Linkuri accesibilitate

Secretarul general al ONU: Acordul „critic” cu cereale la Marea Neagră trebuie prelungit


Secretarul general al NATO, Antonio Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski își strâng mâinile după întâlnirea pe care au avut-o miercuri la Kiev
Secretarul general al NATO, Antonio Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski își strâng mâinile după întâlnirea pe care au avut-o miercuri la Kiev

Secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au întâlnit miercuri la Kiev. Ei au cerut o prelungire a acordului cu Moscova, care a permis Kievului să exporte cereale prin Marea Neagră în timpul invaziei Rusiei, fără ca navele să fie amenințate.

Guterres a spus că este „esențial” ca acordul să fie continuat.

Zelenski a spus, după discuțiile cu Guterres, că inițiativa privind cerealele din Marea Neagră este necesară pentru întreaga lume.

Guterres a subliniat importanța acordului pentru securitatea alimentară globală și prețurile alimentelor.

Acordul de 120 de zile, intermediat inițial de ONU și Turcia în iulie și prelungit în noiembrie, va fi reînnoit pe 18 martie dacă nicio parte nu se opune.

Rusia a semnalat că obstacolele din calea propriilor exporturi agricole trebuie înlăturate înainte de a lăsa acordul să continue.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG