Linkuri accesibilitate

Soldați ucraineni pe câmpul de luptă
Soldați ucraineni pe câmpul de luptă

Război în Ucraina | Zece milioane de ucraineni fără curent electric. Finlanda ridică un gard de sârmă ghimpată la granița cu Rusia

Ziua 268 de război. Mai multe orașe din Ucraina au rămas, joi, din nou, fără electricitate, iar rețeaua de telecomunicații a suferit întreruperi de servicii din cauza lipsei de curent electric. Forțele ruse au lansat rachete asupra Kievului, Dnipro, Odesa.

20:50 18.11.2022

Oficial ucrainean: Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în proporție de aproape 100%

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită aproape peste tot în Ucraina, după ce peste 10 milioane de oameni au fost deconectați joi, potrivit lui Aleksandr Kharchenko, directorul Centrului de cercetare a industriei energetice - citat de CNN.

„Probabil au mai rămas încă vreo 300 de consumatori deconectați, majoritatea în apropierea liniei de front”, a declarat Kharchenko vineri reporterilor.

Situația se îmbunătățește cu fiecare oră, a spus el, adăugând că speră că „putem avea cel puțin 10-12 zile de pauză pentru a putea restabili sustenabilitatea rețelei”.

Joi, centrala nucleară Khmelnytskyi și un reactor al centralei nucleare Rivne au fost oprite din cauza avariilor aduse la substațiile și liniile electrice, a confirmat Kharchenko.

„Reactoarele s-au oprit timp de câteva ore și a fost necesară utilizarea generatoarelor diesel. Cu toate acestea, situația este mult mai bună acum, accesul la rețea al majorității unităților energetice a fost restabilit și cred că în viitorul apropiat vom putea să le reluăm activitatea”, a declarat Kharchenko.

19:36 18.11.2022

Finlanda va începe ridicarea unui gard la granița cu Rusia anul următor

Imagine cu rușii care așteaptă la coadă să intre în Finlanda, 22 septembrie 2022.
Imagine cu rușii care așteaptă la coadă să intre în Finlanda, 22 septembrie 2022.

Finlanda va începe să ridice unui gard de sârmă ghimpată planificat de-a lungul frontierei cu Rusia anul viitor, la început, a declarat garda de frontieră finlandeză, pe fondul îngrijorărilor cu privire la războiul din Ucraina.

Potrivit Associated Press, citat de The Guardian, porțiunea inițială de trei kilometri (1,8 mile) a gardului va fi ridicată la un punct de trecere din orașul Imatra, situat în estul țării, până în vara anului 2023.

În cele din urmă, acesta se va întinde pe o lungime maximă de 200 de kilometri (124 de mile).

Frontiera are o lungime de 1.340 de kilometri (832 de mile) și este cea mai lungă dintre toate țările UE cu Rusia.

18:26 18.11.2022

Premierul Ucrainei: Aproape jumătate din rețeaua electrică a fost scoasă din funcțiune

Premierul Ucrainei, Denis Șmigal, a declarat vineri că aproape jumătate din rețeaua energetică a Ucrainei a fost scoasă din funcțiune după ultimele bombardamente ale Rusiei.

Potrivit CNN, Șmigal a declarat că „doar pe 15 noiembrie, Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete asupra orașelor ucrainene. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcțiune”.

El a cerut sprijin suplimentar din partea partenerilor europeni, în condițiile în care Rusia continuă să lanseze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina, iar temperaturile continuă să scadă.

„În aceste condiții, avem nevoie de sprijin suplimentar din partea partenerilor noștri europeni, atât în domeniul energiei, furnizarea de echipamente suplimentare și resurse financiare suplimentare pentru achiziționarea de volume suplimentare de gaz, cât și pentru alte tipuri de sprijin pentru sectorul energetic”, a continuat premierul ucrainean.

17:50 18.11.2022

Asistentul secretarului apărării SUA pentru strategii, planuri și capabilități, în România

Asistentul secretarului apărării SUA pentru strategii, planuri și capabilități, Dr. Mara Karlin, s-a întâlnit vineri cu secretarul de stat pentru politică de apărare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru, potrivit unui comunicat dat de Ministerul Apărării Naționale.

La întrevederea celor doi oficiali a participat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la București, David Munz. Cojocaru și Karlin au discutat despre situația securității de la Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre principalele elemente ale Strategiei de Apărare Națională a SUA și implicațiile acesteia asupra Europei și zonei Mării Negre.

„Cu prilejul vizitei în România, secretarul de stat Simona Cojocaru l-a însoțit pe oaspetele american într-o vizită în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde este staționată Brigada 2 din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate a SUA”, se arată în comunicatul dat de MApN.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG