Linkuri accesibilitate

Război în Israel | Ultimul bilanț arată că 700 de israelieni au fost uciși. Palestinienii spun că 413 de rezidenți din Gaza au murit


Un număr de 300 de israelieni au fost ucişi în atacul devastator la scară largă lansat sâmbătă de gruparea radicală Hamas.
Un număr de 300 de israelieni au fost ucişi în atacul devastator la scară largă lansat sâmbătă de gruparea radicală Hamas.

Armata israeliană arată duminică dimineață că a recâștigat controlul asupra 22 de locații din sudul țării, acolo unde militanții palestinieni s-au infiltrat după atacul surpriză de sâmbătă dimineață. Dar mai sunt alte 8 zone controlate de Hamas.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Richard Hecht, a spus într-un briefing de duminică dimineață că forțele israeliene „încep încet să evacueze” rezidenții din Fâșia Gaza și zonele învecinate. Hecht a mai spus că Israelul este „gata” să răspundă la atacurile din Liban, dar nu a discutat niciun plan pentru o invazie terestră.

Israelul este „încă în război... încă își desfășoară eforturile pentru a prelua controlul total asupra teritoriului și comunităților israeliene de la Hamas”, a precizat militarul, potrivit BBC.

Armata israeliană evacuează aşezări israeliene din zona de frontieră cu Gaza, iar mii de oameni urmează să fie duşi în alte locuri din Israel.

Actualizare ora 21.17. Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, condus de Hamas, spune că 413 palestinieni au fost ucişi şi alţi 2.300 au fost răniţi în Fâşia Gaza, scrie The Times of Israel.

Actualizare ora 21.00. Ultimul bilanț al autorităților de la Tel Aviv arată că numărul israelienilor uciși în urma atacului Hamas a depăşit 700 de morţi. Peste 100 de oameni au fost răpiţi.

Actualizare ora 18:54. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că guvernul american a primit informaţii potrivit cărora mai mulţi americani au murit în Israel - şi că oficialii încearcă să verifice aceste informaţii. Potrivit acestuia, este „probabil" ca în cursul zilei de duminică, SUA să ofere detalii privind noua asistenţă militară pentru Israel. Tatăl unui cetăţean american în vârstă de 23 de ani a confirmat că fiul său se numără printre cei dispăruţi, după ce un festival de muzică în aer liber a fost atacat sâmbătă.

Actualizare ora 18.35. Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat că ultimul bilanț arată că cel puțin 370 de palestinieni au fost uciși și alți 2.200 de răniți în Gaza, după ce israelienii au început să țintească locurile Hamas.

O moschee din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a fost distrusă de loviturile israeliene în 8 octombrie 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
O moschee din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, a fost distrusă de loviturile israeliene în 8 octombrie 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Actualizare ora 18. 09. Zeci de zboruri internaţionale spre şi dinspre Tel Aviv au fost anulate. Numai compania israeliană El Al îşi menţine zborurile, dar le coordonează cu forțele de securitate israeliene.

Actualizare ora 18.05. Biroul prim-ministrului israelian a declarat că premierul Beniamin Netanyahu a avut duminică discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu premierul britanic Rishi Sunak. Potrivit comunicatului, „liderii şi-au exprimat sprijinul neclintit pentru dreptul Israelului la autoapărare, în funcţie de necesităţi”.

Actualizare ora 16.07. Cabinetul de securitate întrunit duminică la Tel Aviv a votat trecerea oficială a ţării în stare de război şi poate desfăşura „activităţi militare semnificative”, anunţă biroul premierului Beniamin Netanyahu. Acesta declarase de sâmbătă că ţara se află în război după ce militanții Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului și au ucis sute de persoane.

Forțele de securitate israeliene au mărit filtrele și insepctează orice mașină care cirucla pe drumurile principale.
Forțele de securitate israeliene au mărit filtrele și insepctează orice mașină care cirucla pe drumurile principale.

Actualizare ora 15.45. Cel puţin 313 palestinieni au fost ucişi, inclusiv 20 de copii, şi peste 2.000 au fost răniţi în urma loviturilor aeriene din Gaza începând de sâmbătă, a anunţat Autoritatea Palestiniană. De asemenea, şapte persoane au fost ucise de focurile armatei israeliene în Cisiordania.

Actualizare ora 15.40. Bilanţul morţilor în urma asaltului masiv lansat de Hamas asupra comunităţilor israeliene de lângă Gaza şi a miilor de rachete lansate asupra Israelului este de 600, estimează oficialii de la Tel Aviv.

Actualizare ora 14:50. Oficialii israelieni estimează într-un ultim bilanț că 500 de persoane au fost ucise în urma miilor de rachete lansate de Hamas spre Israel. Printre morți se numără zeci de soldați și polițiști care au fost uciși în lupta cu luptătorii Hamas. Ministerul Sănătății confirmă că numărul răniților din spitale a ajuns la 2.048, dintre care 20 în stare critică și 330 răniți grav.

Locuitorii din Gaza au ieșit pe străzi după ce mai multe clădiri s-au prăbușit în urma atacului aerian israelian de duminică.
Locuitorii din Gaza au ieșit pe străzi după ce mai multe clădiri s-au prăbușit în urma atacului aerian israelian de duminică.

Actualizare ora 14.30. Într-un nou briefing, armata israeliană a spus că au fost evacuți locuitorii din Nahal Oz, Erez, Nir Am, Mefalsim, Kfar Aza, Gevim, Or Haner, Ibim, Netiv Ha'asara, Yad Mordechai, Karmia, Zikim, Kerem Shalom, Kissufim, Holit, Sufa, Nirim, Nir Oz, Ein Hashlosha, Nir Yitzhak, Be'eri, Magen, Re'im, Sa'ad şi Alumim. „Alte evacuări vor fi efectuate în funcţie de evaluarea situaţiei”, precizează armata.

„Misiunea noastră pentru următoarele 24 de ore este de a evacua toţi rezidenţii care locuiesc în jurul Gaza”, a declarat presei purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari. El precizează că evacuarea nu va putea fi efectuată decât după o „scanare adecvată a teritoriului” pentru a se asigura că nu există „terorişti”.

Armata a declarat drept zonă restricţionată zona din jurul fâşiei de coastă.

Gardul cu Fâşia Gaza a fost spart în 29 de puncte, toate acestea fiind acum sub control. Potenţialii noi atacatori sunt atacaţi din aer în aceste puncte, potrivit colonelului Hecht.

300 de israelieni au fost uciși sâmbătă în urma atacurilor Hamas

Aproximativ 300 de israelieni au fost ucişi în atacul devastator la scară largă lansat sâmbătă de Hamas, care este clasificată organizaţie teroristă de UE, SUA şi Israel. Aproximativ 1.600 de persoane au fost rănite.

Mulţi israelieni sunt ţinuţi ostatici în Gaza, inclusiv femei, copii şi cetăţeni în vârstă. Armata israeliană nu a putut furniza până acum cifre exacte.

„Vom oferi Hamas un răspuns foarte dur după acest atac inuman", a spus purtătorul de cuvânt al armatei.

Potrivit cifrelor militare, printre morţi se numără 26 de militari şi femei, inclusiv un general adjunct şi comandanţi superiori.

Hecht a declarat că instrucţiuni vor fi date populaţiei din Gaza înaintea atacurilor asupra ţintelor Hamas „pentru a evita daune colaterale". Dar nu va fi nicio evacuare de pe teritoriul palestinian, a precizat el. „Le vom spune să meargă spre nord, să meargă spre sud, să meargă spre est", a spus el.

În ceea ce priveşte o posibilă ofensivă terestră, purtătorul de cuvânt a declarat că toate opţiunile sunt pe masă. Punctele de trecere a frontierei în Gaza au fost distruse de Hamas, a spus el. „Nu ne grăbim să le redeschidem", a adăugat el.

Beniamin Netanyahu: „Începem un război lung şi dificil”

Sâmbătă seară, cabinetul condus de Beniamin Netanyahu a luat „o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas şi ale Autorităţii Palestiniene”, potrivit unei declaraţii transmise de biroul premierului din Israel.

„Începem un război lung şi dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Israelul are ca scop să „nege abilitatea şi dorinţa (Hamas) de a ameninţa şi a face rău cetăţenilor Israelului pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în declaraţie.

„Vom restabili securitatea pentru cetăţenii Israelului şi vom câştiga”, a adăugat Netanyahu.

Printre deciziile luate de cabinet se numără oprirea furnizării de electricitate, combustibil şi mărfuri.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG