Fiicele lui Putin, sancționate de Marea Britanie
Marea Britanie le-a adăugat pe fiicele lui Vladimir Putin pe lista de sancțiuni pe 8 aprilie, în ceea ce a spus că este un efort de a viza „stilul de viață” ale celor din cercul apropiat al președintelui rus.
După invazia rusă în Ucraina, Marea Britanie și alți aliați occidentali au anunțat mai multe valuri de sancțiuni care vizează elitele bogate din Moscova, industriile cheie rusești și accesul oligarhilor sau al familiilor acestora la sistemul financiar internațional.
O actualizare a listei de sancțiuni a Marii Britanii relevă înghețarea activelor fiicelor adulte ale lui Putin, Yekaterina Tikonova și Maria Voronțova, precum și ale Ekaterinei Vinokurova, fiica ministrului de externe Serghei Lavrov.
Cele trei au fost sancționate și de Statele Unite, la începutul acestei săptămâni. „Pachetul nostru de sancțiuni fără precedent lovește elita și familiile acestora, în timp ce degradează economia rusă la o amploare pe care Rusia nu a văzut-o de la căderea Uniunii Sovietice”, a declarat ministrul de externe Liz Truss într-un comunicat.
Patru copii uciși după atacul de la Kramatorsk
Spitalele din Kramatorsk nu pot face față numărului de răniți care vin dinspre gara bombardată în prima parte a zilei.
„Mulți dintre oameni sunt grav răniți, fără brațe, fără picioare. Sunt operați de 30-40 de chirurgi în același timp”, a spus primarul orașului Alexander Goncharenko, citat de Current Time. Oficialul a precizat că, la momentul bombardării, în gară se aflau aproximativ 4.000 de persoane.
Autoritățile ucrainene estimează că, în urma bombardării gării Kramatorsk, 39 de persoane au fost ucise, inclusiv patru copii.
Soldații ucraineni au recapturat Sumî
Guvernatorul regiunii Sumî a anunțat vineri că armata Ucrainei a recapturat întreaga regiune, scrie BBC. Dmitro Jivitski i-a îndemnat pe Telegram pe oameni să nu se teamă de sunetul exploziilor, întrucât soldații ucraineni se ocupă în prezent de neutralizarea muniției lăsate în urmă de soldații invadatori ruși.
Acesta i-a avertizat pe locuitorii din zonă să fie atenți la „zonele minate și neexplorate”. Orașul, aflat la granița Ucrainei cu Rusia, a fost scena mai multor bombardamente violente încă de la începutul invaziei.
Slovacia și-a donat sistemul de rachete antiaeriene Ucrainei
Slovacia și-a donat sistemul de apărare antiaeriană S-300 statului Ucrainean, a transmis vineri prim-ministrul țării, Eduard Heger, citat de Reuters.
„Pot confirma că Slovacia și-a donat sistemul de apărare antiaeriană S-300 Ucrainei ca urmare a cererii acesteia de a se apăra în fața agresiunii Federației Ruse”, a transmis Heger într-un comunicat pe email.
Heger va vizita Kievul vineri alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.