Banca Centrală a Rusiei: Nu e nevoie de alocarea unui buget pentru salvarea băncilor
Banca Rusiei nu consideră în prezent necesară salvarea instituțiilor de credit cu ajutorul fondurilor bugetare, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, șefa Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiullina, citată de agenția de presă rusă TASS.
„Nu văd încă o potențială nevoie de salvare (a băncilor pe seama fondurilor de stat, n.r.). Nu vedem un scenariu în care acest lucru să fie necesar în viitorul apropiat, pentru că sistemul bancar este stabil”, a transmis Nabiullina.
Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus la începutul invaziei o serie de interdicții Băncii Centrale din Rusia, ducând la înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari în active deținute de Moscova în străinătate.
În plus, SUA a adoptat o serie de sancțiuni împotriva celor mai mari două bănci comerciale din Rusia și împotriva a zeci de oligarhi ruși, prieteni apropiați de-ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Alături de UE, americanii au blocat, de asemenea, accesul a șapte bănci rusești la sistemul de comunicații financiare SWIFT, ce asigură transferul de bani la nivel mondial.
Banca Centrală a Rusiei a intervenit printr-o serie de măsuri pentru a stăvili creșterea inflației, precum creșterea ratei dobânzii cheie, care în prezent se află la 7,5%.
Flota militară rusă își va înăspri măsurile „contrateroriste” din Crimeea
Consiliul Militar al Flotei Mării Negre din Rusia a ținut o întâlnire în urma căreia oficialii ruși au convenit înăsprirea măsurilor împotriva „terorismului”, transmite vineri agenția de presă Interfax.
„Consiliul Militar al Flotei a luat decizia de consolidare a măsurilor de contracarare a forțelor și mijloacelor de sabotaj din regiune, de îmbunătățire a sistemului de informare a autorităților locale cu privire la măsurile antiteroriste și, de asemenea, a discutat și alte aspecte legate de activitatea forțelor Flotei”, notează serviciul de presă al Flotei Mării Negre.
Aceștia au precizat că reuniunea Consiliului Militar al Flotei a avut loc la Sevastopol sub conducerea comandantului Flotei Mării Negre, viceamiralul Viktor Sokolov, cu participarea guvernatorului Crimeii, Serghei Aksenov, și a guvernatorului Sevastopolului, Mihail Razvozhaev.
Kremlinul acuză Ucraina că s-a retras de la negocieri de pace „din ordinul” SUA
Kremlinul acuză Ucraina de faptul că s-a retras din negocieri de pace, în martie, cu Rusia, „din ordinul” Statelor Unite, în contextul în care „un echilibru foarte, foarte dificil a fost atins” între Kiev şi Moscova atunci, relatează AFP.
„Textul era deja pregătit (...). Iar apoi, dintr-o dată, partea ucraineană a dispărut de pe radar. Ea a declarat că nu mai voia să continue negocierile”, a denunţat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Preşedintele rus Vladimir Putin a considerat „evident” faptul că ”o asemenea respingere a unor acorduri deja convenite a avut loc din ordinul Washingtonului”, a adăugat el.
Serghei Kirienko, un apropiat al lui Vladimir Putin, a vizitat oraşul Herson
Serghei Kirienko, prim-adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, a vizitat vineri oraşul ucrainean Herson, aflat sub controlul Rusiei, a anunţat guvernatorul rus al peninsulei ucrainene Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.), Serghei Aksionov, relatează Reuters.
Kirienko, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a vizitat portul de feriboturi care evacuează oamenii spre regiuni din Rusia înaintea unei aşteptate ofensive ucrainene, a afirmat Aksionov.
„Activitatea de organizare a plecării locuitorilor a fost finalizată", a spus el.
Potrivit acestuia, Serghei Kirienko a vizitat şi centrala nucleară Zaporojie şi a discutat cu personalul.