Un comandat de război admite că situația este „tensionată” pentru forțele ruse
Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut presiunile ofensivei ucrainene de recucerire a zonelor din sudul și estul țării, pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni. Această declarație este un lucru rar întâlnit, notează Reuters.
Într-un alt semn de îngrijorare a Rusiei, șeful instalat de Kremlin la conducerea regiunii Herson a anunțat marți o „strămutare organizată și treptată” a civililor din patru orașe de pe râul Dnipro.
„Situația din zona "Operațiunii militare speciale" poate fi descrisă ca fiind tensionată", a declarat Serghei Surovikin, generalul forțelor aeriene ruse care comandă în prezent forțele de invazie ale Rusiei, pentru canalul de știri de stat Rossiya 24.
Referitor la Herson, Surovikin a declarat: „Situația din această zonă este dificilă. Inamicul lovește în mod deliberat infrastructura și clădirile rezidențiale”.
Forțele ruse din Herson au fost împinse înapoi cu 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate pe malul vestic al râului Dnipro, lung de 2.200 km, care taie Ucraina în două.
De asemenea, Vladimir Saldo, șeful impus de Rusia în regiunea Herson, a declarat că riscul unui atac al forțelor ucrainene a dus la decizia de a evacua o parte din civilii din patru orașe.
„Partea ucraineană își adună forțele pentru o ofensivă pe scară largă”, a declarat el, adăugând că armata rusă se pregătește să respingă ofensiva.
„Pană de știri” în Herson
Recent, Kievul a introdus o pană de știri în sudul țării, ceea ce a dus la speculații că pregătește o nouă ofensivă majoră asupra Hersonului.
„Când ucrainenii au o pană de știri înseamnă că se întâmplă ceva. Întotdeauna au făcut acest lucru înainte, atunci când se desfășoară o ofensivă mare”, a declarat Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite, pentru Sky News.
Rusia amenință că își închide ambasadele
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Rusia nu mai vede necesitatea de a menține o prezență diplomatică în Occident.
„Nu există nici rostul, nici dorința de a menține prezența anterioară în statele occidentale. Oamenii noștri lucrează acolo în condiții care cu greu pot fi numite umane”, a declarat Lavrov, potrivit agenției ruse de știri Tass citată de The Guardian.
Sute de mii de persoane din Ucraina au rămas fără apă și energie electrică
Atacurile aeriene au întrerupt marți alimentarea cu energie electrică și apă a sute de mii de ucraineni, parte a ceea ce președintele țării a numit o campanie rusă în expansiune pentru a împinge națiunea în frig și întuneric și a face imposibile negocierile de pace.
Volodimir Zelenski a declarat că aproape o treime din centralele electrice din Ucraina au fost distruse în ultima săptămână, „provocând pene masive de curent în întreaga țară”. „Nu mai există spațiu pentru negocieri cu regimul lui Putin”, a spus el.
Privarea oamenilor de apă, electricitate și căldură, în timp ce iarna începe, precum și utilizarea tot mai largă a așa-numitelor drone sinucigașe au deschis o nouă fază a războiului.
Bombardamentele par să aibă ca scop uzura rezistenței notabile de care ucrainenii au dat dovadă în cele aproape opt luni de la invadarea Moscovei.