Xi le-a spus liderilor europeni că este dispus să joace rolul de mediator în războiul din Ucraina
Președintele chinez Xi Jinping a declarat marți că este dispus să „colaboreze activ” cu comunitatea internațională pentru a media războiul din Ucraina, dar nu a oferit detalii și și-a reiterat opoziția față de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
În timpul unei convorbir telefonice cu cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron, Xi a spus că situația din Ucraina este „îngrijorătoare”, iar China este „profund îndurerată de izbucnirea războiului pe continentul european”, scrie CNN, citând un comunicat al Ministerului de Externe al Chinei.
Evacuarea civililor din Sumî va continua miercuri
Guvernatorul orașului Sumî, situae în nord-estul Ucrainei, spune că civilii vor fi evacuați și miercuri prin coridorul umanitar, potrivit BBC. Până acum, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî și au ajuns în siguranță în centrul Ucrainei.
Sumî, oraș aflat în apropiere de granița cu Rusia, a fost bombardat de ruși zile la rând, iar în urma acestor bombardamente 22 de persoane au fost ucise.
Prețul petrolului a crescut cu peste 6%, după ce SUA au interzis importul din Rusia
După deciziile de marți ale Statelor Unite şi Marii Britanii de a interzice importurile din Rusia, preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 6%, scrie Reuters.
Piaţa petrolului a crescut cu peste 27% de la începutul lunii martie, pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei s-a intensificat, iar Statele Unite şi alte ţări au aplicat mai multe sancţiuni menite să paralizeze economia rusă.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi interzicerea importurilor de petrol şi alte forme de carburanţi din Rusia, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importurile de petrol şi produse petroliere ruseşti.
AIEA a pierdut legătura cu centrala de la Cernobîl
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl, centrală care a fost preluată de forțele ruse, potrivit The Kyiv Independent.
În același timp, presa de stat din Rusia a anunțat că Garda Națională a Rusiei deține acum controlul total asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Un oficial al Gărzii Naționale a spus angajații centralei nucleare lucrează „normal” și că membrii Gărzii Naționale a Ucrainei care o apărau au fost eliberați, scrie BBC.
Anterior, ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Halushchenko, a acuzat trupele ruse că au torturat personalul uzinei, spunând că angajații erau ținuți ostatici. El a avertizat, de asemenea, că Rusia va forța conducerea fabricii să emită o declarație falsă care va fi folosită în scopuri propagandistice.
BBC arată că atât afirmațiile Rusiei, cât și ale Ucrainei nu au fost verificate în mod independent.