Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Cameră de tortură la Herson. Zeci de ucraineni bătuți, electrocutați sau uciși. Șeful CIA, în Polonia

Ziua 266 de război. Forțele rusești au lansat 100 de rachete asupra Kievului, Liovului și Harkovului, afectând două blocuri de locuințe și infrastructura energetică. Oficialii polonezi spun că o rachetă a ucis doi oameni dintr-un sat de la granița cu Ucraina.

21:59 16.11.2022

Ministrul de externe britanic, James Cleverly: Singurul motiv pentru care rachetele zboară pe cerul european este din cauza agresiunii Rusiei

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a postat pe Twitter un clip al discursului său la începutul acestei după-amiază în parlament, unde a spus că singurul motiv pentru care rachetele zboară pe cerul european este din cauza agresiunii Rusiei.

21:47 16.11.2022

Zelenski: „Fără îndoială”, racheta care a lovit Polonia nu a fost ucraineană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s- a declarat convins că racheta care a aterizat în Polonia și a ucis două persoane marți seara nu este ucraineană. El le-a spus reporterilor că „nu are nicio îndoială” că racheta care a aterizat în Polonia marți seara nu a fost ucraineană.

Polonia și NATO au spus că racheta a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, deși premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că este posibil ca incidentul să fi fost rezultatul unei provocări din partea rusă.

Andrzej Duda, președintele polonez, a spus că există „multe indicii” că racheta – „cel mai probabil” o rachetă S-300 de fabricație rusă – a fost trasă ca parte a apărării antiaeriene a Ucrainei și „din păcate, a căzut pe teritoriul polonez”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că analiza inițială a sugerat că incidentul a fost „cauzat probabil de o rachetă de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean” împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră.

Adresându-se reporterilor, președintele Zelenski a spus că a primit rapoarte de la comandamentul forțelor armate și ale forțelor aeriene ucrainene și că „nu poate să nu aibă încredere în ele”.

Agenția de știri Interfax îl citează pe Zelenski spunând: „Nu mă îndoiesc că nu a fost racheta noastră.”

El a adăugat că crede că Ucrainei ar fi trebuit să i se permită accesul la locul exploziei din estul Poloniei. „Nu putem spune concluziile finale? Avem dreptul să fim în echipa de anchetă? Desigur”, a spus el.

Declarațiile lui Zelenski au venit după ce Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că Ucraina dorește un „studiu comun” al incidentului de marți cu partenerii săi.

Zelenski a mai spus că a „primit semnale” de la aliații Ucrainei că liderul rus, Vladimir Putin, ar dori să poarte negocieri directe cu Ucraina.

Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe. Am propus un forum public pentru că Rusia poartă un război public”, a spus președintele ucrainean la televiziunea de stat.

21:39 16.11.2022

Șeful Pentagonului: SUA nu au văzut nimic care să contrazică evaluarea inițială privind racheta căzută în Polonia

SUA nu au văzut nimic care să contrazică evaluarea preliminară a Poloniei conform căreia racheta de marți seara a căzut în urma operațiunii de apărare antiaeriană ucraineană, a declarat secretarul apărării Lloyd Austin.

Austin a spus într-o conferință de presă că are deplină încredere în ancheta guvernului polonez asupra exploziei, care a sugerat că apărarea antiaeriană a Ucrainei este probabil responsabilă pentru explozia care a ucis două persoane.


„Încă adunăm informații, dar nu am văzut nimic care să contrazică evaluarea preliminară a președintelui Duda conform căreia această explozie a fost cel mai probabil rezultatul rachetei de apărare aeriană ucraineană care, din păcate, a aterizat în Polonia.

Oricare ar fi concluziile finale, lumea știe că Rusia poartă responsabilitatea supremă pentru acest incident. Rusia a lansat un alt baraj de rachete împotriva Ucrainei destinate în mod special să vizeze infrastructura civilă a Ucrainei. Cruzimea deliberată a Rusiei nu face decât să adâncească hotărârea SUA de a continua să sprijine dreptul de bază al Ucrainei de a se apăra”, a spus el.

21:19 16.11.2022

Șeful CIA, în Polonia

Șeful biroului de securitate națională al Poloniei, Jacek Siewiera, a postat pe Twitter o fotografie în care președintele Andrzej Duda se întâlnește cu șeful agenției centrale de informații din SUA, William Burns , în această seară, la Varșovia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG