Linkuri accesibilitate

Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.
Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.

Teroarea rusească în Ucraina | Liderii din Occident condamnă atacul din gara din Kramatorsk. Ucraina, mai aproape de aderarea la UE

Rusia admite „pierderile semnificative” suferite în timpul invaziei neprovocate din Ucraina, în timp ce președintele Volodimir Zelenski spune că un masacru „mult mai oribil” decât cel de la Bucea a avut loc la Borodianka. Ucrainenii se așteaptă în est la o bătălie „ca în al Doilea Război Mondial”.

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc vineri dimineață la Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk.

Mii de persoane care încercă să plece din estul țării se aflau în momentul atacului în perimetrul gării, au transmis autoritățile regionale din Donețk. Liderii separatiști ruși ai regiunii, dar și oficialii de la Moscova, au negat că forțele ruse ar fi responsabile de bombardament și au dat vina pe o „provocare” a ucrainenilor.

Estul Ucrainei a devenit punctul fierbinte al războiului început pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

Forțele ruse s-au retras complet din nordul țării în cursul zilei de vineri, 8 aprilie, iar informațiile oferite de serviciile de securitate occidentale arată că Rusia se pregătește pentru o ofensivă asupra regiunilor estice.

Va urma o bătălie „care ne va aduce aminte de cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus despre ceea ce crede că urmează ministrul de externe ucrainean Dimitru Kuleba.

Între timp la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar pe care liderul ucrainean a promis că îl va completa într-o săptămână. Chestionarul reprezintă un pas mai aproape de obținerea de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Tot vineri, Marea Britanie a anunțat că va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 100 de milioane de lire sterline într-o conferință de presă comună cu omologul său german, Olaf Scholz. Cei doi lideri europeni și-au anunțat intenția de a renunța la dependența de carburanți rusești, doar că acest lucru va mai dura ceva timp.

Între timp, autoritățile ucrainene continuă să descopere atrocități comise de forțele ruse în timpul ocupației orașelor din zona Kievului. Cele mai noi acuzații de crime de război vin din localitate Borodnianka.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, primele constatări ar fi că în orășelul de lângă capitala Kiev s-ar fi produs un masacrul „mult mai oribil” decât la Bucea.

08:18 8.4.2022

Forțele rusești se regrupează

Forțele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie. Cel mai recent raport de informații al Ministerul Apărării, publicat în această dimineață, arată că trupele rusești s-au retras în bazele din Rusia și din Belarus.

Unele dintre acestea ar urma să fie transferate în estul Ucrainei, pentru a lupta în Donbas. „Multe dintre aceste forțe vor necesita o reaprovizionare semnificativă înainte de a fi gata de desfășurare mai la est”, se arată în raport.

Bombardamentele rusești ale orașelor din est și sud continuă, iar forțele ruse au avansat mai la sud de Izium, un oraș important din punct de vedere strategic pe care îl controlează.

07:51 8.4.2022

SUA trimit mai multe arme în Ucraina. UE înăsprește sancțiunile împotriva Rusiei

SUA promit că vor suplimenta ajutorul militar pentru Ucraina. 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene și sute de drone „sinucigașe” ar urma să ajungă în Ucraina în perioada următoare. Sprijinul vine după ce SUA au aprobat marți alocarea a încă 100 de milioane de dolari în armament pentru Ucraina. Ajutorul total acordat de americani Ucrainei se ridică, astfel, la 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei.

De asemenea, Uniunea Europeană a aprobat joi încă o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit președinției franceze a Consiliului Europei. Noile măsuri includ interzicerea importurilor de cărbune rusesc, precum și embargoul asupra exporturilor de arme către Rusia.

07:39 8.4.2022

Stoltenberg: Nu avem indicii că Putin și-a schimbat obiectivul

Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile, iar „cheia” opririi sale se află la președintele rus Vladimir Putin.

Declarația aparține secretarului general al NATO și a fost făcută joi după întâlnirea miniștrilor de externe ai alianței, de la Bruxelles.

„Cel mai simplu mod de a pune capăt acestui război este ca președintele Putin să-și retragă toate trupele și să pună capăt războiului și să se așeze (la discuții) și să se angajeze în eforturi diplomatice serioase pentru a găsi soluția”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg la finalul reuniunii.

„Dar trebuie să fim realiști, pentru că nu avem indicii că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general, și anume de a controla Ucraina și de a obține victorii militare semnificative pe câmpul de luptă”, a completat el.

Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG