Linkuri accesibilitate

Pompierii sting focul izbucnit într-o clădire rezidențială din Kiev. Imagine din 15 noiembrie 2022.

Război în Ucraina | Kremlin: Rusia va continua războiul indiferent de vreme. Noi atacuri cu rachete la Kiev, Odesa și Dnipro

Ziua 267 de război. Anchetatorii ucraineni au descoperit o „cameră de tortură” în orașul Herson, de unde forțele ruse au plecat în 11 noiembrie. Zeci de bărbați ar fi fost reținuți, electrocutați, bătuți și unii dintre ei uciși.

21:19 17.11.2022

Ucraina a restabilit comunicațiile după ultimele bombardamente rusești

Guvernul Ucrainei a anunțat că a restabilit rețeaua de telecomunicații după ultima serie de atacuri cu rachete venită din partea Rusiei, potrivit CNN.

Multe orașe din Ucraina au rămas din nou fără electricitate, iar rețeaua de telecomunicații a suferit întreruperi de servicii datorită lipsei de curent electric, a declarat ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mikhailo Fedorov, într-o postare pe Telegram. „”

El a adăugat că „în doar o zi, datorită eforturilor inginerilor și ale operatorilor de telefonie mobilă, 3.000 de stații de telecomunicații și-au reluat activitatea”.

Starea serviciilor de comunicații și de energie electrică din întreaga țară variază, a declarat Fedorov. În regiunea Odesa, doar 38% din rețelele de telecomunicații funcționează. Însă în alte regiuni, peste două treimi din rețele erau din nou funcționale, cu 77% în regiunea Kiev și 81% în regiunea Lviv.

19:20 17.11.2022

Ucraina: Rusia își consolidează pozițiile în regiunea Herson

Un pod distrus în urma războiului din regiunea Herson.
Un pod distrus în urma războiului din regiunea Herson.

Armata rusă continuă să își consolideze „granițele defensive” de pe malul estic al râului Nipru și să își regrupeze unitățile, a precizat armata ucraineană, citată de CNN.

Rusia „continuă să ofere sprijin logistic unităților din regiunea Herson, căutând modalități sigure de a furniza echipamente, arme și provizii”, a declarat Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei.

Forțele rusești s-au retras pe malul estic săptămâna trecută, după ce armata Ucrainei a avansat în orașul Herson din regiunea cu același nume.

După ce au vizat pozițiile rusești din jurul localității Kakhovka, „măsurile de filtrare împotriva populației locale au fost intensificate. În orașul Kakhovka, invadatorii ruși exploatează instalațiile de infrastructură și distrug turnurile de telefonie mobilă”, potrivit comandamentului militar ucrainean.

Bombardamentele au continuat la nord de Nipru, rușii atacând localitățile Mîrivka, Marhaneț și Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, au transmis militarii ucraineni.

17:11 17.11.2022

Antony Blinken: SUA împărtășește cu Ucraina toate informațiile privind incidentul din Polonia

Mai mulți polițiști polonezi trimiși la locul prăbușirii unei rachete în localitatea Przewodow, estul Ucrainei, 16 noiembrie 2022.
Mai mulți polițiști polonezi trimiși la locul prăbușirii unei rachete în localitatea Przewodow, estul Ucrainei, 16 noiembrie 2022.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că Statele Unite „împărtășesc informațiile pe care le dețin” cu Ucraina, adăugând că toți partenerii - SUA, NATO, Polonia și Ucraina - au „angajamentul de a urmări faptele” în ceea ce privește incidentul cu rachetă care a ucis doi oameni în estul Poloniei marți seară.

„Am fost în contact regulat cu partenerii noștri ucraineni”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă din Bangkok, Thailanda, citat de CNN. „Împărtășim informațiile pe care le avem”.

Blinken a reiterat că ancheta este în curs de desfășurare, dar că SUA „nu a văzut nimic până acum care să contrazică evaluarea preliminară a președintelui Duda, potrivit căreia incidentul a fost probabil rezultatul unei rachete de apărare aeriană ucraineană care a aterizat din păcate în Polonia”.

Cu toate acestea, Blinken a declarat din nou că „indiferent de detaliile exacte ale acestui incident, Rusia este responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat”, din cauza barajului agresiv de rachete lansat de Moscova și a perpetuării războiului.
În ciuda evaluărilor inițiale ale Poloniei și NATO, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut public marți și la începutul zilei de miercuri că racheta nu era ucraineană.

În discursul său de miercuri seară, el a declarat: „Poziția ucraineană este foarte transparentă: vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt. De aceea, avem nevoie ca experții noștri să se alăture activității anchetei internaționale și să aibă acces la toate datele de care dispun partenerii noștri și la locul exploziei”.

Blinken a declarat joi că Zelensky „a luat legătura cu însuși președintele polonez pentru a clarifica faptele”.

„Președintele Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare a declarat că Ucraina urmărește o analiză cuprinzătoare a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat diplomatul american de rang înalt.

17:02 17.11.2022

Kremlin: Rusia va continua războiul indiferent de vreme

Războiul Rusiei în Ucraina va continua indiferent de condițiile meteorologice, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor, după ce un val de frig și de zăpadă au lovit țara țara afectată de conflict.

Potrivit CNN, întrebat despre milioanele de oameni rămași fără electricitate după loviturile masive asupra Ucrainei din această săptămână, în timp ce se așteaptă ca temperaturile să scadă și mai mult în țară, Peskov a spus că „operațiunea militară specială continuă, iar continuarea ei nu depinde de condițiile climatice, de vreme”.

Potrivit lui Peskov, autoritățile de la Kiev nu mai sunt dispuse să negocieze. Iar dacă sunt, ele vor negocieri „publice”, ceea ce Moscova nu dorește.

„Este greu de imaginat negocieri publice, nu există așa ceva. Și cu atât mai mult într-o astfel de situație”, a continuat Peskov.

Presat cu privire la motivul pentru care milioane de civili suferă fără electricitate și căldură, Peskov a dat vina pe „lipsa de voință a părții ucrainene de a rezolva problemele, de a intra în negocieri”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG