Linkuri accesibilitate

Erdogan susține că Putin a fost de acord cu prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene. Moscova tace


Combine care seceră grâul la Zaporojie/ sudul Ucrainei.
Combine care seceră grâul la Zaporojie/ sudul Ucrainei.

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, susține că președintele rus ar fi fost de acord să prelungească acordul cu cereale la Marea Neagră, care expiră săptămâna viitoare. În schimb, Moscova nu a avut până în prezent nicio reacție, deși acordul trebuie reînnoit urgent pentru că expiră luni.

Erdogan a declarat reporterilor că a vorbit cu omologul său rus despre acordul crucial care permite exportul de cereale ucrainene pentru a atenua o criză alimentară globală.

Acordul, semnat la cinci luni după invazia rusească în Ucraina, urmează să expire luni, iar Putin a amenințat în mod repetat că nu îl va reînnoi din cauza obstacolelor în calea exporturilor Rusiei.

„Ne pregătim să-l primim pe Putin în august și suntem de acord cu extinderea coridorului de cereale al Mării Negre”, le-a spus Erdogan reporterilor, citat de The Guardian.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a trimis săptămâna aceasta lui Putin o scrisoare despre prelungirea acordului.

El a spus că sprijină eliminarea obstacolelor în calea exportului rusesc de îngrășăminte - un alt element de care Moscova s-a plâns nu este respectat.

Erdogan a spus că speră „că prin această scrisoare vom asigura extinderea coridorului de cereale cu eforturile noastre comune și ale Rusiei”.

Putin a avertizat joi că „niciuna” dintre condițiile Moscovei pentru ca acordul să funcționeze nu a fost îndeplinită, relatează AFP.

„Vreau să subliniez că nu s-a făcut nimic, nimic. Totul este unilateral.
Ne vom gândi ce să facem, mai avem câteva zile”, a declarat Putin într-un interviu.

Acordul, pentru care Erdogan a jucat rolul de intermediat, a permis Ucrainei să transporte peste 32 de milioane de tone de cereale pe lângă navele de război rusești din Marea Neagră.

Rusia nu a făcut nicio declarație cu privire la prelungirea acordului cu cereale la Marea Neagră, a informat vineri agenția de presă Interfax, care-l citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG