Linkuri accesibilitate

Lupte dure au avut loc în ziua de Crăciun în estul Ucrainei. Soldații ucraineni spun că au provocat daune importante inamicului.

Război în Ucraina | Kievul cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Focul de pe teritoriul Ucrainei nu a încetat nici în ziua de Crăciun. Au fost lupte acerbe în zona orașului Bahmut, acolo unde oficialii ucraineni spun că au fost uciși mai mulți soldați ruși.

Cele mai importante informații

20:46 26.12.2022

Ucraina va organiza un sumit pentru pace

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat luni că țara sa intenționează să organizeze un sumit pentru pace până la finele lunii februarie.

Kuleba a precizat că Ucraina va încerca să câștige războiul în 2023, adăugând că diplomația va juca un rol important pentru asta, scrie The Guardian.

„Fiecare război se încheie într-un mod diplomatic. Fiecare război se încheie ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”, a spus Kuleba, citat de AP.

Acesta a mai arătat că sumitul de pace ar trebui organizat sub egida Organizației Națiunilor Unite, iar secretarul acesteia, António Guterres, ar putea fi un posibil mediator pentru discuțiile de pace.

18:08 26.12.2022

Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că Kievul intenționează să solicite revocarea Rusiei din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din cauza atacurilor sale continue împotriva infrastructurii civile în războiul său împotriva Ucrainei.

„Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de a fi în ONU?”

Ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat în remarcile televizate din 25 decembrie: „Avem un răspuns convingător și motivat -- nu, nu are”.

Dmytro Kuleba.
Dmytro Kuleba.

Kuleba a spus că Ucraina își va exprima oficial poziția pe 26 decembrie și a susținut că problema ca Rusia să-și dețină în continuare scaunul permanent cu veto în Consiliul de Securitate este deja discutată în cercurile diplomației ONU.

Ministrul de externe ucrainean a spus că nu mai este tabu să discutăm despre rolul global al Rusiei în cazul în care aceasta va fi învinsă în războiul pe scară largă pe care l-a lansat împotriva Ucrainei în februarie.

„Aceste probleme nu sunt încă discutate la conferințe de presă și în declarațiile publice ale liderilor statelor și guvernelor, dar la un nivel inferior, oamenii își pun deja întrebarea - cum ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o amenințare la adresa păcii și securitate?”

Rusia este unul dintre cei cinci membri permanenți -- pe lângă Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China -- ai Consiliului de Securitate al ONU, dându-i dreptul de a se opune oricărei rezoluții. Puternicul organism de 15 locuri poate lua numeroase măsuri pentru a face față crizelor globale, inclusiv autorizarea acțiunilor militare, aprobarea modificărilor la Carta ONU și impunerea de măsuri punitive, cum ar fi sancțiuni împotriva statelor individuale.

De săptămâni întregi, Rusia a fost acuzată că a încălcat legea internațională prin țintirea surselor de apă și energie din Ucraina, pe măsură ce temperaturile au scăzut. Kievul a numit atacurile, desfășurate cu rachete și lovituri cu drone, acte de „teroare energetică” menite să priveze populația de căldură în timpul iernii și să încalce voința poporului ucrainean.

16:49 26.12.2022

FSB anunță uciderea a patru ucraineni

FSB, serviciul de securitate rus, a raportat că patru ucraineni au fost uciși la granița cu Ucraina. Aceștia ar fi membri din „grupul de sabotaj și recunoaștere al Forțelor Armate ale Ucrainei” și intenționau, potrivit departamentului, să efectueze „acte de sabotaj și terorism” în Regiunea Bryansk.

Potrivit FSB, patru ucraineni „încercat să pătrundă pe teritoriul regiunii Bryansk din Ucraina” și au fost uciși în bătălia care a urmat. Pierderile din partea rusă nu sunt raportate.

FSB susține că asupra morților au fost găsite „pistoale-mitralieră germane SIG Sauer și muniție pentru acestea, dispozitive de comunicație și navigație, precum și patru dispozitive explozive improvizate cu o capacitate totală de aproximativ 40 kg în echivalent TNT”.

Un videoclip publicat de agenția de stat rusă RIA Novosti arată cadavrele unor oameni în camuflaj de iarnă.

Actualizare oferită de Current Time

12:19 26.12.2022

Consecințele atacurilor asupra bazei militare din regiunea Saratov

Ministerul rus al Apărării a confirmat că trei militari au fost uciși în această dimineață de epava unei drone ucrainene care fost doborâtă și a căzut peste o bază militară din regiunea Saratov din sud-vestul Rusiei.

Presa rusă a raportat anterior explozii la baza aeriană operată de Forțele Aeriene și Spațiale ale Rusiei. A fost al doilea atac cu dronă asupra bazei, localizată la sute de kilometri de câmpul de luptă din Ucraina,

Un canal de Telegram a citat localnicii spunând că în oraș s-au auzit avertizări de raid aerian și explozii. Fotografiile consecințelor care au apărut pe rețelele de socializare rusești au arătat ceea ce părea a fi un incendiu la bază.

Pe 5 decembrie, Rusia a susținut că baza a fost lovită într-unul dintre cele două atacuri asupra bazelor aeriene rusești, atribuite în acea zi Kievului.

Baza aeriană se află la aproximativ 700 de kilometri de teritoriul controlat de Kiev, în estul Ucrainei, unde forțele ruse și ucrainene sunt angajate în lupte aprige la 10 luni după invazia neprovocată a Rusiei și găzduiește bombardiere strategice rusești folosite pentru a ataca Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG