Linkuri accesibilitate

Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.
Zeci de oameni au murit în atacul Rusiei asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Mii de oameni se aflau la gară încercând să evacueze zona.

Teroarea rusească în Ucraina | Liderii din Occident condamnă atacul din gara din Kramatorsk. Ucraina, mai aproape de aderarea la UE

Rusia admite „pierderile semnificative” suferite în timpul invaziei neprovocate din Ucraina, în timp ce președintele Volodimir Zelenski spune că un masacru „mult mai oribil” decât cel de la Bucea a avut loc la Borodianka. Ucrainenii se așteaptă în est la o bătălie „ca în al Doilea Război Mondial”.

Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc vineri dimineață la Kramatorsk, un oraș din regiunea Donețk.

Mii de persoane care încercă să plece din estul țării se aflau în momentul atacului în perimetrul gării, au transmis autoritățile regionale din Donețk. Liderii separatiști ruși ai regiunii, dar și oficialii de la Moscova, au negat că forțele ruse ar fi responsabile de bombardament și au dat vina pe o „provocare” a ucrainenilor.

Estul Ucrainei a devenit punctul fierbinte al războiului început pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

Forțele ruse s-au retras complet din nordul țării în cursul zilei de vineri, 8 aprilie, iar informațiile oferite de serviciile de securitate occidentale arată că Rusia se pregătește pentru o ofensivă asupra regiunilor estice.

Va urma o bătălie „care ne va aduce aminte de cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus despre ceea ce crede că urmează ministrul de externe ucrainean Dimitru Kuleba.

Între timp la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar pe care liderul ucrainean a promis că îl va completa într-o săptămână. Chestionarul reprezintă un pas mai aproape de obținerea de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană

Tot vineri, Marea Britanie a anunțat că va oferi sprijin militar Ucrainei în valoare de 100 de milioane de lire sterline într-o conferință de presă comună cu omologul său german, Olaf Scholz. Cei doi lideri europeni și-au anunțat intenția de a renunța la dependența de carburanți rusești, doar că acest lucru va mai dura ceva timp.

Între timp, autoritățile ucrainene continuă să descopere atrocități comise de forțele ruse în timpul ocupației orașelor din zona Kievului. Cele mai noi acuzații de crime de război vin din localitate Borodnianka.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, primele constatări ar fi că în orășelul de lângă capitala Kiev s-ar fi produs un masacrul „mult mai oribil” decât la Bucea.

15:40 8.4.2022

Soldații ucraineni au recapturat Sumî

Guvernatorul regiunii Sumî a anunțat vineri că armata Ucrainei a recapturat întreaga regiune, scrie BBC. Dmitro Jivitski i-a îndemnat pe Telegram pe oameni să nu se teamă de sunetul exploziilor, întrucât soldații ucraineni se ocupă în prezent de neutralizarea muniției lăsate în urmă de soldații invadatori ruși.

Acesta i-a avertizat pe locuitorii din zonă să fie atenți la „zonele minate și neexplorate”. Orașul, aflat la granița Ucrainei cu Rusia, a fost scena mai multor bombardamente violente încă de la începutul invaziei.

Un soldat ucrainean stă deasupra unui vehicul de artilerie rusesc marcat cu litera Z, capturat în timpul luptei din afara Harkovului.
Un soldat ucrainean stă deasupra unui vehicul de artilerie rusesc marcat cu litera Z, capturat în timpul luptei din afara Harkovului.

15:02 8.4.2022

Patru copii uciși după atacul de la Kramatorsk

Spitalele din Kramatorsk nu pot face față numărului de răniți care vin dinspre gara bombardată în prima parte a zilei.

„Mulți dintre oameni sunt grav răniți, fără brațe, fără picioare. Sunt operați de 30-40 de chirurgi în același timp”, a spus primarul orașului Alexander Goncharenko, citat de Current Time. Oficialul a precizat că, la momentul bombardării, în gară se aflau aproximativ 4.000 de persoane.

Autoritățile ucrainene estimează că, în urma bombardării gării Kramatorsk, 39 de persoane au fost ucise, inclusiv patru copii.

14:38 8.4.2022

Fiicele lui Putin, sancționate de Marea Britanie

Marea Britanie le-a adăugat pe fiicele lui Vladimir Putin pe lista de sancțiuni pe 8 aprilie, în ceea ce a spus că este un efort de a viza „stilul de viață” ale celor din cercul apropiat al președintelui rus.

După invazia rusă în Ucraina, Marea Britanie și alți aliați occidentali au anunțat mai multe valuri de sancțiuni care vizează elitele bogate din Moscova, industriile cheie rusești și accesul oligarhilor sau al familiilor acestora la sistemul financiar internațional.

O actualizare a listei de sancțiuni a Marii Britanii relevă înghețarea activelor fiicelor adulte ale lui Putin, Yekaterina Tikonova și Maria Voronțova, precum și ale Ekaterinei Vinokurova, fiica ministrului de externe Serghei Lavrov.

Yekaterina Tikonova și Maria Voronțova.
Yekaterina Tikonova și Maria Voronțova.

Cele trei au fost sancționate și de Statele Unite, la începutul acestei săptămâni. „Pachetul nostru de sancțiuni fără precedent lovește elita și familiile acestora, în timp ce degradează economia rusă la o amploare pe care Rusia nu a văzut-o de la căderea Uniunii Sovietice”, a declarat ministrul de externe Liz Truss într-un comunicat.

13:55 8.4.2022

UE impune noi sancțiuni

Consiliul UE a aprobat cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei:

  • O interdicție privind achiziționarea, importul și furnizarea de cărbune rusesc către Uniunea Europeană din august 2022 (aceste operațiuni sunt estimate la 8 miliarde de euro pe an).
  • O interdicție privind intrarea navelor rusești în porturile UE. Se va face o excepție pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie.
  • O interdicție a traficului de marfă din Rusia și Belarus, inclusiv tranzitul prin Uniunea Europeană, cu excepția medicamentelor și a alimentelor.
  • O interdicție completă a operațiunilor și înghețarea activelor „a patru bănci cheie rusești”. Numele nu au fost încă specificate.
  • O interdicție a exportului de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia, precum și o interdicție a exportului de cherestea, ciment, îngrășăminte, fructe de mare și alcool din Federația Rusă (15 miliarde de euro anual).
  • Sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri ruși, oficialităților de rang înalt, jurnaliștilor.

Consiliul European a cerut Rusiei să oprească imediat ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG