Linkuri accesibilitate

Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer
Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer

Războiul Rusiei contra Ucrainei | O școală din Mariupol, bombardată de ruși. Armata rusă anunță că a folosit din nou rachete hipersonice

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 25-a zi. Sirenele s-au auzit la prima oră a zilei de duminică în Liov, Kiev, Sumî, Nikolaev, Harkov, Odesa și Zaporojie.

O şcoală de arte din orașul Mariupol, asediat de ruși, unde se adăposteau 400 de persoane, a fost lovită sâmbătă de o bombă, au transmis duminică autoritățile ucrainene. Deocamdată nu sunt informații despre soarta celor care se adăposteau acolo.

Aproximativ 300.000 de civili nu reușesc să plece din Mariupol, după ce trupele ruse au asediat orașul rămas fără electricitate, gaz sau apă curentă în unele zone.

Duminică, ucrainenii au anunțat șapte coridoare umanitare pentru evacuarea rezidenţilor din aşezările afectate de război şi pentru trimiterea de ajutoare, dar rămâne de văzut câți oameni reușesc să plece.

Pentru a doua oară, Rusia a anunțat că a lansat duminică rachete spre Ucraina, de pe navele sale din Marea Neagră și Marea Caspică.

Ministerul rus al Apărării spunea sâmbătă că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk, localitate aflată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

În aceste condiții, zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului 'devastator' purtat de Rusia, după cum a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Zelenski a anunţat sâmbătă noapte restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus. Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în parlamentul Ucrainei.

17:13 20.3.2022

Agenția Spațială Rusă: Cei trei cosmonauți au purtat culorile universității pe care au absolvit-o

Agenția Spațială Rusă neagă informațiile care sugerau că cosmonauții ruși care s-au alăturat vineri Stației Spațiale Internaționale (ISS) ar fi îmbrăcat costume galbene cu ornamente albastre în sprijinul Ucrainei, scrie Europa Liberă.

„Costumele de zbor ale noului echipaj sunt realizate în culorile emblemei Universității Tehnice de Stat Bauman din Moscova, pe care toți cei trei cosmonauți au absolvit-o”, a declarat serviciul de presă al agenției spațiale ruse Roskosmos pe 19 martie pe canalul său Telegram.

„Să vezi steagul ucrainean peste tot și în toate este o nebunie. Uneori galbenul este doar galben”, se arată în comunicat.

Reamintim că vineri Oleg Artemyev, Denis Matveyev şi Sergey Korsakov au sosit la Stația Spațială Internațională purtând culori ucrainene, în ceea ce pare a fi o declarație care se opune invaziei. Cei trei bărbați au fost primii nou-veniți de când Rusia a atacat luna trecută Ucraina.

Oleg Artemiev, comandantul misiunii Soyuz, a spus că poartă aceste culori pentru că există un surplus de țesătură galbenă în depozit.

Oleg Artemyev, Denis Matveyev şi Sergey Korsakov, primii cosmonauți ruși sosiți pe Stația Spațială Internațională după începerea războiului
Oleg Artemyev, Denis Matveyev şi Sergey Korsakov, primii cosmonauți ruși sosiți pe Stația Spațială Internațională după începerea războiului

16:48 20.3.2022

Zelenski: „Sunt gata pentru negocieri cu Putin”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu luat de Fareed Zakaria la CNN că este „gata pentru negocieri" cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă acestea eşuează, „ar însemna că acesta este un al Treilea Răboi Mondial".

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Sunt pregătit de doi ani. Şi cred că fără negocieri nu putem opri acest război", a declarat Zelenski, duminică, în interviul pentru CNN.

„Cred că trebuie să folosim orice format, orice şansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitatea de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eşuează, ar însemna că acesta este un al Treilea Război Mondial", a spus președintele ucrainean.

15:51 20.3.2022

ONU: 10 milioane de persoane și-au părăsit locuințele din Ucraina

Zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului 'devastator' purtat de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator, încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutate în interiorul ţării, fie refugiate în străinătate”, a scris Grandi pe Twitter.


Sâmbătă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a precizat că 3,3 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului, iar alte 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării.

15:47 20.3.2022

Ucrainenii protestează în orașele ocupate de ruși

În mai multe orașe ucrainene ocupate de ruși sunt proteste pașnice ale localnicilor. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu proteste care au loc duminică în Herson, Kahovka și Berdeansk, acestea fiind orașele controlate acum de trupele ruse, potrivit BBC.

Un videoclip, distribuit de postul de știri Ukrayinska Pravda, arată oameni fluturând steaguri ucrainene în Herson, scandând „Herson este Ucraina!”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG