Linkuri accesibilitate

Șeful AIEA propune ONU un acord cu Rusia și Ucraina pentru centrala de la Zaporojie


Grossi încearcă de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Grossi încearcă de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, Rafael Grossi, intenționează să prezinte în această lună Consiliului de securitate al Organizației Națiunilor Unite un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare de la Zaporojie.

Informația a fost confirmată pentru Reuters de patru diplomați.

Grossi încearcă de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal dedus din activitatea militară, cum sunt bombardamentele la care cea mai mare centrală din Europa este expusă permanent de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

În vreme ce Ucraina pregătește o contraofensivă în zonă, există riscul ca luptele în apropierea centralei și a celor șase reactoare ale sale să se intensifice.

Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele care au doborât în mod repetat liniile electrice vitale pentru răcirea reactoarelor și prevenirea unei topiri nucleare.

„Pare promițător”, a spus un diplomat despre obținerea unui acord. Alții au spus că Ucraina, care s-a opus mult timp planului, îl susține acum, în timp ce poziția Rusiei este mai puțin clară.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG