Linkuri accesibilitate

Oficialii USAID cer încetarea focului. Blinken: prea mulți palestinieni au murit


O fotografie realizată de pe teritoriul Israelului 10 noiembrie 2023 arată fumul care se rdică în aer în timpul bombardamentelor din Fâșia Gaza.
O fotografie realizată de pe teritoriul Israelului 10 noiembrie 2023 arată fumul care se rdică în aer în timpul bombardamentelor din Fâșia Gaza.

Oficialii din Gaza acuză Israelul că a vizat cel puţin trei spitale în atacurile aeriene. Armata israeliană va acorda pauze umanitare de patru ore pe zi în luptele din nordul teritoriului. Premierul Beniamin Netanyahu afirmă că nu plănuieşte să cucerească, să ocupe sau să guverneze Gaza.

Ziua 35 de război | Sumarul principalelor evenimente

  • Cel puțin trei spitale au fost vizate direct sau indirect de atacurile aeriene israeliene, spun autoritățile medicale din Gaza. Israelul afirmă că Hamas ascunde centre de comandă și că are tuneluri sub spitale.
  • Israelul va organiza pauze zilnice de patru ore în nordul Fâșiei Gaza pentru a le permite palestinienilor să fugă în sudul enclavei.
  • Premierul Israelului, Beniamin Netanyahu, a declarat a rectificat o afirmație de zilele trecute: „Nu urmărim să cucerim Gaza, nu urmărim să ocupăm Gaza şi nu urmărim să guvernăm Gaza” după ce războiul cu Hamas se încheie.
  • 134 de cetățeni români și membri de familie au ieșit din Fâșia Gaza, iar alți peste 100 așteaptă să intră vineri în Egipt.

Actualizare 21:00 - Marea Britanie: Lucrătorii din sănătate au protestat în fața Downing Street. 200 de clinicieni, uciși în Gaza

Lucrătorii britanici din domeniul sănătății în uniformă au protestat vineri în fața Downing Street pentru a comemora aproape 200 de clinicieni uciși în Gaza de la începutul bombardamentului Israelului. Ei purtau pancarte cu numele celor uciși.

Angajații din sănătate i-au cerut premierului Rishi Sunak să facă eforturi pentru o încetare urgentă a focului, scrie The Guardian.

Cel mai mare spital al său, al-Shifa, a fost lovit vineri dimineață. Armata israeliană susține că Hamas se ascunde în și sub spitale și a înființat un centru de comandă sub al-Shifa, ceea ce personalul spitalului neagă. Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că o persoană a fost ucisă și alte 28 au fost rănite într-un atac al forțelor israeliene la spitalul Al-Quds din Gaza.

Actualizare 20:00 - Încă șapte membri Hezbollah uciși

Israelul a mai ucis încă șapte membri Hezbollah la granița sa de nord cu Libanul, ducând numărul total de morți al luptătorilor Hezbollah la 78 de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, scrie The Guardian.

Numărul în creștere al morților în Liban și uciderea a 18 palestinieni de forțele de securitate israeliene în Cisiordania l-au determinat pe ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, să declare că o escaladare regională mai largă a conflictului este inevitabilă.

Numărul morților Hezbollah depășește cu mult numărul morților în războiul din 2006 cu Israelul. Liderul grupării, Hassan Nasrallah, va ține sâmbătă al doilea discurs de luna aceasta.

Actualizare 19:00 - MAE: Granița de la Rafah a rămas închisă vineri

Punctul de frontieră Rafah a rămas închis vineri pentru tranzitul persoanelor, a anunțat ministerul român al Afacerilor Externe, iar evacuarea românilor din Fâşia Gaza se va face după redeschiderea acestuia.

Actualizare 18:00 - Trei grupuri palestiniene pentru drepturile omului cer CPI să investigheze Israelul

Trei grupuri palestiniene pentru drepturile omului, Al Haq, Al Mezan și Palestina Human Rights Campaign, cer Curții Penale Internaționale (CPI) să investigheze Israelul, acuzându-l că a comis crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv genocid și incitare la genocid prin bombardarea și asedierea Fâșiei Gaza, relatează Reuters.

Solicitarea vine la o săptămână după ce familiile victimelor israeliene ale atacurilor din 7 octombrie ale Hamas au depus documente la CPI, cerând instanței să cerceteze uciderea a sute de civili, inclusiv copii, și răpirea a peste 200 de persoane în Gaza.

Israelul - care nu este membru al curții cu sediul la Haga și nu își recunoaște jurisdicția - nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii, dar în declarațiile de până acum oficialii israelieni au punctat că acțiunile sale îi vizează pe militanții Hamas, nu pe civili.

Actualizare 17:00 - Scrisoare deschisă a oficialilor USAID pentru încetarea focului

Peste 1.000 de oficiali ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă administrația Biden să ceară o încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, potrivit unei copii a scrisorii văzute de Reuters.


„În calitate de profesioniști în domeniul dezvoltării, sănătății publice și asistenței umanitare, suntem alarmați și descurajați de numeroasele încălcări ale dreptului internațional; legi care urmăresc să protejeze civilii, personalul medical și media, precum și școlile, spitalele și lăcașurile de cult”, se arată în scrisoare.

Publicată la începutul acestei luni, scrisoarea a strâns de atunci 1.029 de semnături din partea USAID.

Actualizare 16:00 - Semiluna Roșie Palestiniană: O persoană ucisă, mulți copii răniți după ce lunetiştii israelieni au vizat spitalul Al-Quds

Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că o persoană a fost ucisă și alte 28 au fost rănite într-un atac al forțelor israeliene la spitalul Al-Quds din Gaza. Majoritatea răniților erau copii, din care doi în stare critică spune organizația într-un comunicat.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Actualizare 15:30 - Crucea Roșie: Distrugerea care afectează spitalele din Gaza „devine insuportabilă”

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a avertizat că sistemul de sănătate din Gaza „a ajuns la un punct fără întoarcere” pe fondul ostilităților acutizate care au afectat „grav” spitalele și ambulanțele care lucrează pe teritoriul palestinian asediat.

Într-o declarație dată vineri, CICR spune că atacurile asupra instituțiilor medicale și a personalului au dat o „lovitură grea” sistemului de sănătate din Gaza, deja „sever slăbit” după mai bine de o lună de lupte grele, pentru care civilii, pacienții și personalul medical plătesc „o taxă grea”.

„Distrugerea care afectează spitalele din Gaza devine insuportabilă și trebuie să înceteze. Viețile a mii de civili, pacienți și personal medical sunt în pericol”, spune șeful delegației CICR din Gaza, William Schomburg.

Spitalele de copii nu au fost scutite de violență, spune organizația, inclusiv spitalul al-Nasser și spitalul al-Rantisi „grav avariate”, care a trebuit să își înceteze operațiunile.

Menționând că complexul medical al-Shifa găzduiește acum mii de familii strămutate, acesta a spus că orice operațiune militară în jurul spitalelor „trebuie să ia în considerare prezența civililor, care sunt protejați de dreptul internațional umanitar”.

Actualizare 15:00 - Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că „mult prea mulți” palestinieni au murit

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a spus vineri, la New Delhi, că SUA „apreciază” măsurile Israelului de a minimiza victimele civile, dar că nu este suficient, relatează Associated Press.

Diplomatul american a spus că „mulți prea mulți palestinieni au fost uciși, mult prea mulți au suferit în ultimele săptămâni” și că ar trebui făcut tot posibilul pentru a preveni rănirea lor și pentru a maximiza asistența de care au nevoie.

El a spus că SUA au propus idei suplimentare israelienilor, inclusiv „pauze umanitare” mai lungi și extinderea cantității de asistență pentru a ajunge în Gaza. Eforturile

Israelului de a oficializa pauzele în operațiunile sale militare și crearea unui al doilea coridor pentru eliminarea victimelor, sunt apreciate, a spus el, dar „trebuie făcut mult mai mult pentru a proteja civilii și pentru a ne asigura că asistența umanitară ajunge la ei”.

Actualizare 12:15 - Armata Israelului a publicat o hartă a „cartierul terorist” din centrul orașului Gaza

„În timp ce lumea vede cartierele cu școli, spitale, grupuri de cercetași, locuri de joacă pentru copii și moschei, Hamas vede o oportunitate de a exploata.

Hamas folosește acest cartier pentru a exploata și a se ascunde în spatele civililor, în timp ce își îndeplinește obiectivul unic - uciderea israelienilor”, spune IDF.

Actualizare 11:00 - Iranul avertizează că extinderea războiului din Gaza este „inevitabilă”

„Din cauza sporirii intensităţii războiului împotriva rezidenţilor civili din Gaza, extinderea ariei războiului a devenit inevitabilă”, i-a spus ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian omologului său din Qatar, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, conform Reuters.

Iranul susţine Hamas - organizație desemnată teroristă de către SUA și UE - dar afirmă că nu a jucat niciun rol în atacul sângeros al grupării asupra Israelului de luna trecută, care a declanşat criza.

De asemenea, Iranul susţine Hezbollah, un grup radical libanez care are legături profunde cu Hamas şi Jihadul Islamic, o altă facţiune palestiniană din Gaza care este, de asemenea, susţinută de Iran.

Gaza: Cel puțin trei spitale vizate de atacuri

Israelul ar fi lansat vineri atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puțin trei spitale, punând în pericol și mai mult sistemul de sănătate din Fâșia Gaza, care este copleșit de mii de victime și persoane strămutate de război, spun oficialii palestinieni conduși de Hamas.

„Ocupația israeliană a lansat lovituri simultane asupra mai multor spitale în ultimele ore”, a declarat Ashraf Al-Qidra, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza.

Incinta spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, 7 noiembrie 2023.
Incinta spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, 7 noiembrie 2023.

Potrivit acestuia, Israelul a atacat în curtea Al Shifa, cel mai mare spital din orașul Gaza, și că au existat victime, dar nu a oferit detalii.

De cealaltă parte, Israelul a acuzat Hamas că a ascuns centre de comandă și tuneluri sub spitalul Al Shifa.

De asemenea, Spitalul pediatric Al-Rantisi și Spitalul de copii Al-Nasr ar fi fost „martori” ai unei serii „de atacuri directe și bombardamente” vineri dimineață, a mai spus oficialul palestinian.

Ministerul Sănătății din Gaza a menționat că 18 din cele 35 de spitale din Gaza și alte 40 de centre de sănătate au fost scoase din funcțiune, fie din cauza pagubelor provocate de bombardamente, fie din cauza lipsei de combustibil.

În plus, Ministerul indonezian de Externe a declarat vineri că în timpul nopții au avut loc explozii în apropierea Spitalului Indonezian.

Exploziile au avariat părți ale spitalului, situat în partea nordică a enclavei.

„Indonezia condamnă încă o dată atacurile sălbatice asupra civililor și a obiectelor civile, în special asupra facilităților umanitare din Gaza”, se arată în comunicatul autorităților din Indonezia.

Între timp, Hamas afirmă că numărul morților a crescut 10.812, printre care și 4.412 copii.

Pauze umanitare de 4 ore pe zi în nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană a refuzat încă o dată încetarea focului, dar va continua să permită „pauze tactice, locale” pentru a introduce ajutor umanitar în Gaza.

Precizarea vine după ce Casa Albă a declarat anterior că Israelul va începe pauze zilnice de patru ore în nordul Fâșiei Gaza pentru a le permite palestinienilor să fugă în sudul enclavei.

„Nu există încetare a focului, repet că nu există încetare a focului. Ceea ce facem, acea fereastră de patru ore, acestea sunt pauze tactice, locale pentru ajutor umanitar”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Richard Hecht.

Netanyahu: Israelul nu plănuieşte să cucerească, să ocupe sau să guverneze Gaza

Premierul Israelului a declarat joi că „noi nu urmărim să cucerim Gaza, nu urmărim să ocupăm Gaza şi nu urmărim să guvernăm Gaza” după ce războiul cu Hamas se încheie.

Benjamin Netanyahu a declarat pentru televiziunea americană Fox News că va fi nevoie de „o forţă credibilă” pentru a intra în enclavă pentru a preveni apariţia unor ameninţări militare.

El a adăugat că va fi nevoie de o guvernare civilă, dar şi că Israelul va trebui să se asigure că un atac precum cel din 7 octombrie, în care Hamas a ucis circa 1.400 de oameni, nu mai are loc din nou.

„Aşadar, trebuie să avem o forţă credibilă care, dacă este necesar, va intra în Gaza şi îi va ucide pe ucigaşi. Pentru că asta este ceea ce va preveni reapariţia unor entităţi asemănătoare Hamas”, a afirmat el.

Afirmaţiile lui Netanyahu din cursul acestei săptămâni sugerau că Israelul va fi responsabil de securitatea din Gaza, generând un răspuns critic din partea SUA.

Articol scris cu ajutorul relatărilor News.ro, Reuters și Associated Press.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG