Linkuri accesibilitate

O femeie în vârstă este transportată din locuința sa din Irpin. Peste două milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului.
O femeie în vârstă este transportată din locuința sa din Irpin. Peste două milioane de ucraineni au părăsit țara de la începutul războiului.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Evacuări ale civililor din zonele bombardate. Zelenski către soldații ruși: Plecați!

Ucrainenii continuă să se îndrepte cu sutele de mii spre frontierele cu Uniunea Europeană Bombardamentele rusești se amplifică în marile orașe. Potrivit Națiunilor Unite, în cele două săptămâni de război s-au înregistrat peste două milioane de refugiați.

Miercuri, Rusia a bombardat un spital de copii și o maternitate din orașul Mariupol, sudul Ucrainei. Autoritățile au transmis că unitățile medicale au fost distruse complet, în timp ce surse oficiale transmit că cel puțin 17 persoane au suferit răni de pe urma atacului aerian.

Atacul asupra spitalului a fost condamnat de mai mulți lideri ai lumii, printre care secretarul american de stat Antony Blinken, ministrul britanic de externe, Liz Truss, dar și secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

Agenția Internațională pentru Energie a transmis astăzi că întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei de la Cernobîl nu va duce la nicio scurgere a radiațiilor din aceasta.

Informația dată de AIEA a fost ulterior completată de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), care a transmis că nivelul radiațiilor din zona Cernobîlului este unul normal.

Statele Unite va aproba în zilele următoare un ajutor în valoare de 13,6 miliarde de dolari ca sprijin pentru Ucraina. Jumătate dintre bani se vor duce către ajutoarele umanitare din Ucraine, în timp ce cealaltă jumătate se va adresa consolidării apărării țării în fața invaziei rusești.

ONU a anunțat că peste 500 de civili și-au pierdut viața în urma conflictului din Ucraina, în timp ce aproximativ 2.3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țara în ultimele două săptămâni.

22:47 9.3.2022

Autoritățile ruse ar fi arestat 400 de persoane în Herson, Ucraina

Statul Major al Armatei Ucrainene a susținut că sute de persoane au fost arestate de forțele de securitate ruse în timpul unor proteste ce au avut loc în orașul Herson, din sudul Ucrainei.

Potrivit oficialilor ucraineni, ofițerii Rosgvardia - echivalentul unei poliții militarizate ce a fost desfășurată până în prezent în Ucraina - au arestat aproximativ 400 de persoane.

Informația nu a putut fi verificată de BBC, care a transmis știrea.

21:48 9.3.2022

Vaticanul condamnă bombardarea spitalului de copii din Mariupol

Un înalt oficial al Vaticanului a condamnat miercuri bombardarea maternității și spitalului de copii din oraș, numind acțiunea Rusiei drept „inacceptabilă”, potrivit BBC.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Sfântului Scaun le-a transmis reporterilor că „nu există vreun motiv sau vreo motivație să faci acest lucru”.

Vaticanul s-a oferit să medieze conflictul din Ucraina, iar Reuters transmite că Pope Francis ar fi încălcat vinerea trecută un protocol diplomatic prin a face o vizită Ambasadei Rusiei la Roma pentru a-și prezenta îngrijorarea față de invazia Ucrainei.

21:37 9.3.2022

Procurorul general al Ucrainei cere un tribunal special pentru crimele de război comise de Rusia

Procurorul general al Ucrainei, Generalul Irina Venediktova, a cerut formarea unui „nou model” de eforturi de investigare pentru a aborda presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit CNN.

Venediktova le-a mulțumit miercuri celor 39 de țări care s-au alăturat apelului adresat Curții Internaționale de Justiție de a ancheta războiul din Ucraina. Procurorul general a cerut, de asemenea, comunității internaționale să formeze un tribunal special pentru situația „fără precedent” din Ucraina.

„Dreptul internațional umanitar, dreptul internațional public, toate instituțiile create după cel de-al Doilea Război Mondial ca prevenire (a unui alt conflict, n.r.) nu fac față situației actuale. Prin urmare, avem nevoie de noi modele, noi mecanisme. Le cerem partenerilor noștri să ia parte la investigații comune”, a transmis Venediktova.

20:52 9.3.2022

Statele Unite vor aproba 13.6 miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina

Liderii democrați și republicani din Congresul SUA au ajuns la o înțelegere miercuri cu privire la acordarea de ajutor în valoare de 13.6 miliarde de dolari Ucrainei, potrivit BBC.

Ajutorul va face parte dintr-un pachet de cheltuieli semnificativ mai mare, care va fi dezbătut în zilele următoare.

Aproximativ jumătate dintre banii din noul pachet se vor duce către ajutoarele umanitare și economice, în timp ce cealaltă jumătate se va duce către consolidarea apărării ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit reprezentanților celor două partide mari din Statele Unite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG