Linkuri accesibilitate

SUA condiționează ajutorul militar către Israel de îmbunătățirea situației umanitare din Gaza


Secretarul de stat Antony Blinken se întâlnește cu familiile ostaticilor israelieni luați de Hamas. Israelul a lansat un război asupra Fâșiei Gaza după atacurile din octombrie 2023.
Secretarul de stat Antony Blinken se întâlnește cu familiile ostaticilor israelieni luați de Hamas. Israelul a lansat un război asupra Fâșiei Gaza după atacurile din octombrie 2023.

Israelul va trebui să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația umanitară din Fâșia Gaza, altfel ar putea suferi sancțiuni în privința ajutorului militar din partea SUA, au transmis oficialii americani. Este cel mai dur avertisment cu care se confruntă Israelul de la începutul războiului împotriva Hamas, din octombrie 2023, scrie Reuters.

Agenția de știri scrie că secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin le-au scris oficialilor israelieni duminică. Cei doi au cerut măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației din enclava palestiniană, în care Israelul a înăsprit atacurile în ultima perioadă.

Dacă Israelul nu va respecta solicitarea partenerului american, SUA și-ar putea schimba politica privind ajutorul militar acordat Israelului.

„Suntem deosebit de îngrijorați de faptul că acțiunile recente ale guvernului israelian... contribuie la o deteriorare accelerată a condițiilor din Gaza”, se menționează într-o copie a scrisorii, postată de un reporter Axios pe X.

Scrisoarea amintește de restricțiile pe care Israelul le impune Fâșiei Gaza, inclusiv cele privind importurile comerciale, blocarea mișcării echipelor umanitare între nordul și sudul Gazei și restricțiile „împovărătoare și excesive” asupra mărfurilor care pot intra în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a spus că scrisoarea „nu a fost menită ca o amenințare”. El a reamintit că sporirea asistenței umanitare în Gaza este o prioritate.

„Ni se pare că ei (israelienii) iau acest lucru în serios”, a spus Kirby despre scrisoare, fără a detalia. Un oficial israelian din Washington a spus că scrisoarea a fost primită și este în curs de analiză.

„Israelul ia această chestiune în serios și intenționează să abordeze preocupările ridicate în această scrisoare cu omologii noștri americani”, a spus oficialul.

Scrisoarea este cel mai clar ultimatum de până acum adresat guvernului premierului Benjamin Netanyahu de când a început conflictul din Gaza.

Ea a subliniat pașii specifici pe care trebuie să îi ia Israelul în termen de 30 de zile, inclusiv permiterea ca minimum 350 de camioane să intre în Gaza pe zi, instituirea de pauze în luptă pentru a permite livrarea ajutoarelor și anularea ordinelor de evacuare către civilii palestinieni atunci când nu este nevoie operațională.

„Eșecul de a demonstra un angajament susținut de a implementa și menține aceste măsuri poate avea implicații pentru politica SUA... și legislația relevantă a SUA”, se spune în scrisoare.

Aceasta a citat Secțiunea 620i din Legea privind asistența străină, care interzice ajutorul militar către țările care împiedică livrarea asistenței umanitare din SUA. De asemenea, a citat un memorandum de securitate națională emis de președintele SUA, Joe Biden, în februarie, care cere Departamentului de Stat să raporteze Congresului dacă consideră credibile asigurările Israelului că utilizarea armelor SUA nu încalcă dreptul SUA sau internațional.

Washingtonul a presat frecvent Israelul să îmbunătățească condițiile umanitare din Gaza de când a început războiul cu Hamas, cu atacurile grupului militant palestinian din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului.

Administrația Biden a refuzat să impună restricții asupra ajutoarelor militare de miliarde de dolari pe care Statele Unite le trimit Israelului, chiar și după ce a primit unele avertismente cu privire la conduita de război a partenerului său.

Israelul spune că respectă legea internațională în operațiunile sale care vizează eliminarea militanților Hamas care se ascund în tuneluri și printre populația civilă din Gaza.

Cu contribuția: Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG