Peste 2.600 de rachete de croazieră rusești au lovit Ucraina în 110 zile de război
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 2.606 rachete de croazieră rusești au lovit ținte din Ucraina de la începutul războiului ordonat de Vladimir Putin.
Potrivit autorităților locale, duminică au avut loc atacuri cu rachetă în centrul Ucrainei, la Krîvîi Rih și Sînelnîkove (regiunea Dnipropetrovsk), nu doar în estul țării, care este puternic atacat.
Zelenski: Imaginea Rusiei e acum cea a copiilor răniți și uciși
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că lupte grele continuă în Severodoneţk, de unde mai există doar o rută de evacuare. Forțele Rusiei controlează aproape tot orașul, cu cele ucrainene concentrare în zona industrială.
Luptătorii ucraineni luptă pentru „fiecare metru” în Severodoneţk, a declarat Zelenski, în mesajul transmis noaptea trecută.
Potrivit lui Zelenski, Rusia continuă și atacurile asupra orașelor Lisichansk, Bakhmut și Slaviansk din estul Ucrainei și ar încerca să își întărească forțele din Donbas cu „recruți prost pregătiți”.
El a spus că imaginea unui copil ucrainean de 12 ani, rănit într-un atac aerian rusesc, este acum imaginea Rusiei în lume. „Nu Petru cel Mare, nu Lev Tolstoi, ci copii răniți și uciși”, a spus Zelenski în ceea ce, remarcă Reuters, a părut să se refere la declarațiile de săptămâna trecută ale lui Vladimir Putin, care și-a comparat acțiunile din Ucraina cu cele ale țarului Petru cel Mare.
Potrivit The New York Times, autoritățile ucrainene au anunțat, luni, că au fost respinse din centrul orașului Severodoneţk, dar continuă luptele.
Amnesty International: Bombe cu dispersie la Harkov
Organizația Amnesty International spune că Rusia a ucis sute de civili în orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, în atacuri fără discernământ cu bombe cu dispersie, interzise pe scară larg.
Potrivit BBC, raportul Amnesty arată că organizația a găsit dovezi că forțele ruse au folosit în mod repetat bombe cu dispersie. Fabricate pe teritoriul rusesc înainte și după desființarea URSS, bombele cu dispersie pot fi trase de la sol sau aruncate din aeronave.
Odată lansate, acestea se desprind în mai multe bucăți, rezultând mai multe proiectile, care sunt îndreptate asupra unei suprafețe la fel de mari ca cea a unui bloc de locuințe.
Facebook Forum