Lupte grele în estul regiunii Donbas
Guvernul ucrainean a raportat lupte intense în Bahmut şi Soledar, în regiunea estică Donbas, scrie dpa.
„Zeci de atacuri" au fost respinse într-o singură zi, a declarat, miercuri, la televiziunea ucraineană, ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar. De fiecare dată când armata rusă avansează, forţele ucrainene răspund imediat cu un contraatac, a explicat ea.
Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace cu rachete şi drone iraniene infrastructura în mai multe regiuni ale ţării.
Potrivit autorităţilor din zona Harkov, cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor. Patru locuinţe, două clădiri înalte şi un magazin au fost, de asemenea, avariate de focurile de artilerie, se spune.
Informaţiile nu au putut fi verificate independent.
Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei. Numeroase centrale electrice au fost avariate şi există întreruperi de curent în fiecare zi. Alimentarea a fost întreruptă pentru o vreme în regiunea Kiev, miercuri, ca măsură de precauţie, a spus compania energetică Ukrenerho.
Secretarul general al ONU salută revenirea Rusiei la acordul privind cerealele ucrainene
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „salută călduros” reluarea participării Rusiei în cadrul Acordului privind exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră şi este „recunoscător” pentru eforturile diplomatice depuse în acest sens de Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stéphane Dujarric, relatează CNN.
„Secretarul general salută călduros anunţul Federaţiei Ruse privind reluarea participării sale la implementarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, în vederea facilitării navigării în siguranţă a exporturilpr de cereale, alimente şi îngrăşăminte din Ucraina”, a spus Dujarric într-un comunicat de presă.
Oficialul a adăugat că secretarul general al ONU este „recunoscător” pentru eforturile diplomatice ale Turciei şi a mulţumit totodată coordonatorului ONU, Amir Abdulla, şi echipei sale pentru efortul depus ca să menţină deschisă această linie vitală de aprovizionare cu alimente.
Zelenski: „Implementarea iniţiativei de export de cereale va continua"
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat revenirea Rusiei în acordul de export de cereale susţinut de ONU, la doar câteva zile după ce Kremlinul a ameninţat că se retrage, drept un „rezultat diplomatic semnificativ" pentru Ucraina şi „întreaga lume", scrie The Guardian. „Implementarea iniţiativei de export de cereale va continua", a spus Zelenski în discursul său de miercuri seara.
Rusia a declarat iniţial că va abandona acordul intermediat care a permis exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, în urma unui atac dramatic cu drone asupra navelor sale de război în portul Sevastopol. Ministerul rus al Apărării s-a declarat mulţumit că a primit garanţii „suficiente" din partea Kievului că nu va folosi coridorul maritim pentru a efectua atacuri.
„Am cerut asigurări şi garanţii de la partea ucraineană că nimic de genul acesta nu se va mai întâmpla, că aceste coridoare umanitare nu vor fi folosite militar”, a declarat miercuri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri video cu consiliul său de coordonare.
Cu toate acestea, Zelenski a spus că apelul Kremlinului pentru garanţii a arătat „eşecul agresiunii ruse", remarcând: „Şantajul rusesc nu a dus nicăieri".
După opt luni de război, „Kremlinul spune că a cerut garanţii de securitate de la Ucraina", a spus el.
„Acum două sute cincizeci şi două de zile, Rusia a cerut garanţii de securitate din partea Statelor Unite ale Americii. Sunt schimbări cu adevărat uimitoare. Acest lucru arată atât eşecul agresiunii ruse, cât şi cât de puternici suntem tu şi cu mine atunci când rămânem uniţi".
Decizia Rusiei de a se alătura coridorului de cereale al ONU a fost văzută ca o întorsătură umilitoare de către Ucraina şi aliaţii săi occidentali.
„Putin a fost din nou umilit… şantajistul de la Kremlin s-a făcut de râs în faţa lumii întregi şi s-a retras", a scris Anton Gerashchenko, un consilier prezidenţial senior al lui Volodimir Zelenski, miercuri seară, pe Telegram.
Mikalio Podoliak, un alt consilier principal al lui Zelenski, a descris Rusia drept "un jucător de noroc într-un cazinou care a avut noroc de mai multe ori", dar "a pariat pe tot... şi a pierdut".
Secretarul britanic de externe James Cleverley a declarat că Vladimir Putin şi-a dat seama că "s-a împuşcat în picior" împiedicând navele să intre în porturile ucrainene.
„
Putin trebuie să înceteze să mai folosească mâncarea ca armă", a spus el. "Iniţiativa cerealelor trebuie să fie extinsă şi dincolo de noiembrie fără alte impedimente ruseşti".
Statele Unite au salutat restabilirea acordului şi au îndemnat Rusia să-l reînnoiască luna aceasta.
Rusia declară că va folosi armele nucleare doar în mod defensiv
Rusia a declarat că doctrina sa nucleară permite utilizarea armelor atomice doar în mod defensiv și că liniile directoare stricte „urmăresc exclusiv obiective defensive”, transmite CNN.
O declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a precizat că armata rusă este „ghidată strict și consecvent de principiul că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”.
„Abordările doctrinare rusești în această sferă sunt definite cu cea mai mare acuratețe” și nu lasă loc pentru „interpretări expansive”, a precizat ministerul.
„Aceste abordări permit Rusiei să recurgă ipotetic la arme nucleare exclusiv ca răspuns la o agresiune care implică utilizarea armelor de distrugere în masă sau la o agresiune cu utilizarea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este în pericol”, a adăugat acesta.
Declarația survine în contextul în care, recent, a crescut îngrijorarea în rândul Statelor Unite și al oficialilor occidentali că Rusia ia în considerare folosirea unei arme nucleare tactice asupra Ucrainei.
Miercuri, CNN a relatat că oficiali militari ruși au discutat despre cum și în ce condiții ar folosi Rusia o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații americane descrise pentru CNN de mai multe surse care au citit-o.
În declarația sa, Ministerul rus de Externe a afirmat că își reafirmă angajamentul față de o declarație comună semnată la 3 ianuarie de China, Rusia, Franța, Marea Britanie și SUA privind prevenirea războiului nuclear și a cursei înarmărilor.
„Îndemnăm celelalte state din rândul celor „cinci puteri nucleare ” să își demonstreze în practică dorința de a lucra la rezolvarea acestei sarcini de maximă prioritate și să renunțe la încercările periculoase de a încălca interesele vitale ale celorlalți, în timp ce se află în echilibru pe marginea unui conflict armat direct și încurajează provocările cu arme de distrugere în masă, care pot duce la consecințe catastrofale”, a declarat ministerul.