SUA cere lumii să sporească aprovizionarea cu petrol, spunând că „acesta este momentul” să utilizeze rezervele
Adjunctul consilierului pentru securitate al SUA, Daleep Singh, le-a cerut producătorilor de petrol să sporească aprovizionarea, în timp ce Statele Unite continuă să sancționeze Rusia pentru invadarea Ucrainei. El a spus că „acesta este momentul” folosirii rezervelor de petrol.
Singh a făcut trimitere la recenta conversație a președintelui american Joe Biden cu regele Salman al Arabiei Saudite, ca modalitate prin care SUA caută să stimuleze producția.
„Vrem mai multă aprovizionare în lume, mai multă aprovizionare cu petrol. Îl dorim de la producători care au capacitate de rezervă. Sunt aproximativ 3 până la 4 milioane de barili pe zi de capacitate de rezervă. Saudiți au o parte din această capacitate de rezervă”, a spus Singh în timpul unei apariții la „New Day” de la CNN.
Scrisoare descshisă. Lideri militari în rezervă din SUA și UE cer avioane pentru Ucraina
Un grup de ofițeri superiori pensionari din armată americană și foști șefi ai apărării din trei țări est-europene pledează pentru aprovizionarea armatei ucrainene cu capacități de apărare aeriană împotriva atacurilor forțelor aeriene ruse, potrivit unei scrisori deschise obținute de CNN .
Dotarea ucrainenilor cu astfel de arme le-ar permite să doboare avioane sau rachete în spațiul lor aerian, ceea ce ucrainenii au cerut în mod special SUA și țărilor occidentale.
„Scopul acestei scrisori este de a îndemna, în sensul cel mai puternic posibil, o acțiune imediată pentru a oferi forțelor armate ucrainene o capacitate viabilă de apărare aeriană la altitudine medie și înaltă. Au nevoie de reconstituirea imediată a capacității lor de a se apăra împotriva atacurilor aeriene din partea Forțelor Aeriene Ruse”, scriu oficialii militari pensionari.
„Nu putem sta cu mâinile în sân, câtă vreme Rusia urmărește o campanie nerestricționată de distrugere a guvernului ucrainean, a infrastructurii și a poporului său.”
O asemenea mișcare ar compensa lipsa unei zone de interdicție aeriană, pe care SUA și NATO au refuzat până acum să o instituie, de teamă că implicarea lor ar duce la escaladarea conflictului, într-un război purtat cu o țară care deține arme nucleare.
La începutul acestei săptămâni, 27 de experți în politică externă au publicat o scrisoare deschisă prin care cer administrației Biden și comunității internaționale să stabilească o zonă limitată de excludere a zborurilor în Ucraina, în jurul coridoarelor umanitare.
Liderii militari pensionari spun că decizia NATO de a respinge o zonă de excludere a zborului a fost „devastatoare pentru guvernul ucrainean și pentru moralul poporului”.
Ei continuă să afirme că furnizarea capacității de apărare aeriană la altitudine medie și înaltă i-ar împiedica pe ruși să domine „spațiul aerian ucrainean în timp ce distrug orașele Ucrainei”.
Ei notează că „unele națiuni au sisteme de apărare aeriană similare cu cele care au fost distruse anterior în primele zile ale campaniei ruse. Națiunile respective ar putea transfera stocurile existente de sisteme de arme din epoca sovietică și produse de Rusia pentru a include radare. Alte națiuni le pot cumpăra pe piața internațională și le pot accelera livrarea în Ucraina.”
Această propunere poate avea o șansă mai mare de succes decât implementarea unei zone de excludere a zborului.
Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea
Consiliul municipal al orașului Mariupol a postat un videoclip cu o maternitate devastată din oraș și a acuzat forțele aeriene ruse că au aruncat mai multe bombe asupra acestuia.
„Distrugerea este enormă. Clădirea unității medicale în care au fost tratați copiii recent este complet distrusă”, transmite consiliul municipal.
„O maternitate în centrul orașului, o secție pentru copii și un departament de medicină internă, toate acestea au fost distruse în timpul atacului aerian rusesc asupra Mariupolului. Chiar acum", a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale Donețk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul aerian asupra spitalului din Mariupol.
„Lovitură directă a trupelor ruse la maternitate. Oameni, copii sunt sub dărâmături. Atrocitate! Cât de mult va mai fi lumea complice ignorând teroarea?" a spus Zelenski pe contul său Telegram.
Președintele și-a îndreptat din nou furia asupra NATO pentru că a refuzat să declare o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, spunând „închide cerul chiar acum! Oprește crimele! Ai putere, dar se pare că pierzi omenirea", a spus Zelenski.
Detaliile privind victimele în urma atacului aerian nu au fost încă confirmate.
Cel puțin 17 răniți după ce Rusia a bombardat o maternitate și spital de copii din Mariupol
Potrivit oficialilor ucraineni, cel puțin 17 persoane au fost rănite în urma unui atac aerian rusesc asupra unei maternități și spital de copii din Mariupol, potrivit BBC.
Printre cei răniți se numără angajați ai spitalului și femei aflate în travaliu, au declarat oficialii.
Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Militare din regiunea Donețk, Ucraina, a transmis că numărul copiilor răniți „este zero, slavă Domnului și sper să rămână așa”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmisese anterior că mai mulți copii s-ar fi aflat îngropați printre dărâmături. Zelenski a condamnat actul comis de Rusia și le-a cerut încă o dată liderilor din Occident să închidă cerul de deasupra Ucrainei.