Crucea Roșie spune că nu a primit încă acces la închisoarea în care au murit zeci de prizonieri ucraineni
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a condamnat atacul asupra centrului de detenție din Olenivka, regiunea Donețk controlată de Rusia, în care au murit zeci de prizonieri de război ucraineni.
Într-o declarație transmisă duminică, CICR transmite că nu a primit încă permisiunea de a vizita locul atacului din 29 iulie. Aceasta în ciuda declarațiilor Rusiei că va permite accesul ONU și al Crucii Roșii.
„Familiile trebuie să primească de urgență vești despre cei dragi și răspunsuri”, spune CICR, care precizează că o investigația independentă trebuie să aibă loc, dar nu Crucea Roșie e forul care poate investiga crime de război.
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra închisorii.
Proprietarul unei mari companii de export de cereale ucrainene ucis în Nikolaiev
Autoritățile locale din Nikolaiev, în sudul Ucrainei, au anunțat că în atacurile puternice din timpul nopții și de duminică dimineață a fost ucis și proprietarul uneia dintre cele mai mari companii producătoare și exportatoare de cereale din Ucraina.
Fondatorul companiei Nibulon, Oleksi Vadaturski, și soția sa au fost uciși în locuința lor, transmite Reuters.
Compania care exportă grâu, orz și porumb își are sediul în Nikolaiev, un oraș strategic important, aflat în apropierea zonei Herson, ocupate de Rusia, și la 130 de kilometri de Odesa.
Președintele Volodimir Zelenski a descris moartea lui Vadaturski drept o „mare pierdere pentru Ucraina” și a spus că acesta lucra la construcția unui ansamblu complex destinat comerțului cu cereale.
Potrivit BBC, consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că omul de afaceri, unul dintre cei mai bogați din Ucraina, după cum spune BBC, ar fi fost o țintă a Rusiei. O rachetă a lovit exact dormitorul acestuia, spune Podoliak.
Noua doctrină navală a Rusiei. SUA și NATO principalele amenințări
Vladimir Putin a semnat, duminică, o nouă doctrină navală a Rusiei, în care SUA sunt descrise drept principalul rival, transmite Reuters.
După discursul rostit la Sankt Petersburg, la manifestările dedicate Zilei Forțelor Navale, Vladimir Putin a semnat un document de 55 de pagini, care descrie obiectivele strategice ale forțelor navale, inclusiv ambițiile de „mare putere maritimă” globală.
Noua doctrină navală a Rusiei prevede o „întărire amplă a poziției geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră și Marea Azov.
Principalele amenințări pentru Rusia sunt: Statele Unite (prin „politica strategică de a domina oceanele lumii”) și apropierea NATO de granițele sale.
Documentul arată că Moscova își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte pârghii, precum cele economice sau diplomatice, nu mai sunt disponibile.
Oceanul Arctic, în legătură cu care SUA au avertizat că Rusia încearcă să îl militarizeze este descris drept o zonă de o importanță deosebită pentru Moscova.
Vladimir Putin spune că forțele navale ale Rusiei vor avea curând rachete hipersonice Zircon
La celebrarea Zilei Forțelor Navale, în Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat, duminică, că rachete de croazieră hipersonice Zircon vor fi „în câteva luni” în dotarea forțelor navale ale Rusiei, transmite Reuters.
El a adăugat că zona de desfășurare a acestora va depinde de „interesele” pe care le va avea Rusia.
Moscova a anunțat în luna mai că a testat cu succes o rachetă Zircon, pe o distanță de aproximativ 1.000 km. Președintele Vladimir Putin descrisese anterior aceste rachete ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament fără rival.
Potrivit Reuters, Vladimir Putin i-a adus, duminică, elogii țarului Petru cel Mare, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă. În luna iunie, Putin s-a comparat pe el însuși cu Petru cel Mare, în privința „recuperării” de teritorii.