Linkuri accesibilitate

Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer
Trupele pro-ruse în uniforme fără însemne conduc un tanc prin orașul port Mariupol, bombardat de ruși zile la rând, 19 martie 2022. REUTERS/Stringer

Războiul Rusiei contra Ucrainei | O școală din Mariupol, bombardată de ruși. Armata rusă anunță că a folosit din nou rachete hipersonice

Invazia Rusiei din Ucraina a ajuns la a 25-a zi. Sirenele s-au auzit la prima oră a zilei de duminică în Liov, Kiev, Sumî, Nikolaev, Harkov, Odesa și Zaporojie.

O şcoală de arte din orașul Mariupol, asediat de ruși, unde se adăposteau 400 de persoane, a fost lovită sâmbătă de o bombă, au transmis duminică autoritățile ucrainene. Deocamdată nu sunt informații despre soarta celor care se adăposteau acolo.

Aproximativ 300.000 de civili nu reușesc să plece din Mariupol, după ce trupele ruse au asediat orașul rămas fără electricitate, gaz sau apă curentă în unele zone.

Duminică, ucrainenii au anunțat șapte coridoare umanitare pentru evacuarea rezidenţilor din aşezările afectate de război şi pentru trimiterea de ajutoare, dar rămâne de văzut câți oameni reușesc să plece.

Pentru a doua oară, Rusia a anunțat că a lansat duminică rachete spre Ucraina, de pe navele sale din Marea Neagră și Marea Caspică.

Ministerul rus al Apărării spunea sâmbătă că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit de armament al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk, localitate aflată la aproximativ 150 de km de județul Satu Mare.

În aceste condiții, zece milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele în Ucraina din cauza războiului 'devastator' purtat de Rusia, după cum a declarat duminică Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Zelenski a anunţat sâmbătă noapte restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus. Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în parlamentul Ucrainei.

07:57 20.3.2022

Zelenski anunță interzicerea a 11 partide pro-ruse

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat restricţii privind activităţile a 11 partide politice din ţară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus, relatează BBC.

Restricţia vizează şi Platforma Opoziţiei - Pentru viaţă, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanţi în parlamentul Ucrainei.

Alte partide vizate sunt Blocul Opoziţiei sau Partidul Socialist Progresist din Ucraina.
Ministerul ucrainean al Justiţiei va acţiona imediat pentru a pune în aplicare interdicţia, despre care Zelenski a spus că va dura atâta timp cât legea marţială este în vigoare.

08:01 20.3.2022

Locuitorii din Mariupol, duși forțat în Rusia

Locuitorii din Mariupol sunt duşi pe teritoriul Rusiei împotriva voinţei lor de către forţele ruse, potrivit unui comunicat de sâmbătă al Consiliului oraşului ucrainean, relatează CNN.

„În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante”, se arată în comunicat.

Locuitorii din Mariupol capturaţi au fost duşi în tabere unde forţele ruse le-au verificat telefoanele şi documentele, a spus consiliul oraşului, iar apoi au fost redirecţionaţi către oraşe ruseşti îndepărtate.

Oraşul Mariupol este asediat este de ruși care îl bombardează constant, iar 300.000 de civili nu pot să fie evacuați.

08:12 20.3.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian ucrainean

Într-un raport dat publicității duminică dimineață, Ministerul Apărării din Marea Britanie susţine că Rusia încă nu a reuşit să obţină controlul asupra spaţiului aerian ucrainean, unul dintre obiectivele sale principale.

„Forţele aeriene ucrainene şi aviaţia aeriană continuă să apere în mod eficient spaţiul aerian ucrainean. Rusia nu a reuşit să câştige controlul asupra aerului şi se bazează în mare măsură pe armele de blocare lansate din siguranţa relativă a spaţiului aerian rusesc pentru a lovi ţinte în interiorul Ucrainei", anunţă Ministerul britanic al Apărării.

09:09 20.3.2022

Aproape 500.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea crizei

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că, sâmbătă, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 68.161 de persoane, dintre care 10.699 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,3% faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.390 de cetăţeni ucraineni, în uşoară scădere cu 0,6%, iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 3.588 de cetăţeni ucraineni (scădere cu 13,6%).

De la declanşarea acestei crize şi până sâmbătă, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 491.165 de cetăţeni ucraineni.

Zilnic, în Vama Isaccea/ Tulcea ajung cu bacul sute de ucraineni
Zilnic, în Vama Isaccea/ Tulcea ajung cu bacul sute de ucraineni

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG