Scholz l-a îndemnat pe Putin să găsească o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina „cât mai curând posibil"
Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat loviturile aeriene ruseşti împotriva infrastructurii civile din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de o oră pe care a avut-o vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat Guvernul de la Berlin, potrivit CNN.
Conversaţia de o oră a celor doi lideri s-a axat pe "războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, în curs de desfăşurare, şi pe consecinţele sale", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Cancelarul Oraf Scholz l-a îndemnat pe Putin să găsească o soluţie diplomatică "cât mai curând posibil", dar a subliniat determinarea Germaniei de a sprijini Ucraina în asigurarea capacităţii sale de apărare împotriva Rusiei, a adăugat Hebestreit.
Germania intenţionează să furnizeze Ucrainei încă şapte tancuri antiaeriene Gepard şi încă 100.000 de truse de prim ajutor, potrivit unei liste de livrări de arme publicate de guvernul german.
Peste 1.300 de ucraineni luați prizonieri de război au fost eliberați până acum
Peste 1.100 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă pe parcursul războiului, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a precizat, în cadrul discursului de seară, că țara sa trebuie să-i aducă înapoi acasă pe toți cei care au fost luați prizonieri de forțele ruse.
„Cel mai frumos, cel mai simbolic lucru este că astăzi am avut privilegiul de a-i onora cu premii pe eroii noştri eliberaţi din captivitatea rusă şi pe membrii echipei noastre - cei care lucrează pentru întoarcerea ucrainenilor acasă. Acum vreau să le mulţumesc încă o dată tuturor celor care se ocupă de această sarcină. Un total de 1.331 - atât de mulţi - au fost deja eliberaţi de la declanşarea războiului pe scară largă. Şi nu vom lăsa niciun ucrainean în închisorile, lagărele şi carcerele ruseşti. Ne amintim de toată lumea. Va veni ziua - îi vom primi din nou liberi”, a transmis Zelenski.
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene: Petrolul rusesc ar trebui plafonat la 30 de dolari barilul
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul rusesc convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, relatează Reuters.
„Este tot ceea ce a propus grupul McFaul-Yermak, însă ar fi necesar să fie redus la 30 de dolari pentru a distruge mai repede economia inamicului", a scris Andrii Iermak pe Telegram, făcând referire la un grup de lucru internaţional privind sancţiunile.
Economia Rusiei „va fi distrusă" de introducerea plafonării preţului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul convenit de UE, G7 şi Australia, a afirmat Andrii Iermak.
„Întotdeauna ne atingem obiectivul şi economia rusă va fi distrusă, iar ea (Rusia) va plăti şi va fi responsabilă pentru toate crimele sale", a scris şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene pe Telegram.
Rusia „nu va accepta” un plafon de preţ pentru petrol
Rusia „nu va accepta” un plafon de preţ pentru petrolul său şi analizează cum să răspundă, a declarat sâmbătă Kremlinul, ca răspuns la un acord al puterilor occidentale care vizează limitarea unei surse cheie de finanţare pentru războiul său din Ucraina, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a făcut pregătiri pentru anunţul de vineri referitor la plafonul de preţ al petrolului făcut de Grupul celor Şapte Naţiuni (G7), Uniunea Europeană şi Australia, a informat agenţia de presă de stat rusă TASS.
„Nu vom accepta acest plafon”, a spus Peskov , citat de agenţia de presă RIA.
El a adăugat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului şi va răspunde ulterior, a relatat RIA.