Linkuri accesibilitate

Un bărbat merge prin fața unui liceu din Lîsîceansk (Foto AFP)
Un bărbat merge prin fața unui liceu din Lîsîceansk (Foto AFP)

Războiul din Ucraina | Lupte grele la Severodonețk. ONU: Risc de insecuritate alimentară și sărăcie pentru milioane de oameni

20:07 13.6.2022

Stoltenberg: Suedia ia măsuri pentru a răspunde cerințelor Turciei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, la Stockholm, că Suedia a început deja procesul de modificare a legislației anti-terorism și se va „asigura că are un cadru legal pentru exportul de arme care să reflecte viitorul statul de membru NATO”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat în conferința de presă comună cu secretarul general al NATO că Suedia va avea „din 1 iulie o lege mai strictă pentru combaterea terorismului, astfel încât să nu existe îndoieli cu privire la angajamentul Suediei față de lupta împotriva terorismului”.

În urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Suedia și Finlanda au cerut aderarea la NATO. Turcia a anunțat că se opune ca urmare a sprijinului pe care acestea l-ar acorda militanților kurzi.

19:36 13.6.2022

Oficial ONU: Milioane de oameni riscă să ajungă în insecuritate alimentară

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, le-a vorbit membrilor Consiliului pentru drepturile omului din Geneva despre „ravagiile și distrugerea” cauzate de războiul din Ucraina și a precizat faptul că milioane de oameni riscă să ajungă în sărăcie pe tot globul ca urmare a deciziei Rusiei de a invada Ucraina.

„Războiul din Ucraina continuă să distrugă viețile multora... ororile cauzate populației civile își vor lăsa amprenta de neșters, inclusiv asupra generațiilor viitoare”, a declarat Bachelet, citată de BBC, în timpul întâlnirii de luni.

„Ramificațiile sale sociale, economice și politice se răspândesc în regiune și la nivel global - fără un sfârșit vizibil”, a continuat ea. „Criza globală a alimentelor, combustibililor și finanțelor riscă acum să cauzeze insecuritate alimentară și sărăcie pentru milioane de oameni”.

19:14 13.6.2022

Lupte intense la Severodonețk

Ministerul Apărării din Ucraina anunță, luni, că în Severodonețk, unul dintre ultimele orașe din Luhansk în care forțele ucrainene încearcă să reziste ofensivei Rusiei, au loc lupte grele.

Potrivit purtătorului de cuvânt Alexandr Motuzianik, transmite CNN, avantajul Rusiei este dat de atacurile aeriene, care îi permit să câștige teren, deși pierde forțe în luptele directe.

În luptele urbane din Severodonețk, forțele Rusiei încearcă să le încercuiască pe cele ucrainene. Motuzianik spune că „dușmanul a suferit pierderi important în rândul unităților de infanterie” și avansează doar cu ajutorul atacurilor aeriene.

18:25 13.6.2022

Atacuri cu rachete la Cernigău

Autoritățile ucrainene au declarat că forțele Rusiei au lansat, luni, trei rachete asupra unui cartier din Cernigău, iar mai mulți locuitori au fost evacuați, transmite CNN.

Au fost anunțate evacuări din trei sate din zonă și din două cartiere ale orașului Cernigău.

Nu au fost raportate victime. Orașul nu a mai fost vizat recent de atacuri ale forțelor Rusiei, după ofensiva distrugătoare din martie. Orașul a fost ocupat atunci de ruși, dar aceștia l-au părăsit în aprilie.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG