Zelenski: Rusia șantajează omenirea cu amenințarea foametei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie, duminică, pe pagina sa de Facebook că din cauza invadării țării sale de către Rusia, culturile de cereale din acest an sunt puse în pericol.
„În timp ce Rusia șantajează omenirea cu amenințarea foametei, noi încercăm să prevenim o criză globală”, scrie acesta în postarea care promovează un clip video despre efectele estimate ale distrugerii recoltelor și blocării exporturilor Ucrainei, „unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume”, amintește Zelenski.
Rusia: Ucraina a atacat sediul Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră
Un oficial rus din Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014) a declarat, duminică, că Ucraina a atacat cu o dronă militară sediul Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, care se află în Sevastopol/ Crimeea, transmite Reuters.
Au fost rănite cinci persoane.
Atacul a avut loc înaintea manifestărilor dedicate Zilei Forțelor Navale, care au fost anulate. Anunțul vine cu câteva ore înainte de aprobarea de Vladimir Putin a noii „doctrine navale” a Rusiei.
Vladimir Putin urmează să participe la manifestările dedicate zilei Forțelor Navale în orașul său natal, Sankt Petersburg.
„Un obiect neidentificat a căzut în curtea sediului. /.../ Potrivit primelor informații, este o dronă”, a scris guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, pe Telegram, precizează Reuters.
ONU se oferă să ancheteze moartea prizonierilor de la Olenivka/ Donețk
Organizația Națiunilor Unite a anunțat că este dispusă să ancheteze moartea a zeci de prizonieri de război ucraineni care erau deținuți la Olenivka, în zona controlată de separatiștii sprijiniți de Rusia. Centrul de detenție în care se aflau aceștia a fost bombardat vineri, pe 29 iulie, iar Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atac.
*Rusia a anunțat duminică, precizează Reuters, că invită experții ONU și ai Crucii Roșii să investigheze moartea prizonierilor.
Kievul spune că prizonierii au fost executați, iar rușii i-au omorât pentru a ascunde tortura la care au fost supuși. Rusia a publicat o listă a victimelor și afirmă că o rachetă de producție SUA, lansată de forțele ucrainene, ar fi lovit închisoarea. Ucraina neagă că ar fi lansat vreo rachetă către Olenivka.
Un purtător de cuvânt al ONU a spus, sâmbătă, că organizația e gata să trimită experți la Olenivka. Crucea Roșie a cerut încă de vineri acces, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a solicitat o anchetă internațională și condamnarea Rusiei pentru crime de război și terorism.
Printre cei deținuți la Olenivka se aflau membrii ai Regimentului Azov, care au rezistat săptămâni întregi asediului din combinatul Azovstal din Mariupol.
Familiile lor au ieșit în stradă, sâmbătă, la Kiev, și au cerut eliberarea prizonierilor care sunt încă în viață.
Evacuare obligatorie a ucrainenilor din Donețk
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, sâmbătă seară, că guvernul său a decis evacuarea obligatorie a populației din Doneţk, scena unor lupte grele cu Rusia, transmite Reuters.
Într-un discurs televizat, Zelenski a mai spus că sutele de mii de oameni care se află încă în zonele de luptă din Donbas, care include Donețk, precum și regiunea vecină Luhansk, ar trebui să plece.
„Cu cât pleacă mai mulți oameni din Donețk acum, cu atât mai puțini vor putea fi uciși de ruși”, a spus președintele Ucrainei, care a promis compensații pentru cei care pleacă.
„Există o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie din regiunea Donețk, totul este în curs de organizare. Sprijin deplin, asistență completă – atât logistică, cât și plăți. Avem nevoie doar de o decizie a oamenilor înșiși, care încă nu au luat-o pentru ei înșiși. Plecați, vă vom ajuta”, a spus Zelenski, care a adăugat că sunt încă oameni care refuză să plece și trebuie convinși să o facă.
„Noi nu suntem Rusia”, a continuat acesta. „De aceea fiecare viață contează. Și vom folosi orice ocazie pentru a salva cât de multe vieți putem”.
Într-o intervenție separată, vicepremierul Irina Vereșciuk a spus că e necesar ca evacuarea să aibă loc înaintea iernii, pentru că rezervele de gaze ale regiunii au fost distruse.