Linkuri accesibilitate

Protest în Republica Cehă, pentru susținerea Ucrainei invadate de Rusia lui Putin - un copil învelit cu steagul Ucrainei ține o lumânare aprinsă în memoria victimelor ucrainene
Protest în Republica Cehă, pentru susținerea Ucrainei invadate de Rusia lui Putin - un copil învelit cu steagul Ucrainei ține o lumânare aprinsă în memoria victimelor ucrainene

Război în Ucraina | SUA: Ucraina poate recuceri Hersonul. Agenția ONU de control nuclear n-a găsit nicio urmă de „bombă murdară” în Ucraina

Ziua 253 a războiului din Ucraina. Luptele continuă în regiunea de est a țării. Cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor din Harkov, anunță autoritățile ucrainene.

14:41 3.11.2022

Ucraina neagă că ar fi oferit Rusiei noi garanţii pentru a reveni la acordul privind transportul de cereale

Ucraina a negat joi că ar fi oferit noi garanţii pentru ca Rusia să revină la acordul privind coridorul de cereale, contrar celor afirmate de Moscova, şi nici nu a făcut vreo concesie, mulţumind în acelaşi timp ONU şi Turciei pentru mediere, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a subliniat că Kievul nu şi-a asumat nicio obligaţie nouă în afara celor existente deja în Acordul privind exportul de cereale.

El a adăugat că Moscova a revenit la acest acord „datorită eforturilor diplomatice depuse de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan", care, în coordonare cu Ucraina, au „găsit cuvinte" pe care preşedintele rus Vladimir Putin „le-a înţeles".

„A fost o poziţie de forţă, nu de concesii", a afirmat diplomatul ucrainean, adăugând că "revenirea Rusiei la îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul iniţiativei privind cerealele ilustrează în mod clar o formulă eficientă: poziţie puternică + acţiune decisivă = rezultat".

14:49 3.11.2022

Explozii la Melitopol, în sudul Ucrainei

Mai multe explozii au lovit oraşul ocupat de ruşi Melitopol din sudul Ucrainei în timpul nopţii de miercuri spre joi, au anunţat joi ambele părţi. Însă relatările de la Kiev şi Moscova au fost diferite, notează DPA.

Un reprezentant al administraţiei de ocupaţie, Vladimir Rogov, a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană rusă a doborât rachete ucrainene care se apropiau. Primarul ucrainean strămutat al Melitopolului, Ivan Fedorov, a spus că s-a tras asupra clădirii unei fabrici cu personal rus înăuntru. Informaţiile din zona de război nu au putut fi verificate independent.

Rusia foloseşte Melitopol ca sediu administrativ pentru regiunea ocupată parţial Zaporojie, pe care a declarat-o anexată.

Locuitorii Kievului despre viața fără curent electric. „Vom rezista!”, „E mai bine decât să fii în Rusia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00

16:23 3.11.2022

Olena Zelenska: Tweet-ul lui Elon Musk despre un acord de pace cu Rusia poate fi „o greșeală întâmplătoare”

Olena Zelenska, soția lui Volodymyr Zelenskiy, a spus că speră că tweet-ul lui Elon Musk despre un acord de pace pentru a pune capăt războiului cu Rusia este o „o greșeală întâmplătoare”.

„El a sprijinit Ucraina încă din prima zi și de aceea ucrainenii l-au admirat cu adevărat”, a declarat Zelenska pentru The Guardian într-un interviu la Web Summit-ul de la Lisabona.

„Așa că a fost extrem de delicat pentru noi să citim tweetul. Să fim sinceri, nici cea mai inteligentă persoană nu poate spune cele mai inteligente lucruri 24 de ore pe zi. Există greșeli. Și sperăm că a fost o greșeală întâmplătoare.”

20:58 3.11.2022

Ucraina „condamnă cu fermitate” deportarea civililor din Herson și Zaporojie

Ministerul de Externe al Ucrainei a emis o declarație fermă împotriva relocarii forțate a cetățenilor ucraineni din Herson și Zaporojie, numindu-le „deportări” și „crime de război”.

Autoritățile ruse din Herson au relocat civili din regiune susținând că este pentru siguranța lor, pe măsură ce forțele ucrainene se apropie. La o săptămână după ce autoritățile ruse au relocat 70.000 de civili de pe malul drept al râului Nipro pe malul stâng, autoritățile ruse au declarat că mută 70.000 de civili de pe malul stâng pentru a fi „relocați temporar adânc în regiunea Herson, precum și în alte regiuni ale Federației Ruse”. Motivul, au spus ei, a fost „posibila deteriorare a barajului hidrocentralei Kahovskaia”.

Relocarea civililor de pe un teritoriu ocupat forțat reprezintă o încălcare a convenției de la Geneva, indiferent de motivul prin care este justificată acțiunea. Au existat, de asemenea, rapoarte despre forțele ruse care au relocat copii ucraineni și ucraineni pe teritoriile ruse, fără nicio discuție despre o eventuală întoarcere.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG