De la începutul lunii februarie, odată cu noua ofensivă rusă pe frontul din Ucraina, traficul de cereale care vin din țara vecină pentru a fi exportate prin Portul Constanța a crescut cu aproximativ 20% față de ianuarie.
„Deja am avut ședințe cu operatorii portuari și le-am cerut să nu cheme în terminale mai multe nave decât au capacitatea să încarce. Nu vor fi blocaje”, ne-a asigurat Florin Vizan, director general al Administrației Porturilor Maritime Constanța.
Compania de stat este deținută de Ministrul Transporturilor și are în administrarea porturile de la Marea Neagră.
Intensificarea operațiunilor militare rusești în Ucraina a făcut ca, în prezent, traficul de vase de transport să fie unul ridicat. Dacă în ianuarie erau maximum 40 de nave maritime în Portul Constanța, în ultima săptămână au fost constant peste 50 de astfel de vase de transport marfă, așa cum reiese din buletinele informative zilnice ale Administrației Porturilor Maritime Constanța, compania de stat aflat în subordinea Ministerului Transporturilor.
În comparație cu februarie 2022, în acest an sunt de două ori mai multe nave, reiese din rapoartele portuare.
Tot anul trecut, în perioada cea mai aglomerată, din iulie-august, în Portul Constanța așteptau să intre și peste 70 de nave.
Amenințările din Rusia
Congestionarea portuară riscă să crească și mai mult, după ce oficiali ruși au amenințat în această săptămână că Moscova analizează să nu mai agreeze prelungirea acordului privind exporturile de cereale ucrainiene prin Marea Neagră, acord încheiat anul trecut în „Tratat de la Istanbul”.
Tratatul de la Istanbul
Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, semnată de Rusia și Ucraina în iulie 2022, a creat un coridor sigur pentru a permite exportul cerealelor din porturile ucrainene blocate de război.
Acordul, mediat de ONU și Turcia, a fost prelungit cu 120 de zile în noiembrie și ar urma să fie supus unei noi extinderi luna viitoare, în martie. Rusia a semnalat însă că este nemulțumită de anumite aspecte ale înțelegerii și a cerut ridicarea unor sancțiuni care îi afectează exporturile agricole.
„Poziția noastră în chestiunea unei continuări suplimentare a inițiativei (privind exporturile prin) Marea Neagră rămâne aceeași”, a declarat viceministrul de externe Serghei Verşinin, într-un interviu la postul RTVI, citat de Reuters.
Deși exporturile agricole rusești nu au fost vizate în mod explicit de sancțiuni occidentale, oficiali de la Kremlin au afirmat deseori, asemenea lui Verșinin, că blocaje împotriva sistemelor sale de plăți, logistice și de asigurări, sunt o barieră pentru capacitatea Rusiei de a-și exporta cerealele și îngrășămintele agricole.
Cât de pregătit e Portul Constanța
Reprezentanți ai conducerii Portului Constanța, dar și ai operatorilor de cereale din terminale susțin că sunt pregătiți să facă față unui trafic tot mai intens de încărcare a navelor cu cereale care vin din Ucraina.
„Suntem pregătiți să facem față traficului care crește. Nu vor mai fi problemele de anul trecut. Deși, nici anul trecut nu au fost blocaje. Portul a operat normal, doar că era o mai mare aglomerație de nave. Anul acesta nu se va mai întâmpla acest lucru. În port vor intra doar navele care pot fi încărcate rapid. Operatorii vor chema doar navale pentru care au capacitate de încărcare”, ne-a explicat Florin Vizan, directorul general al Administrației Porturilor Constanța.
În 2022, o mare parte din blocajele din zona portuară a fost cauzată de liniile de cale ferată care erau nefuncționale. „Din cele 70 de linii de cale ferată cu probleme, 35 au fost deja modernizate. Au fost înlocuite total”, ne-a spus Florin Vizan.
Acesta ne-a mai spus că și restul de 35 de linii de cale ferată vor fi înlocuite în perioada următoare. În acest sens, în luna martie ar urma să fie scos la licitație un contract prin care să se asigure și renovarea acestor linii.
Cereale, cea mai mare parte din trafic
La începutul săptămânii, în portul Constanța se aflau sub operațiuni de încărcare - descărcare 47 de nave, iar în Portul Midia mai erau 3 nave.
Din totalul de 50 de nave: 12 nave operau cereale, 10 nave - produse chimice, 5 nave - fier vechi, 5 nave - hidrocarburi, 3 nave - containere, 3 nave - ulei, 2 nave - echipamente, 2 nave - produse din metal, 2 nave - îngrășăminte, 2 nave - cherestea, o navă - autovehicule, o navă - animale vii, o navă - soia și o navă - clinker (produs folosit la fabricarea cimentului).
Navele aflate sub operare sunt, în general, de capacitate mică și medie. Cea mai mare era portcontainerul „GSL Susan” (cu lungimea de 264,2 metri). În rada portului Constanța așteptau să intre la operare 19 nave, din care 2 nave pentru a încărca cereale.
Luni dimineață, erau 20 nave. Dintre acestea, 15 așteptau pentru operare, iar cinci nu aveau operațiuni portuare.
În ceea ce privește traficul fluvial, se aflau 37 de remorchere și împingătoare de linie. 14 străine și 23 românești.
Recordul din 2022
Administrația Porturilor Maritime Constanța a înregistrat, anul trecut, un record al traficului de mărfuri din porturile maritime românești, așa cum reiese din bilanțul companiei de stat.
Cerealele au reprezentant marfa care a tranzitat cel mai des prin porturile de la Marea Neagră. Războiul din Ucraina și redirecționarea cerealelor spre Portul Constanța este motivul care explică recordul înregistrat în 2022.
Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat 75,55 milioane tone în anul 2022, o creștere cu 12% față de cele 67,5 milioane de tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești și menținând, astfel, trendul ascendent din ultimii ani.
„Cerealele reprezintă și în acest an grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total. Portul Constanța devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere, mai ales în contextul actual, cu un trafic anual de 24,1 milioane de tone”, ne-a declarat directorul general al APM SA Constanța, Florin Vizan.
În traficul total, cerealele au reprezentat 31,7%, urmate de petrol brut - 12,57%, articole diverse - 10,4%, produse petroliere - 9,6%, minereuri de fier, deșeuri de fier - 9,26%.
Traficul de mărfuri pe relația Ucraina a totalizat, de la începutul războiului, 11,85 milioane tone, din care 5,4 milioane tone trafic fluvial și 6,4 milioane tone, maritim. Cele mai mari cantități de mărfuri sunt cereale, dar au mai sosit în port și echipamente, fosfat, laminate, minereuri de fier, containere.
Aici trebuie precizat că între luna mai și octombrie, traficul din Portul Constanța a fost blocat deseori pentru că infrastructura nu a făcut față cerealelor din Ucraina care veneau în zona portuară pe calea ferată, încărcate în TIR și pe șlepuri fluviale.
Creșteri semnificative de trafic se mai regăsesc în cazul următoarelor grupe de mărfuri: semințe uleioase (69,7%), minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel (47%), petrol brut (41,7%), produse chimice derivate din cărbuni și gudron (37,7%), minerale brute sau prelucrate (36,8%), produse petroliere (33,4%), produse metalice (28,2%), articole diverse (28,2%), echipamente, mașini (12,4%), îngrășăminte (9,5%).
Activitatea din 2022, în câteva cifre
În anul 2022, au făcut escale în porturile maritime românești 15.381 nave, față de 14.629 nave în 2021.
În Portul Constanța - zona Constanța, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 68,24 milioane tone, o creștere cu 11,5%.
În Portul Constanța - zona Midia, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 7,02 milioane tone, comparativ cu 2021, când s-au înregistrat 5,93 milioane tone, prezentând o creștere de 18%.
În Portul Constanța - zona Mangalia, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 278.442 tone, față de 338.472 tone în 2021.