Linkuri accesibilitate

Atacuri Hamas și Hezbollah asupra Israelului. Al patrulea român, ostatic în Gaza


Protest pro-israelian la București. Manifestanții au cerut eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas pe 7 octombrie.
Protest pro-israelian la București. Manifestanții au cerut eliberarea ostaticilor răpiți de Hamas pe 7 octombrie.

Granița Rafah rămâne deschisă și joi pentru ca mai mulți răniți și străini din Fâșia Gaza să treacă în Egipt. Miercuri, cel puțin 400 de cetățeni străini de pe o listă inițială de 500, precum și zeci de răniți grav din Gaza, au trecut în Egipt în baza unui acord între Israel, Egipt și Hamas.

Ziua 27 | Sumarul principalelor evenimente

  • Armata israeliană anunță că a finalizat încercuirea orașului Gaza.
  • SUA au reușit să scoată 74 de cetățeni cu dublă cetățenie din Fâșia Gaza.
  • Hezbollah, grup șiit libanez, a atacat joi Israelul în 19 poziții. Atacul are loc înainte de discursul de vineri al lui Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, așteptat în întreaga regiune.
  • Hamas a revendicat atacul cu rachetă din Liban asupra orașului israelian Kiriat Șmona, soldat cu doi răniți și distrugerea mai multor clădiri.
  • Un cuplu din R.Moldova a fost arestat pentru că a desenat Steaua lui David pe zidurile din Paris.
  • 27 persoane au fost ucise în explozia unei școli ONU. Instituțiile controlate de Hamas dau vine pe Israel. UNRWA, agenția ONU care conduce școala, nu a făcut niciun comentariu.
  • MAE confirmă existența celui de al patrulea român luat ostatic de Hamas pe 7 octombrie;
  • Miting la București pentru eliberarea israelienilor răpiți de Hamas.
  • 33 de jurnaliști au murit în conflict de la invadarea Israelului de gruparea Hamas, pe 7 octombrie: 28 palestinieni, 4 israelieni și un libanez. Alți 8 jurnaliști sunt răniți, iar 9 sunt dați dispăruți sau reținuți.
  • O rachetă a lovit un bloc de locuințe din tabăra Bureij, aflată în centrul Fâșiei Gaza. 15 morți, zeci de oameni sunt prinși sub dărâmături. Instituțiile controlate de Hamas dau vina pe Israel;
  • Bahrainul și-a retras ambasadorul din Israel și a întrerupt relațiile cu Ierusalimul. Ambasadorul israelian în Bahrain a părăsit țara. Israelul a confirmat că ambasadorul său a plecat, dar spune că relațiile au rămas stabile și a sugerat că diplomatul a plecat din motive de securitate.
  • Un membru al biroului politic al Hamas a spus într-un interviu la o televiziune libaneză că gruparea sa, recunoscută de SUA și UE ca teroristă, va repeta atacul din 7 octombrie de nenumărate ori, până când Israelul va fi anihilat.

Actualizare 21:55 - Armata israeliană spune că a „finalizat încercuirea orașului Gaza”

Șeful armatei israeliene a anunțat că tancurile israeliene au înconjurat orașul Gaza din trei părți și că trupele israeliene operează în interiorul orașului. „Suntem la apogeul bătăliei”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, a declarat că forțele sale au atacat avanposturi, sediul și alte infrastructuri folosite de Hamas, transmite BBC.

Situat în nordul Fâșiei Gaza, orașul Gaza era partea cea mai populată a fâșiei înainte de începerea războiului, dar pe 13 octombrie Israelul a ordonat civililor din nordul Gazei să se deplaseze spre sud.

Nu este clar câți civili se află în prezent în orașul Gaza, dar imaginile de joi arată distrugeri masive și străzi goale.

Actualizare 21:00 - SUA: 74 de americani cu dublă cetățenie au fost autorizaţi să părăsească Gaza

SUA au reușit să scoată 74 de cetățeni din Gaza, a declarat Joe Biden la Casa Albă, la o zi după ce Egiptul a deschis granița de la Rafah, transmite Reuters.

În drum spre Israel, unde merge pentru a doua oară de la atacul Hamas, din 7 octombrie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că SUA sunt hotărâte să prevină escaladarea războiului, inclusiv în sudul Libanului, Cisiordania sau în altă parte din regiune. El a spus că va vorbi cu guvernul israelian „și cu partenerii” din regiune.

Actualizare 20.00 - Un cuplu din R.Moldova, arestat pentru că a desenat Steaua lui David pe zidurile din Paris

Un cuplu din Republica Moldova a fost arestat după ce a pictat Steaua lui David pe un perete din arondismentul 10 al Parisului, transmite Europe 1.

Ei au declarat că au fost sponsorizați de „un individ din Rusia”, arată sursa citată.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de distrugere, agravată de faptul că a implicat originea sau religia, au anunțat procurorii francezi.

Cei doi moldoveni au imprimat Steaua lui David pe zidurile unei școli din arondismentul 10, din Paris.

Vinerea trecută, un bărbat de 33 de ani și o femeie de 29 de ani, născuți în R.Moldova, au fost arestați și plasați în arest administrativ, a anunțat miercuri procuratura pariziană.

Cei doi au fost reclamați de un localnic care i-a văzut desenând și multiplicând Steaua lui Davind pe zidurile școlii.

Actualizare 19:00 - Hezbollah atacă Israelul în 19 poziții, înainte de discursul anunțat pentru vineri al șefului său

Hezbollah, grupul șiit libanez, a anunțat că a atacat simultan 19 poziții în Israel, joi seară, în ultima escaladare de la granița de nord a Israelului, scrie The Guardian.

Atacul a fost lansat înaintea unui discurs al lui Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, programat pentru vineri la Beirut, care va fi urmărit îndeaproape în Israel și în întreaga regiune.

Hezbollah, ca și Hamas, este un mandatar al Iranului.

Loviturile au avut loc la câteva ore după ce Hezbollah a declarat că a folosit două drone pline cu explozibili pentru a ataca o poziție de comandă a armatei israeliene în zona disputată Shebaa Farms de la granița libanezo-israeliană.

Este prima dată când Hezbollah recunoaște că a efectuat un atac împotriva forțelor israeliene folosind astfel de drone și vine la câteva zile după ce a declarat pentru prima dată că a folosit o rachetă sol-aer împotriva unei drone israeliene.

Actualizare 18:30 - Atac revendicat de Hamas din Liban asupra orașului israelian Kiriat Șmona. Doi răniți

O rachetă lansată din Liban a provocat joi după-amiază pagube importante în oraşul israelian Kiriat Șmona. Două persoane au fost rănite: un bărbat de 25 de ani și unul de 40, transportați la spital.

Mişcarea palestiniană Hamas, cu baza în Fâşia Gaza, a revendicat atacul şi a spus că filiala sa din Liban a lansat în total 12 rachete asupra Israelului, relatează The Times of Israel.

Imagini transmise în direct de televiziunea locală arată mai multe maşini şi magazine în flăcări în urma impactului unei rachete.

Oraşul a fost în mare parte evacuat pe fondul atacurilor repetate ale Hezbollah şi ale facţiunilor palestiniene aliate din sudul Libanului.

Aripa armată a Hamas, brigăzile al-Qassam, a declarat, citată de The Guardian, că luptătorii săi din sudul Libanului se află în spatele bombardamentelor asupra orașului Kiriat Șmona, unde patru rachete au aterizat într-o zonă industrială, rănind două persoane și distrugând mai multe clădiri.

Actualizare 18:15 - Minister controlat de Hamas: 27 persoane ucise în explozia unei școli ONU. Agenția ONU care conduce școala nu a făcut niciun comentariu

Cel puțin 27 de persoane au fost ucise într-o explozie în apropierea unei școli ONU din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății, controlat de Hamas.

The Guardian nu a putut verifica numărul morților. Ministerul condus de Hamas a dat vina pe forțele israeliene.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), care conduce școala.

Mai la sud, o rachetă israeliană a lovit un bloc de locuințe din tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei, ucigând cel puțin 15 persoane, relatează Associated Press, care citează un purtător de cuvânt al apărării civile a Gaza, Mahmoud Bassal.

Actualizare 18:00 - MAE: Al patrulea român, ostatic în Gaza

MAE transmite că încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâșia Gaza.

Actualizare 17:00 - Miting la Bucureşti pentru eliberarea israelienilor răpiţi de Hamas

Un miting pentru eliberarea israelienilor răpiţi de Hamas are loc joi după amiază, în centrul Capitalei, iar ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, prezent la eveniment, a declarat că Statul Israel va distruge Hamas şi va aduce acasă ostaticii răpiţi, transmite News.ro.

Peste o sută de persoane s-au strâns joi după amiază, pe Calea Victoriei, în zona Bibliotecii Centrale Universitare, la un miting pentru eliberarea israelienilor răpiţi de Hamas.

„Hamas se ascund sub spitale şi sub şcoli. Folosesc populaţia drept scuturi umane. Hamas împiedică evacuarea civililor în siguranţă. Chiar ieri au trimis un grup de 100 de femei şi copii în faţa forţelor noastre armate pentru a opri ofensiva noastră. Am văzut din nou cât de parşivi sunt, dar acest fapt nu ne va descuraja. Forţele de apărare israeliene vor continua să îndeplinească misiunea atribuită de guvern. O vom face în mod responsabil şi în conformitate cu Dreptul Internaţional. Vom distruge Hamas şi ne vom aduce înapoi acasă ostaticii. Toţi ostaticii, femei, copii, bebeluşi. Hamas încearcă să foloseasă ostaticii pentru a opri operaţiunea noastră pentru că vor să se pregătească să ne atace din nou şi din nou, să ne ucidă civilii, copiii, să ne violeze femeile, să ne intimideze, iar liderii lor au declarat asta. Nu se va întâmpla, Israelul va lupta şi va învinge”, a spus ambasadorul Israelului în ţara noastră.

Cei prezenţi la miting poartă steagurile Statului Israel. De asemenea, sunt afişate fotografii ale celor luaţi ostatici de Hamas.

Actualizare 16:00 - 33 de jurnaliști au murit în conflict

33 de jurnaliști și lucrători media se află printrei cei 10.000 de morți de la începutul războiului, cu aproximativ 8.935 de morți palestinieni în Gaza și Cisiordania și 1.400 de morți în Israel, a anunțat joi Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

Numărul jurnaliștilor și lucrătorilor mass-media confirmați morți până în prezent include 28 de palestinieni, patru israelieni și un cetățean libanez.

Alți opt jurnaliști au fost raportați răniți, iar nouă sunt dispăruți sau reținuți.

Actualizare 15:30 - O rachetă a lovit un bloc de locuințe din tabăra Bureij, din centrul Fâșiei Gaza

O rachetă a lovit un bloc de locuințe din tabăra de refugiați Bureij din centrul Gazei, ucigând cel puțin 15 persoane, relatează Associated Press, care citează un purtător de cuvânt al apărării civile a Gaza, Mahmoud Bassal.

Locuitorii spun că zeci de oameni sunt prinși sub dărâmături.

Lovitura a creat un crater mare și a deteriorat grav clădirile din jur. Un supraviețuitor care a vorbit cu rețeaua de televiziune a comparat-o cu un cutremur.

Actualizare 15:17 - Bahrainul și-a retras ambasadorul din Israel și a întrerupt relațiile cu Ierusalimul

Noul aliat arab al Israelului, Bahrain, își recheamă ambasadorul din Israel, transmite BBC.

Camera inferioară a parlamentului din Bahrain spune că regatul Golfului, care și-a normalizat recent relațiile cu Israelul, și-a rechemat ambasadorul din Israel ca răspuns la ofensiva sa din Gaza.

Și ambasadorul israelian în Bahrain a părăsit țara, iar relațiile economice dintre cele două țări au fost întrerupte. Parlamentul din Bahrain spune că Israelul încalcă dreptul internațional umanitar, potrivit unui anunț postat pe site-ul parlamentului.

Israelul a confirmat că ambasadorul său a plecat, dar spune că relațiile au rămas stabile și a sugerat că diplomatul a plecat din motive de securitate.

Protest în Bahrain în sprijinul palestinienilor
Protest în Bahrain în sprijinul palestinienilor

Este pentru prima oară de la izbucnirea războiului din 7 octombrie când una dintre cele patru țări din Liga Arabă, care au semnat acorduri istorice din 2020, a luat astfel de măsuri împotriva Israelului.

Legăturile Bahrein-Israel au crescut considerabil de când cele două țări au semnat acordurile cu SUA, văzute ca o descoperire majoră în reducerea conflictului israelo-arab vechi de decenii.

Mișcarea Bahrainului vine pe fondul furiei publice în creștere în națiunile arabe care au încheiat pacea cu Israelul, dar care au avut loc demonstrații în masă în sprijinul palestinienilor.

Actualizare 14:48. Un grup de cetăţeni străini şi deţinători de dublă cetăţenie, plecat joi din sudul Fâşiei Gaza cu două autobuze, a ajuns în Egipt prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, a declarat agenţiei France Presse un oficial egiptean.

Anterior, un purtător de cuvânt al postului de frontieră palestinian anunţase că s-a permis ieşirea din Gaza a „100 de călători cu cetăţenii străine", dar partea egipteană nu a confirmat numărul.

Conform unor oficiali egipteni, joi urmau să treacă frontiera 400 de oameni.

Actualizare 13:28. Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, care spune că 9.061 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza de la începutul conflictului. Dintre acestea 3.760 sunt copii, Alte 32.000 de persoane au fost rănite.

Actualizare 13:00. Numărul confirmat al ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza este de 242, potrivit cifrei actualizate joi de armata israeliană. Conform purtătorului de cuvânt Daniel Hagari, se crede că majoritatea captivilor sunt încă în viaţă.

Acualizare 12:00. Egiptul va ajuta la evacuarea a „în jur de 7.000" de străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie din Fâşia Gaza, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe egiptean, a doua zi după primele evacuări din sudul teritoriului palestinian, informează France Presse.

Actualizare 11:40. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că armata israeliană a aruncat peste 10.000 de muniții numai în orașul Gaza și că avansează către obiectivul său de „eliminare a Hamas”.

Actualizare 10:27. Cancelarul german Olaf Scholz i-a transmis miercuri premierului israelian Beniamin Netanyahu că protecţia civililor din Fâşia Gaza şi livrarea ajutorului umanitar sunt cruciale, relatează AFP.

Scholz „a reiterat solidaritatea de neclintit a Germaniei faţă de Israel”, a afirmat biroul său într-un comunicat după o discuţie telefonică între cei doi. „El a subliniat importanţa protecţiei civililor şi a ajutorului umanitar pentru populaţia din Fâşia Gaza”, se precizează în comunicat.

Actualizare 9:30. Peste 20.000 de răniți sunt încă prinși în Fâșia Gaza, potrivit organizației Medicii fără Frontiere, care a cerut evacuarea unui număr mai mare de persoane și încetarea focului pentru ca mai multe ajutoare să intre în Gaza.

„Am fost șocat de faptul că toți cei de acolo cereau mâncare, cereau apă”, a declarat Philippe Lazzarini, cel mai înalt oficial ONU căruia i s-a permis să intre în Gaza de la începutul războiului.

Actualizare 8:15. Generatorul principal al spitalului indonezian din Gaza nu mai funțioanează de miercuri seara, a declarat joi dimineață directorul Al Kahlout, potrivit CNN. Zeci de persoane rănite în atacurile aeriene israeliene asupra taberei Jabalya sunt tratate la spital, care este considerat principalul furnizor de servicii de sănătate în nordul Gazei.

Granița Rafah rămâne deschisă pentru străinii și răniții din Gaza

Oficialii de la frontiera din Gaza au declarat că punctul de trecere a frontierei se va redeschide joi, astfel încât mai mulţi străini să poată ieşi.

O sursă diplomatică a declarat că aproximativ 7.500 de deţinători de paşapoarte străine vor părăsi Gaza în aproximativ două săptămâni. Deocamdată niciunul din cei peste 300 de români nu a trecut în Egipt.

Preşedintele Joe Biden, interpelat miercuri în cadrul unei reuniuni politice privind conflictul dintre Israel şi Hamas, a declarat că e nevoie de „pauză” pentru ca ostaticii ținuți de Hamas să poată fi salvați, potrivit BBC.

„Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a scoate prizonierii afară", a declarat președintele SUA.

„Am susținut o soluție cu două state de la bun început. Adevărul este că Hamas este o organizație teroristă. O organizație teroristă totală”, a completat Joe Biden.

Ulterior, Casa Albă a precizat că, prin „prizonieri”, preşedintele se referea la ostaticii deţinuţi de mişcarea islamistă Hamas.

„Eu sunt cel care l-a convins pe Bibi (n.r. premierul Beniamin Netanyahu) să ceară o încetare a focului pentru a-i scoate pe prizonieri. Eu am fost cel care a vorbit cu Sissi(n.r. președintele Egiptului) pentru a-l convinge să deschidă uşa, adică punctul de trecere Rafah, în sudul Fâşiei Gaza", a spus Joe Biden.

Luptele continuă în Gaza

Miercuri noapte, au avut loc noi lupte între armata israeliană și Hamas, transmite BBC. Societatea Semilunii Roșii din Gaza a postat un videoclip realizat de la fereastra spitalului Al-Quds, care a surprins sunete de explozii și flăcări mari.

Israelul a declarat că atacurile sale de marţi şi miercuri au ucis doi lideri militari Hamas în Jabalia, cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza. Israelul a declarat că gruparea avea centre de comandă şi alte „infrastructuri teroriste sub, în jurul şi în interiorul clădirilor civile, punând în pericol în mod intenţionat civilii din Gaza”.

Biroul de presă al Hamas din Gaza a declarat joi că cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în cele două atacuri israeliene asupra Jabaliei, iar 120 au dispărut sub dărâmături. Cel puţin 777 de persoane au fost rănite, a precizat acesta într-un comunicat.

Pe de altă parte, un membru al biroului politic al Hamas a spus într-un interviu la o televiziune libaneză că gruparea sa, recunoscută de SUA și UE ca teroristă, va repeta atacul din 7 octombrie de nenumărate ori, până când Israelul va fi anihilat.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG