Linkuri accesibilitate

O femeie în vârstă este transportată din locuința sa din Irpin. Peste două milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului.
O femeie în vârstă este transportată din locuința sa din Irpin. Peste două milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Evacuări ale civililor din zonele bombardate. Zelenski către soldații ruși: Plecați!

Ucrainenii continuă să se îndrepte cu sutele de mii spre frontierele cu Uniunea Europeană Bombardamentele rusești se amplifică în marile orașe. Potrivit Națiunilor Unite, în cele două săptămâni de război s-au înregistrat peste două milioane de refugiați.

Miercuri, Rusia a bombardat un spital de copii și o maternitate din orașul Mariupol, sudul Ucrainei. Autoritățile au transmis că unitățile medicale au fost distruse complet, în timp ce surse oficiale transmit că cel puțin 17 persoane au suferit răni de pe urma atacului aerian.

Atacul asupra spitalului a fost condamnat de mai mulți lideri ai lumii, printre care secretarul american de stat Antony Blinken, ministrul britanic de externe, Liz Truss, dar și secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

Agenția Internațională pentru Energie a transmis astăzi că întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobîl nu va duce la nicio scurgere a radiațiilor din aceasta.

Informația dată de AIEA a fost ulterior completată de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), care a transmis că nivelul radiațiilor din zona Cernobîlului este unul normal.

Statele Unite va aproba în zilele următoare un ajutor în valoare de 13,6 miliarde de dolari ca sprijin pentru Ucraina. Jumătate dintre bani se vor duce către ajutoarele umanitare din Ucraine, în timp ce cealaltă jumătate se va adresa consolidării apărării țării în fața invaziei rusești.

ONU a anunțat că peste 500 de civili și-au pierdut viața în urma conflictului din Ucraina, în timp ce aproximativ 2.3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țara în ultimele două săptămâni.

07:05 9.3.2022

Civilii din Sumî, evacuați în siguranță

Un număr de 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî în Regiunea Poltava pe 8 martie, potrivit lui Dmytro Lunin, care conduce Administraţia Militară a Regiunii Poltava, potrivit The Kyiv Independent.

Cei evacuaţi au fost în mare parte femei şi copii, precum şi cetăţeni ai Turciei. Autorităţile ucrainene anunţaseră înfiinţarea unui coridor umanitar, marţi dimineaţă, pentru evacuarea civililor din Sumî, oraş de peste 250.000 de locuitori situat în apropierea graniţei cu Rusia şi unde au avut loc lupte grele de câteva zile.

Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî, la 350 km nord-est de Kiev, au ajuns „în siguranţă" în centrul ţării, a anunţat marţi noaptea şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene.

07:28 9.3.2022

AIEA a pierdut legătura cu centrala de la Cernobîl

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl, centrală care a fost preluată de forțele ruse, potrivit The Kyiv Independent.

În același timp, presa de stat din Rusia a anunțat că Garda Națională a Rusiei deține acum controlul total asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Un oficial al Gărzii Naționale a spus angajații centralei nucleare lucrează „normal” și că membrii Gărzii Naționale a Ucrainei care o apărau au fost eliberați, scrie BBC.

Anterior, ministrul Energiei al Ucrainei, Herman Halushchenko, a acuzat trupele ruse că au torturat personalul uzinei, spunând că angajații erau ținuți ostatici. El a avertizat, de asemenea, că Rusia va forța conducerea fabricii să emită o declarație falsă care va fi folosită în scopuri propagandistice.

BBC arată că atât afirmațiile Rusiei, cât și ale Ucrainei nu au fost verificate în mod independent.

Pe 4 martie, trupele rusești au deschis focul asupra unei clădiri administrative de la centrala nucleară de la Zaporojie
Pe 4 martie, trupele rusești au deschis focul asupra unei clădiri administrative de la centrala nucleară de la Zaporojie

07:31 9.3.2022

Prețul petrolului a crescut cu peste 6%, după ce SUA au interzis importul din Rusia

După deciziile de marți ale Statelor Unite şi Marii Britanii de a interzice importurile din Rusia, preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 6%, scrie Reuters.

Piaţa petrolului a crescut cu peste 27% de la începutul lunii martie, pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei s-a intensificat, iar Statele Unite şi alte ţări au aplicat mai multe sancţiuni menite să paralizeze economia rusă.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi interzicerea importurilor de petrol şi alte forme de carburanţi din Rusia, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importurile de petrol şi produse petroliere ruseşti.

08:04 9.3.2022

Evacuarea civililor din Sumî va continua miercuri

Guvernatorul orașului Sumî, situae în nord-estul Ucrainei, spune că civilii vor fi evacuați și miercuri prin coridorul umanitar, potrivit BBC. Până acum, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî și au ajuns în siguranță în centrul Ucrainei.

Sumî, oraș aflat în apropiere de granița cu Rusia, a fost bombardat de ruși zile la rând, iar în urma acestor bombardamente 22 de persoane au fost ucise.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG