Linkuri accesibilitate

Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)
Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Războiul din Ucraina | Premiul Saharov acordat „poporului curajos al Ucrainei”. Putin decretează legea marțială în regiunile anexate ilegal

Ziua 238 a invaziei: Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut presiunile făcute de ofensiva ucraineană din sudul și estul țării, pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Evenimentele zilei - 19 octombrie

11:39 19.10.2022

Rusia: Ucraina masează zeci de mii de soldați în afara orașului Herson

Militari ucraineni trag asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei cu un obuzier autopropulsat 2C1 „Gvozdika”, de 122 mm, pe 8 octombrie 2022.
Militari ucraineni trag asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei cu un obuzier autopropulsat 2C1 „Gvozdika”, de 122 mm, pe 8 octombrie 2022.

Armata ucraineană a adunat zeci de mii de soldați pentru a elibera teritoriul ocupat al orașului Herson din sudul țării, potrivit autorităților ruse citat de agenția DPA.

Până în prezent, situația este „stabilă” și o eventuală ofensivă nu a început încă, a declarat miercuri șeful adjunct al administrației de ocupație, Kirill Stremousov, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.

Orașul Herson a căzut în mâinile Rusiei în martie - la scurt timp după ce Rusia a început războiul - și a fost singura capitală regională cucerită.

Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunii la Rusia în octombrie, alături de alte trei, fără ca Moscova să dețină controlul total al regiunii. Anexarea încalcă dreptul internațional și nu a fost recunoscută în afara Rusiei.

Soldații ruși de pe malul drept al râului Nipru, care traversează regiunea Herson, sunt acum considerați în mare parte izolați.

Șeful administrației ruse de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, a anunțat marți evacuarea civililor de pe malul drept al râului Nipru.

Acesta a vorbit despre „aproximativ 50.000-60.000” de persoane care vor fi duse pe malul stâng sau în Rusia. Această operațiune ar urma să dureze aproximativ șase zile, bărcile fiind deja pregătite. Potrivit TASS, locuitorii din zonă au fost deja informați de planuri prin SMS.

11:22 19.10.2022

HRW: Tortura deținuților din Izium, parte din „politica și planul” Rusiei

Tortura de rutină a deținuților de către forțele ruse și afiliații acestora în timpul ocupării de jumătate de an a orașului Izium, situat în estul Ucrainei, a făcut parte „dintr-o politică și un plan”, a declarat Human Rights Watch (HRW).

Orașul din regiunea Harkov a fost ocupat de forțele rusești după invazia din februarie și a fost eliberat de forțele ucrainene în luna septembrie.

Luna trecută, în apropierea orașului, a fost descoperit un sit de înmormântare în masă și au fost exhumate sute de cadavre, dintre care 30 cu semne de tortură.

„Forțele rusești și alte persoane care operează sub comanda lor au torturat în mod obișnuit deținuții în timpul ocupației de șase luni a orașului Izium”, se arată într-un raport al Organizației pentru Drepturile Omului (Human Rights Watch).

HRW a intervievat peste 100 de supraviețuitori care au descris faptul că au fost supuși la șocuri electrice, waterboarding, bătăi severe, amenințări cu arma și au fost forțați să rămână în poziții de stres pentru perioade lungi de timp.

Supraviețuitorii au identificat cel puțin șapte locații din Izium, inclusiv două școli, în care au spus că soldații ruși i-au reținut și abuzat.

„Violențele crude și abuzurile din Izium nu au fost incidente întâmplătoare. Mai multe victime ne-au împărtășit relatări credibile despre experiențe similare de tortură în timpul interogatoriilor în instalații aflate sub controlul forțelor rusești și al subordonaților acestora, ceea ce indică faptul că acest tratament făcea parte dintr-o politică și un plan”, a declarat Belkis Wille de la HRW.

10:24 19.10.2022

Belarusul ar verifica eligibilitatea oamenilor pentru serviciul militar

Ministerul Apărării din Belarus a precizat într-o declarație că a început să convoace cetățenii pentru a verifica eligibilitatea lor pentru serviciul militar, dar că nu a planificat mobilizarea, scrie Reuters.

„Activitățile de înregistrare și înrolare militară sunt strict de rutină și se așteaptă să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, se arată în declarație.

10:05 19.10.2022

Rusia susține că a respins un asalt al ucrainenilor la centrala nucleară Zaporojie

O încercare de a prelua din nou controlul centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP) cu ajutorul unor bărci încărcate cu forțe speciale ucrainene a fost respinsă, potrivit unuia dintre oficialii instalați de Rusia în estul Ucrainei ocupate, transmite The Guardian.

Agenția de știri de stat RIA Novosti îl citează pe Vladimir Rogov, unul dintre liderii instalați de Rusia în Zaporojie, care a declarat că „noaptea trecută, un grup mare de bărci de debarcare, înțesate cu militanți ai forțelor de operațiuni speciale, au părăsit regiunea sudică a orașului Zaporojie și alte direcții. Tentativa de debarcare a fost respinsă”.

Rogov a declarat pentru agenția de știri că aproximativ 30 de bărci au participat la tentativa de debarcare, dar că situația este sub control și că nu există planuri de evacuare a Enerhodar, așezarea apropiată centralei.

RIA nu a publicat nicio dovadă care să susțină afirmațiile, în afară de cuvintele lui Rogov.

Forțele rusești au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa încă din primele zile ale războiului. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc că au tras asupra centralei și că au riscat un accident nuclear.

Încercările de a face ca zona să fie declarată zonă demilitarizată din motive de siguranță nucleară au eșuat. Centrala ZNPP este situată în Zaporojie, una dintre regiunile pe care Rusia a pretins că le „anexează”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG