Dmitri Medvedev: Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei, restabilită dacă cererile Rusiei sunt recunoscute
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care este în prezent șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că situația alimentării cu energie electrică din Ucraina s-ar putea îmbunătăți dacă autoritățile de la Kiev recunosc „cererile Rusiei”.
„Calea spre stabilitatea aprovizionării cu energie este diferită. Este necesară recunoașterea legitimității cererilor Rusiei în cadrul operațiunii militare speciale și a rezultatelor acesteia, reflectate în Constituția noastră. Și atunci se va aprinde lumina”, a transmis Medvedev pe canalul său de Telegram vineri.
Ucraina și Adunarea Generală a Națiunilor Unite au condamnat tentativa Rusiei de anexare a patru zone ucrainene, afirmând că este ilegală.
Întreruperile de energie electrică din Kiev au continuat vineri dimineață, în timp ce orașul se străduia să repare „pagubele semnificative” provocate de un atac asupra infrastructurii energetice în ziua precedentă, potrivit companiei energetice DTEK. În ultimele săptămâni, Rusia a atacat puncte cheie ale infrastructurii energetice din Ucraina, provocând pene de curent și ducând la avertismente potrivit cărora cei care rămân la iarnă în țară se vor confrunta cu o perioadă dificilă.
Nord Stream: Suedia va investiga scurgerile de gaz
Suedia va lansa o nouă rundă de investigații privind scurgerile de gaze la nivelul a două gazoducte rusești din Marea Baltică, pe lângă ancheta în curs de desfășurare privind ceea ce autoritățile de la Stockholm numesc „sabotaj grosolan”, au anunțat vineri procurorii suedezi, citați de CNN.
„Am decis, alături de Serviciul de Securitate, să efectuez o serie de investigații suplimentare la locul faptei”, a anunțat procurorul general Mats Ljungqvist într-un comunicat al Parchetului Suediei.
Forțele armate suedeze vor contribui la ancheta inițială în curs de desfășurare privind scurgerile de gaze, a anunțat Ljungqvist.
Serghei Șoigu: Ținta de 300.000 de rezerviști, atinsă
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a transmis vineri președintelui Vladimir Putin că apelul de mobilizare în Rusia s-a încheiat și că obiectivul țintă de 300.000 de cetățeni mobilizați a fost îndeplinit, fără planuri de mobilizare suplimentară în viitor, scrie CNN.
„Expedierea cetățenilor chemați la mobilizare a fost finalizată astăzi. Notificările de mobilizare trimise către cetățeni au încetat. Sarcina stabilită de dumneavoastră - de a mobiliza 300.000 de persoane - a fost îndeplinită. Nu sunt planificate sarcini suplimentare”, i-a transmis Șoigu lui Putin în timpul unei întâlniri televizate.
În discursul său, Șoigu a mai adăugat că, dintre cei mobilizați, 82.000 de rezerviști se află deja în zona de conflict, iar 218.000 de recruți sunt încă în stadiul de pregătire.
Vladimir Putin este singurul oficial din Rusia care poate pune capăt în mod oficial mobilizării parțiale prin emiterea unui decret prezidențial.
Primarul Kievului: Deficitul de energie electrică va fi rezolvat în 2-3 săptămâni
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a transmis vineri că angajații companiei naționale de energie electrică Ukrenergo vor găsi o soluție la întreruperile de curent electric în următoarele 2-3 săptămâni în cazul în care nu apar situații de urgență, scrie agenția de presă Interfax Ukraine.
„Din cauza unei penurii semnificative de energie electrică, sistemul de alimentare cu energie a orașului funcționează în regim de urgență. Prin urmare, alimentarea cu energie electrică este oprită temporar în toate zonele capitalei. Dacă nu vor exista situații de urgență, specialiștii Ukrenergo speră ca în două sau trei săptămâni să elimine deficitul cauzat de atacurile barbarilor ruși asupra infrastructurii critice”, a declarat Kliciko în timpul unei emisiuni de telejurnal.
Kliciko a mai precizat că orașul face tot posibilul pentru a economisi consumul de energie electrică. În special, pe multe rute de transport public, troleibuzele au fost înlocuite cu autobuze.
„Există riscul unei pene de curent majore, atunci când lipsa de electricitate poate duce la consecințe și mai mari și la o pană de curent pe scară și mai mare. Prin urmare, este foarte important să economisim pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a continuat primarul Kievului.