Linkuri accesibilitate

Liovul, în beznă după atacurile rusești asupra infrastructurii energetice (foto: Pavlo Palamarchuk/Reuters)
Liovul, în beznă după atacurile rusești asupra infrastructurii energetice (foto: Pavlo Palamarchuk/Reuters)

Război în Ucraina | Rusia a scufundat Ucraina în beznă după atacurile asupra infrastructurii. Transformatoare pentru Ucraina

Ziua 275 a invaziei. Mare parte din Ucraina a rămas fără electricitate, căldură și apă la două zile după atacurile rusești împotriva infrastructurii civile. 60% din gospodăriile Kievului, oraș cu 3 milioane de locuitori, nu au energie electrică. Sunt probleme cu aprovizionarea cu apă în 15 regiuni.

23:31 25.11.2022

ONU: Rusia a ucis 77 de persoane în atacurile asupra infrastructurii ucrainene

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că loviturile rusești asupra infrastructurii critice au ucis cel puțin 77 de persoane din octombrie.

De la începutul lunii octombrie, forțele ruse au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămână cu scopul de a distruge rețeaua energetică ucraineană, paralizând aprovizionarea cu energie și căldură a țării.

Pacienții din spitale sunt evacuați din orașul Herson din cauza bombardamentelor forțelor ruse, a declarat guvernatorul regiunii, Yaroslav Ianușevici.

Orașul recent recucerit din sudul țării s-a confruntat cu bombardamente puternice aseară.

20:02 25.11.2022

Letonia-Lituania-Polonia-România, declarație comună. Andrzej Duda cere dislocarea sistemelor Patriot în Ucraina

Președintele Letoniei - Egils Levits, al Lituaniei - Gitanas Nausėda, al Poloniei - Andrzej Duda și președintele României, Klaus Iohannis, au semnat vineri o declarație comună privind securitatea europeană în Estul Europei și susținerea Ucrainei în fața invaziei rusești.

Reuniți la Kaunas, în Lituania, cei patru șefi de stat au decis să-și unească eforturile pentru contracararea politicii revizioniste a Rusiei și încercărilor sale de a rescrie istoria după ce a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Cea mai bună variantă pentru securitatea Poloniei este dislocarea lansatoarelor Patriot pe teritoriul Ucrainei, însă această decizie aparţine aliaţilor, a declarat, vineri, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în conferința de presă comună cu ceilalți trei șefi de stat.

„Din perspectivă militară, cel mai bine, inclusiv pentru securitatea Poloniei, este să avem sistemul de lansatoare Patriot dislocat la distanţă de graniţa Poloniei, pe teritoriul Ucrainei. În acest caz, va asigura cea mai bună securitate posibilă pentru Ucraina şi pentru Polonia. În ceea ce priveşte decizia privind dislocarea rachetelor Patriot, dislocarea întregului sistem, aceasta aparţine Germaniei, depinde de aliaţii noştri din NATO, de partea germană. Această decizie este la latitudinea aliaţilor noştri, cei care au aceste sisteme. Ce pot spune eu, ca preşedinte al Poloniei, este că trebuie să mă asigur că întregul teritoriu al ţării mele este cât se poate de bine protejat. Este datoria mea, ca preşedinte al Poloniei, să apăr, înainte de toate, cetăţenii polonezi şi teritoriul polonez", a arătat Duda, potrivit traducerii oficiale.

Germania a transmis deja joi că unităţile de apărare antiaeriană Patriot oferite Poloniei sunt destinate folosirii lor doar pe teritoriul NATO, transmite Reuters.

„Aceste (unităţi) Patriot sunt parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate a fi desfăşurate pe teritoriul NATO", a declarat la Berlin ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuţii anterioare cu NATO şi cu aliaţii", a adăugat ea.

Luni, Polonia a declarat că va propune desfășurarea unor lansatoare de rachete Patriot suplimentare lângă granița cu Ucraina, în urma unei oferte din partea Germaniei. Berlinul a oferit Varșoviei sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a-și asigura spațiul aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în Polonia săptămâna trecută.

Racheta care a lovit Polonia săptămâna trecută, ucigând două persoane, pare să fi fost trasă accidental de apărarea antiaeriană a Ucrainei, mai degrabă decât să fi fost o lovitură rusească, a declarat șeful NATO Jens Stoltenberg.

19:34 25.11.2022

Convorbire telefonică Zelenski - Von der Leyen. Transformatoare pentru Ucraina. România va furniza 40, Letonia unul mediu, Lituania unul mare iar UE 200

Președintele Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre cooperarea pentru asigurarea stabilității energetice pentru țara sa.

UE va intensifica eforturile pentru a oferi Ucraieni sprijin pentru restabilirea și menținerea energiei electrice și a încălzirii, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma unui apel telefonic cu președintele Ucrainei.

Ea a spus că UE pregătește livrarea către Ucraina „cât mai repede posibil” a unor donații mari din partea statelor membre ale blocului și din rezervele Comisiei.

Astfel, UE va furniza 200 de transformatoare de dimensiuni medii și un autotransformator mare din Lituania, unul de dimensiuni medii din Letonia și 40 de generatoare grele din rezerva UE din România.

Fiecare dintre aceste generatoare „poate furniza energie neîntreruptă unui spital de dimensiuni mici sau mijlocii”, a adăugat ea.

Von der Leyen și-a exprimat „solidaritatea deplină” a UE cu poporul ucrainean din cauza „bombardamentului deliberat și barbar” al președintelui Vladimir Putin asupra infrastructurii civile a țării în timpul convorbirii sale cu Zelenski.

16:29 25.11.2022

NASA, imagini din satelit cu bezna ucraineană

Agenția spațială americană NASA a lansat imagini din satelit care arată amploarea crizei energetice cu care se confruntă Ucraina în urma unui val de atacuri rusești asupra infrastructurii civile a țării.

Imaginile din satelit realizate în timpul nopții din spațiu miercuri arată majoritatea Ucrainei în întuneric, în comparație cu țările vecine din Europa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG