreptul de a se apăra folosind orice arme din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume.
Eșecurile Rusiei în războiul din Ucraina au sporit îngrijorările occidentale că Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică, a raportat Reuters.
„Părerea mea personală este că Putin nu va folosi arme nucleare”, a spus Reznikov într-un briefing de presă când a fost întrebat despre această problemă.
Uniunea Europeană i-a îndemnat pe miniștrii de apărare să obțină condiții mai bine de la furnizori pentru refacerea stocurilor de arme
Uniunea Europeană i-a îndemnat miercuri pe miniștrii de apărare ai blocului să coordoneze achizițiile de arme, pentru a obține condiții mai bune de la furnizori, în timp ce aceștia încearcă să reînnoiască proviziile epuizate de transporturile către Ucraina.
Țările occidentale s-au grăbit să se reaprovizioneze cu arme și muniții după ce au transportat cantități uriașe la Kiev, ceea ce a impus industriei să accelereze pentru a satisface cererea în creștere, scrie Reuters.
„Este urgent să restabilim pregătirea forțelor noastre armate europene și să refacem stocurile epuizate”, a declarat Stijn Mols, șeful diviziei de securitate și apărare a serviciului diplomatic al UE, într-o comisie a Parlamentului European.
Miniștrii apărării din UE se vor întâlni pe 15 noiembrie, iar Mols a spus că speră că vor prezenta propuneri concrete pentru achiziții coordonate de arme.
Țările europene au nevoie de apărare aeriană și antirachetă, sisteme antitanc și de artilerie și drone, a spus Mols. Bruxelles speră la aproximativ 5-7 „proiecte emblematice” pentru a coordona achizițiile de către țările membre în domenii precum muniția.
Achizițiile de apărare în UE sunt rareori efectuate în comun, cu țări dornice să-și susțină industriile interne.