Linkuri accesibilitate

Șanse reduse pentru un armistițiu. Ofensiva israeliană ar putea continua încă două luni


Orașul Khan Younis este bombardat masiv de forțele israeliene.
Orașul Khan Younis este bombardat masiv de forțele israeliene.

Armata israeliană bombardează orașul Khan Younis din sudul Gazei, unde un martor descrie situația ca fiind dominată de „teroare și frică”.

Israelul a ordonat locuitorilor să părăsească centrul orașului. Într-o postare pe reţeaua X, purtătorul de cuvânt al armatei pentru presa arabă, Avichay Adraee, le-a cerut locuitorilor „cartierelor Al-Katiba, Al Mahatta şi din centrul oraşului din guvernoratul Khan Younis” să evacueze zona, potrivit BBC.

În același timp, prim-ministrul Qatarului spune că țara sa va continua eforturile de a face presiuni asupra Israelului și Hamas pentru un armistițiu „în ciuda șanselor reduse”.

Prezent duminică la Forumul de la Doha, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a spus că ostaticii au fost eliberați din Gaza datorită negocierilor, nu ca urmare a acțiunilor militare israeliene. El a adăugat că eforturile de mediere continuă, în ciuda bombardamentelor israeliene în Gaza, care „îngustează fereastra” pentru un rezultat de succes. Dar „nu vom renunța”, a spus al-Thani.

Surse israeliene au declarat pentru postul public israelian Kan că ofensiva militară intensă pe care Israelul o desfăşoară în Fâşia Gaza ar putea continua încă două luni, informează duminică EFE.

După încheierea perioadei de lupte intense, este de aşteptat ca forţele israeliene să continue să desfăşoare operaţiuni localizate şi selective în interiorul Fâşiei Gaza.

Aceste informaţii sunt în concordanţă cu declaraţiile de sâmbătă seară ale consilierului israelian pentru securitate naţională, Tzachi Hanegbi, care a dat asigurări că operaţiunea actuală ar putea dura mai multe săptămâni sau luni.

Potrivit oficialilor militari, este de aşteptat ca în următoarele ore să fie preluat controlul complet al taberei de refugiaţi Jabalyia, unde trupele israeliene au purtat lupte grele în ultimele zile.

Este totodată de aşteptat ca armatei israeliene să îi mai ia câteva zile pentru a controla cartierul Shijaiya din oraşul Gaza, iar calculele arată că va mai dura aproximativ o lună şi jumătate pentru a prelua controlul asupra altor puncte, cum ar fi oraşul Khan Younis, în sudul Gaza, unde trupele israeliene îşi concentrează acum ofensiva terestră.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG