Linkuri accesibilitate

Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.
Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.

Teroarea rusească în Ucraina | Liderii din Occident condamnă atacul din gara din Kramatorsk. Ucraina, mai aproape de aderarea la UE

Rusia admite „pierderile semnificative” suferite în timpul invaziei neprovocate din Ucraina, în timp ce președintele Volodimir Zelenski spune că un masacru „mult mai oribil” decât cel de la Bucea a avut loc la Borodianka. Ucrainenii se așteaptă în est la o bătălie „ca în al Doilea Război Mondial”.

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc vineri dimineață la Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk.

Mii de persoane care încercă să plece din estul țării se aflau în momentul atacului în perimetrul gării, au transmis autoritățile regionale din Donețk. Liderii separatiști ruși ai regiunii, dar și oficialii de la Moscova, au negat că forțele ruse ar fi responsabile de bombardament și au dat vina pe o „provocare” a ucrainenilor.

Estul Ucrainei a devenit punctul fierbinte al războiului început pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

Forțele ruse s-au retras complet din nordul țării în cursul zilei de vineri, 8 aprilie, iar informațiile oferite de serviciile de securitate occidentale arată că Rusia se pregătește pentru o ofensivă asupra regiunilor estice.

Va urma o bătălie „care ne va aduce aminte de cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus despre ceea ce crede că urmează ministrul de externe ucrainean Dimitru Kuleba.

Între timp la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar pe care liderul ucrainean a promis că îl va completa într-o săptămână. Chestionarul reprezintă un pas mai aproape de obținerea de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Tot vineri, Marea Britanie a anunțat că va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 100 de milioane de lire sterline într-o conferință de presă comună cu omologul său german, Olaf Scholz. Cei doi lideri europeni și-au anunțat intenția de a renunța la dependența de carburanți rusești, doar că acest lucru va mai dura ceva timp.

Între timp, autoritățile ucrainene continuă să descopere atrocități comise de forțele ruse în timpul ocupației orașelor din zona Kievului. Cele mai noi acuzații de crime de război vin din localitate Borodnianka.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, primele constatări ar fi că în orășelul de lângă capitala Kiev s-ar fi produs un masacrul „mult mai oribil” decât la Bucea.

22:15 8.4.2022

Zelenski, despre noile sancțiuni impuse de UE: „Nu e suficient”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a mulțumit liderilor europeni pentru al cincelea pachet de sancțiuni adoptat de UE împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, însă a adăugat că nu sunt suficiente, transmite CNN.

„Aș vrea să le mulțumesc lumii, Uniunii Europene, Ursulei von der Leyen personal, pentru cel de-al cincelea pachet de sancțiuni, însă nu cred că este suficient”, a transmis acesta în timpul unei conferințe de presă comune cu președinta CE, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell.


Acesta a adăugat că deși Ucraina își va putea recăpăta teritoriile de sub ocupația rusească, Zelenski a precizat că „nu va putea să-i aducă la viață” pe cei uciși în urma conflictului.

21:49 8.4.2022

Joe Biden condamnă atacul de la gara din Kramatorsk

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul de la gara din Kramatorsk ce a avut loc vineri dimineață, transmite BBC. Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și alte 300 rănite după ce o rachetă rusească a lovit gara plină de oameni.

Biden a dat vina pe Moscova, susținând că armata sa a atacat civilii care încercau să părăsească estul Ucrainei. Președintele american i-a mulțumit Slovaciei pentru că a donat sistemul de rachete antiaeriene Ucrainei.

Rusia a negat atacul.

20:48 8.4.2022

Ucraina, mai aproape de statutul de candidat la Uniunea Europeană

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar ce va aduce Ucraina cu un pas mai aproape de a căpăta statutul de țară candidată la UE, în timpul unei conferințe de presă de la Kiev. Zelenski a transmis că va completa chestionarul primit într-o săptămână.

Adresându-se președintelui ucrainean, șefa Comisiei Europene a spus că UE va sprijini Ucraina pentru a se asigura că finalizarea procesului durează „săptămâni, nu ani”, deoarece procesul a fost oarecum accelerat din cauza războiului.

„Rusia se va confrunta cu un declin economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se îndreaptă către un viitor european, asta văd”, a spus von der Leyen, citată de BBC.

20:40 8.4.2022

Germania va putea pune capăt importului de petrol rusesc anul acesta

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis - citat de CNN - în timpul conferinței de presă cu Boris Johnson de la Londra că Guvernul său va putea pune capăt importului de petrol din Rusia anul acesta.

Scholz a precizat, însă, că va mai dura ceva vreme până când Germania va putea renunța la gazele provenite din Rusia. Oprirea importului de gaze și carburanți rusești necesită investiții și dezvoltarea de infrastructură nouă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG