Linkuri accesibilitate

Gaza, sub asediu total. Israelul se pregătește pentru operațiunea terestră


Un bărbat palestinian ține de mână un copil în timp ce gesticulează în fața spitalului al-Shifa din orașul Gaza, pe 12 octombrie 2023. Luptele violente dintre Israel și mișcarea Hamas continuă pentru a șasea zi consecutivă.
Un bărbat palestinian ține de mână un copil în timp ce gesticulează în fața spitalului al-Shifa din orașul Gaza, pe 12 octombrie 2023. Luptele violente dintre Israel și mișcarea Hamas continuă pentru a șasea zi consecutivă.

Președintele SUA, Joe Biden, a numit atacul Hamas din 7 octombrie „cea mai neagră zi pentru evrei de la Holocaust încoace”. Armata israeliană spune că se pregătește pentru o operațiune terestră în Gaza. Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns joi dimineață la Tel Aviv.

Războiul din Israel - informații pe scurt (12 octombrie)

• Israelul spune că asediul din Fâșia Gaza nu se va încheia până când mișcarea Hamas nu va elibera cei aproximativ 150-200 de ostatici israelieni.
• Peste 2.600 de oameni au fost uciși de ambele părți, iar numărul total al răniților se apropie de 10.000.
• Ministerul Sănătății din Gaza spune că 1.417 de palestinieni au fost uciși în atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza de sâmbătă până în prezent: 447 de copii, 248 de femei.
• Singura centrală electrică din Gaza a rămas fără combustibil, miercuri, iar întreg teritoriul cu 2,3 milioane de persoane se bazează pe generatoare.
• Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns joi dimineață în Israel, urmând să aibă o întâlnire și cu Mahmoud Abbas, președintele Autorității Naționale Palestiniene.

Ofițeri de poliție răniți într-un atac cu împușcături la Ierusalim

Doi ofițeri de poliție au fost răniți în urma unui atac cu împușcături lângă intrarea Poarta lui Irod din vechiul Ierusalim, a declarat poliția israeliană, transmite The Guardian.

Bărbatul înarmat a folosit un pistol-mitralieră improvizat în atac, potrivit poliției.

Ofițerii au răspuns la foc asupra bărbatului înarmat și l-au „neutralizat”, a spus poliția.

Doi polițiști au fost răniți în urma atacului, unul grav, iar celălalt mai ușor, au spus aceștia.

Fâșia Gaza, sub asediu complet. Israelul a întrerupt aprovizionarea cu energie electrică, alimente, apă și combustibil

După ce Hamas a atacat Israelul sâmbătă, Israelul a răspuns ordonând „asediul complet” al Gazei, întrerupând alimentările, electricitatea, combustibilul și apă.

ONU a declarat joi că situația în Gaza este „devastatoare” și că locuitorii săi „trăiesc sub blocaj ilegal de 16 ani” și a condamnat această „întărire în continuare” a blocadei.

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a numit situația din Fâșia Gaza „îngrozitoare” și a avertizat că proviziile esențiale scad periculos de puțin după ce Israelul a impus o blocada totală asupra teritoriului.

Situația este „devastatoare” în acest moment în Gaza , a spus directorul de țară al PAM pentru Palestina, Samer Abdeljaber.

„Constatăm lipsuri de combustibil, apă [și] electricitate. Vedem că adăposturile noastre sunt supraaglomerate. Nu avem capacitate. Brutăriile nu vor putea oferi mâncare pentru mâine. Așa că mâine va fi o situație foarte dificilă pentru cei din adăposturi și pentru cei din afara adăposturilor.”

Biroul lui Netanyahu: „Copii uciși și arși” de Hamas. Blinken: sprijin neclintit al SUA pentru Israel

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a promis sprijin neclintit Israelului în lupta sa împotriva a ceea ce el a descris drept o „domnie a terorii” Hamas, transmite BBC.

Blinken i-a spus lui Netanyahu că Israelul nu va fi „niciodată, niciodată” singur. El a cerut, de asemenea, Israelului să evite rănirea civililor în conflict.

Biroul premierului Beniamin Netanyahu a publicat joi „fotografii îngrozitoare cu bebeluși uciși și arși de monștrii Hamas”. „Hamas este inuman. Hamas este ISIS”, a spus Netanyahu. Trei fotografii arată bebeluși cu trupurile arse, care nu mai pot fi recunoscute și corpul altui sugar scăldat în sânge.

Imaginile au fost arătate de Netanyahu secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în vizita sa la Ierusalim de joi, transmite CNN.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus lui Netanyahu că a înțeles la nivel personal „ecourile îngrozitoare” ale masacrelor comise de Hamas împotriva evreilor israelieni. El i-a dat asigurări premierului israelian că Washingtonul este de partea Israelului.

De pe podiumul de lângă premierul israelian la sediul militar din Tel Aviv, joi, Blinken a cerut Israelului să dea dovadă de reținere în represalii la atacul Hamas de sâmbătă și i-a cerut să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja viața civililor, transmite Reuters.

Douăzeci și șapte de cetățeni americani au murit în Israel și 14 sunt dispăruți, cel mai probabil răpiți, scrie BBC. Hamas, desemnată organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană, a luat ostatici până la 150 de persoane când trupele Hamas au atacat sâmbătă Israelul.

Blinken: SUA fac tot posibilul pentru a asigura eliberarea ostaticilor

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit la Tel Aviv după întâlniri cu premierul israelian, Beniamin Netanyahu, și cu președintele Isaac Herzog și cu membri ai noului guvern de urgență al țării.

Blinken a spus că a discutat în detaliu despre ce are nevoie Israelul pentru a se apăra și modul în care SUA poate să satisfacă aceste nevoi. El a povestat că s-a întâlnit cu familiile cetățenilor americani uciși sau luați ostatici de Hamas weekendul trecut. „Pierderea lor este incomensurabilă”, a spus el. „Nimeni nu ar trebui să treacă prin așa ceva.”

El spune că SUA vor „face tot ce pot” pentru a asigura eliberarea ostaticilor luați de Hamas și că trimisul special adjunct al SUA pentru afacerile cu ostatici, Steve Gillen, va rămâne pe teren pentru a sprijini aceste eforturi.

Siria spune că atacurile aeriene israeliene au lovit aeroporturile din Damasc și Alep

Presa de stat siriană scrie că atacurile aeriene israeliene au lovit joi aeroporturile internaționale din capitala Damasc și orașul Alep, distrugându-le pistele și scoțându-le din uz, transmite The Times of Israel.

Agenția de presă de stat SANA a citat un oficial militar fără nume care a spus că nimeni nu a fost rănit în atacuri.

Acestea ar fi primele atacuri aeriene israeliene asupra Siriei de când gruparea teroristă palestiniană Hamas a atacat sâmbătă sudul Israelului, ucigând peste 1.000 de oameni, cei mai mulți dintre ei civili. Israelul a ripostat cu atacuri aeriene intense asupra țintelor Hamas din Gaza.

Un oficial militar sirian a declarat pentru SANA: „Această agresiune este o încercare disperată a inamicului criminal israelian de a distrage atenția de la crimele pe care le comite în Gaza și de la marile pierderi pe care le suferă din cauza rezistenței palestiniene”.

Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Atacurile aeriene au avut loc cu o zi înainte ca ministrul iranian de externe să fie programat să viziteze Siria pentru a se întâlni cu oficialii din cauza situației volatile din regiune.

Marți, mai multe focuri de artilerie au fost trase din Siria pe Înălțimile Golan.

Câteva dintre proiectile au traversat teritoriul israelian și au aterizat în zone deschise, fără a provoca pagube, spun Forțele de Apărare Israeliene (IDF). IDF spun că au efectuat lovituri de artilerie în Siria ca răspuns la atacul sirian cu mortiere.

În aceeași zi, 15 rachete au fost lansate din Liban spre Galilea de Vest, declanșând sirene în mai multe orașe. Patru proiectile au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome, în timp ce restul au aterizat în zone deschise, fără a provoca pagube sau răni, a spus IDF.

Ulterior, Hamas a revendicat responsabilitatea pentru atacul cu rachete.

Reporteri fără frontiere: Trei jurnaliști uciși în atacurile israeliene, doi au murit în urma rănilor. 11 lucrători ONU, uciși

Organizația internațională Reporteri fără frontiere a declarat că loviturile israeliene au ucis până acum trei jurnaliști, iar alți doi au murit în urma rănilor făcute prin împușcare.

Grupul nu a spus cine i-a împușcat pe cei doi.

Unsprezece lucrători ai agenției ONU pentru refugiați palestinieni au fost uciși în atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza, a declarat organizația.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că 447 de copii și 248 de femei au fost uciși în atacurile israeliene

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 1.400 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene de sâmbătă până în prezent: 447 de copii și 248 de femei se numără printre cei 1.417 uciși în urma atacurilor israeliene în Fâșia Gaza, se arată în comunicatul ministerului, preluat de The Guardian.

Palestinienii au format cozi în fața brutăriilor și magazinelor alimentare din Gaza, după ce au petrecut prima noapte fără electricitate.

Ca răspuns la atacul Hamas din weekend, Israelul a oprit toate livrările de alimente, apă, combustibil și electricitate, iar punctul de trecere a micii enclave cu Egiptul a fost închis.

Guvernul israelian a anunțat că blocada totală și atacurile aeriene vor continua până la eliberarea ostaticilor, potrivit Times of Israel.

„Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun întrerupător electric nu va fi pornit, niciun hidrant de apă nu va fi deschis și niciun camion cu combustibil nu va intra până când israelienii răpiți nu se vor întoarce acasă. Umanitarism pentru umanitarism. Și nimeni nu ne va predica moralitate”, a scris ministrul israelian al energiei, Israel Katz, pe Twitter.

Războiul - care a fost declanșat de un atac terestru, pe uscat și pe apă asupra Israelului de către militanții Hamas - a făcut deja cel puțin 2.500 de victime de ambele părți.

Avioane de patrulare și supraveghere și două nave ale Marinei Regale britanice, în sprijinul Israelului

Marea Britanie va desfășura avioane de patrulare și supraveghere și două nave ale Marinei Regale în estul Mediteranei „pentru a sprijini Israelul”, a declarat joi guvernul.

Avioanele de patrulare și supraveghere maritimă vor începe să zboare în regiune „pentru a urmări amenințările la adresa stabilității regionale”, anunță Downing Street.

SUA și Qatarul au convenit să interzică accesul Iranului la fondurile de 6 miliarde de dolari care fac parte dintr-un acord de schimb de prizonieri între administrația Biden și Teheran semnat luna trecută, ar fi declarat adjunctul secretarului american al Trezoreriei, Wally Adeyemo, Democraților Camerei, scrie The Guardian.

Supraviețuitori ai Holocaustului, răpiți de Hamas

Copiii britanicilor vârstnici luați ostatici de Hamas vorbesc despre „al doilea Holocaust”. Șaptesprezece cetățeni britanici sunt morți sau dispăruți după atrocitățile comise de Hamas în weekend.

Părinții lui Sharone Lifschitz (52 de ani) și Noam Sagi (53) au fost răpiți sâmbătă de teroriștii Hamas care au luat cu asalt kibuțul Nir Oz, aflat la granița cu Gaza. „Oamenii care au supraviețuit Holocaustului se confruntă acum cu altul”, a spus Sagi, la o conferință de presă susținută joi la Londra.

Președintele palestinian „respinge” uciderea civililor și luarea de ostatici de ambele părți

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a vorbit cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea .

Principala rețea de știri din Palestina, Wafa, l-a citat pe Abbas, care a vorbit despre „necesitatea de a trece la acțiunea politică pentru a pune capăt ocupației și a obține pacea, subliniind respingerea practicilor legate de uciderea civililor sau abuzul lor de ambele părți, cerând eliberarea civililor, prizonieri și deținuți și subliniind necesitatea de a opri terorismul coloniștilor împotriva poporului nostru în orașele, satele și lagărele palestiniene din Cisiordania ”.

Autoritățile de la Tel Aviv au anunțat joi că numărul oamenilor uciși a depășit 1.300, majoritatea dintre ei civili, iar peste 3.300 au fost răniți. Aproximativ 200 de oameni au fost capturați și duși în Fâșia Gaza, iar soarta lor este necunoscută.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat joi că cel puțin 1.350 de persoane au fost ucise în Gaza începând de sâmbătă, iar peste 6.000 au fost rănite, informează BBC. Potrivit organizațiilor umanitare, peste 330.000 de persoane au fost strămutate.

Armata Israelului așteaptă decizia politică

Armata israeliană spune că se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră în Gaza, dar că liderii politici nu au luat încă o decizie în acest sens, relatează Associated Press.

Forțele israeliene „se pregătesc pentru o manevră terestră dacă se va decide”.

Israelul a chemat la arme aproximativ 360.000 de rezerviști și a vorbit despre un răspuns fără precedent la incursiunea sângeroasă și de amploare a Hamas din 7 octombrie.

Cetățeni israelieni se evacuează după ce o rachetă lansată din Fâșia Gaza, în Ashkelon, sudul Israelului, pe 8 octombrie 2023.
Cetățeni israelieni se evacuează după ce o rachetă lansată din Fâșia Gaza, în Ashkelon, sudul Israelului, pe 8 octombrie 2023.

De atunci, armata israeliană a lansat atacuri aeriene intense asupra Gaza, în timp ce palestinienii au lansat mii de rachete asupra Israelului.

Egiptul nu vrea coridoare pentru evacuarea civililor din Gaza

Egiptul s-a angajat în discuții intense cu Israelul și Statele Unite pentru a permite livrarea de ajutoare și combustibil prin punctul de trecere Rafah.

Cu toate acestea, a respins propunerile de a stabili coridoare de ieșire din Gaza, afirmând că un exod al palestinienilor din enclavă ar avea consecințe grave asupra cauzei palestiniene, potrivit AP.

Afirmația îi aparține unui oficial de rang înalt de la Cairo, care a vorbit în anonimat, după ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că administrația Biden poartă discuții active pentru a obține o ieșire sigură din Gaza pentru civili.

Guvernul egiptean a cerut un armistițiu umanitar de șase ore pentru a permite accesul ajutoarelor, în timp ce presa de stat relatează că ofensiva Israelului face parte dintr-un plan de golire a enclavei.

O fetiță palestiniană ține în brațe alți doi copii după o lovitură militară israeliană, în orașul Gaza, pe 12 octombrie 2023.
O fetiță palestiniană ține în brațe alți doi copii după o lovitură militară israeliană, în orașul Gaza, pe 12 octombrie 2023.

Fâșia Gaza, unul dintre locurile cu densitatea cea mai mare de oameni, se află de sâmbătă sub asediu în urma unui bombardament aproape continuu, iar localnicii nu au unde să fugă, scrie Reuters.

Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Fâșia Gaza nu au electricitate și nici apă.

Singura centrală electrică din Gaza, care funcționa intermitent de câteva zile, a fost oprită miercuri după ce a rămas fără combustibil.

Cu singura centrală electrică scoasă din funcțiune, BBC informează că principalul spital din Gaza mai are doar patru zile de combustibil pentru a asigura electricitatea prin generatoare.

Militar: Nu ne-a venit să credem că Hamas ar putea decapita bebeluși

Purtătorul de cuvânt al Forțele de Apărare Israeliene (IDF), Jonathan Conricus, a declarat joi dimineață că militanții Hamas au decapitat copii în timpul asaltului din weekend în Israel.

El a spus că un medic legist care a vizitat urmările masacrului de la satul Be'eri a văzut cadavrele copiilor și a confirmat modul în care au murit.

„Recunosc că ne-a luat ceva timp să înțelegem cu adevărat și să verificăm acel raport și a fost greu de crezut că până și Hamas ar putea săvârși un astfel de act barbar”, a spus el, citat de BBC.

„Cred că acum putem spune, cu relativă încredere, că asta a făcut Hamas... erau cadavre împrăștiate peste tot, mutilate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IDF.

Gruparea Hamas a negat în mod constant că a decapitat bebeluși.

„Cea mai neagră zi pentru evrei de la Holocaust încoace”

Joe Biden s-a adresat miercuri unei mese rotunde a comunității evreiești la Washington, unde a descris atacul sângeros al Hamas asupra Israelului ca fiind „cea mai neagră zi pentru evrei de la Holocaust încoace”, relatează Associated Press.

„Acest atac a fost o campanie de cruzime pură, nu doar de ură, ci de cruzime pură împotriva poporului evreu”, a menționat el.

„Tăcerea înseamnă complicitate. Refuz să tac”, a mai spus președintele SUA, adăugând că i-a cerut premierului israelian „să respecte legile războiului”.

„Unul dintre lucrurile pe care i le-am spus: că este foarte important ca Israelul, cu toată furia şi frustrarea care există, să acţioneze conform legilor războiului”, a declarat preşedintele american.

Miercuri, Joe Biden a vorbit din nou cu premierul israelian, Beniamin Netanyahu, și a adăugat că SUA suplimentează asistența militară suplimentară pentru Forțele de Apărare ale Israelului.

Armata americană mută un al doilea portavion spre Marea Mediterană, ca parte a eforturilor de a preveni ca războiul să se transforme într-un conflict regional.

Pentagonul spune că USS Dwight D. Eisenhower și navele sale vor fi „un activ disponibil” dacă va fi necesar. USS Gerald R. Ford, cel mai avansat portavion al Marinei Militare, și grupul său de atac au ajuns deja în estul Mediteranei.

22 de americani au fost uciși în atacul Hamas, iar Departamentul de Stat a declarat că cel puțin alți 17 americani sunt dați dispăruți.

De asemenea, câțiva americani se numără printre cei aproximativ 150 de ostatici capturați de militanții Hamas în timpul atacului de sâmbătă asupra Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Președintele SUA a spus „lucrează la fiecare aspect” al crizei ostaticilor din Israel. De altfel, secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns joi dimineață la Tel Aviv.

Noul guvern de război promite să distrugă Hamas

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a format miercuri un guvern de urgență pentru a conduce războiul împotriva Hamas, iar ministrul său al apărării a promis că va șterge gruparea militantă palestiniană de pe fața pământului, în urma atacului mortal din weekend.

Militanții Hamas din Fâșia Gaza au invadat sâmbătă Israelul, într-un atac surpriză, care a ucis cel puțin 1.200 de persoane, fiind cel mai sângeros atac palestinian din istoria Israelului.

Israelul a răspuns cu un bombardament masiv asupra Fâșiei Gaza, care a provocat moartea a cel puțin 1.000 de oameni, și a desfășurat mii de soldați în jurul enclavei, pe fondul informațiilor pregnante că va lansa o invazie terestră pentru a distruge Hamas.

Benimanin Netanyahu și Benny Gantz, fost ministru al Apărării și lider al partidului de opoziție de centru, au declarat că au convenit să formeze de urgență un guvern format din cei doi lideri și din ministrul Apărării, Yoav Gallant.

Netanyahu a declarat ulterior, în declarații televizate, că au lăsat deoparte diferențele „pentru că soarta statului nostru este în joc”.

„Ne luptăm cu un inamic crud, mai rău decât ISIS”, a declarat Netanyahu alături de Gantz și Gallant, comparând atacul grupului cu crimele brutale comise de Statul Islamic, scrie Reuters.

„Vom șterge acest lucru numit Hamas, ISIS-Gaza, de pe fața pământului. Va înceta să mai existe”, a declarat Yoav Gallant, ministrul Apărării.

Gantz, fost șef al apărării și general israelian, a declarat că „este momentul să ne unim și să câștigăm”.

„Există un timp pentru pace și un timp pentru război. Acum este un moment pentru război”, a spus el.

În timpul luptelor cu Hamas în Gaza, guvernul de urgență nu va adopta nicio politică sau lege fără legătură cu acestea, au declarat Netanyahu și Gantz în declarația lor comună.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG