Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina
Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană împotriva iminentelor atacuri ruseşti, a declarat marţi un oficial cu rang înalt din Pentagon, relatează CNN.
„Toate capacităţile sunt luate în discuţie", a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc să trimită în special baterii Patriot în Ucraina. "Patriot este una dintre capacităţile de apărare aeriană care este luată în considerare", a confirmat oficialul.
Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot - Patriot este acronimul de la „Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target" (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea ţintelor) - este conceput pentru a contracara şi a distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acţiune, avioanele şi rachetele de croazieră care se apropie de ţintă.
Aflat la Bucureşti, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că există discuţii despre trimiterea de sisteme Patriot, dar a subliniat că înainte de a lua o asemenea decizie aliaţii trebuie să se asigure că ele vor putea funcţiona - că există pregătirea necesară pentru a le folosi, că există piese de schimb, muniţie etc.
Stoltenberg a declarat că aliaţii discută despre furnizarea de unităţi de apărare antiaeriană Patriot, dar a avertizat că sistemele livrate trebuie să fie eficiente, întreţinute şi prevăzute cu muniţie suficientă, ceea ce reprezintă o „provocare uriaşă" în sine, a subliniat el.
A doua zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti
Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre NATO continuă miercuri, la Bucureşti.
În cea de a doua zi a reuniunii, se va desfăşura o nouă sesiune a Consiliului Nord-Atlantic cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la organizaţie, după care va avea loc o sesiune în care se vor alătura discuţiilor şi şefii diplomaţiilor din Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.
La finalul Ministerialei de la Bucureşti, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice va susţine o conferinţă de presă.
În Declaraţia comună a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, semnată la Bucureşti, şefii diplomaţiilor din Alianţă subliniază că Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina. Ei arată că agresiunea rusă „a afectat aprovizionarea cu alimente din lumea întreagă şi a pus în pericol ţările şi popoarele cele mai vulnerabile". De asemenea, miniştrii de Externe vorbesc despre atitudinea „crudă" a Rusiei în Ucraina, cu deportări forţate, tortură şi „comportament barbar" faţă de femei şi copii.
Volodimir Zelenski: Facem totul pentru a crea un tribunal special
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a explicat ucrainenilor, în mesajul video de marţi seara, de ce este nevoie de crearea unui Tribunal Special în cazul agresiunii ruse din Ucraina, arătând că actuala legislaţie internaţională nu ar permite tragerea la răspundere directă a liderilor ruşi.
„Pentru ca să existe responsabilitate pentru agresiune, este nevoie de un tribunal special - pe lângă Curtea Penală Internaţională. Iar noi facem totul pentru a crea un astfel de tribunal”, a spus preşedintele ucrainean.
Volodimir Zelenski vrea ca acest tribunal special pentru Rusia să judece nu numai faptele agresiunii din februarie 2022, ci tot ce s-a întâmplat de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014.
„Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată. Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica. Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie. Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru - pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război - şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a arătat Volodimir Zelenski.
El menţionat că vizita primei-doamne, Olena Zelenska, în Marea Britanie are legătură tot cu aceste eforturi ale Kievului de a obţine înfiinţarea unui tribunal special pentru Rusia.