Linkuri accesibilitate

Agenția ONU pentru energie atomică, de acord cu amplasarea reactoarelor modulare de la Doicești


Macheta amplasamentului SMR de la Doicești, așa cum e reprezentată chiar de Nuclearelectrica.
Macheta amplasamentului SMR de la Doicești, așa cum e reprezentată chiar de Nuclearelectrica.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a dat marți acordul pentru amplasamentul de la Doicești, destinat amplasării reactoarelor modulare mici (SMR), a anunțat Nuclearelectrica.

Misiunea AIEA în România „concluzionează că procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești respectă abordarea recomandată de AIEA pentru selecția amplasamentului, așa cum este stabilită în Standardele de securitate ale AIEA”, transmite SN Nuclearelectrica (SNN) într-o adresă remisă Bursei de Valori București (BVB) și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect a centralelor modulare mici, a anunțat „încheierea cu succes” a misiunii AIEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, planificat pentru dezvoltarea primei centrale din România cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România.

„Apreciem misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a AIEA”, spune Nuclearelectrica.

„Concluziile echipei de experți ai AIEA privind procesul de selecție a amplasamentului reconfirmă strategia și efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generație în România. Salutăm eforturile AIEA și ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selecției amplasamentului in conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa (...). Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă și mai multă încredere”, a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară.

Acesta evaluează selecția amplasamentului, amplasamentul și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice.

Misiunea SEED a fost cerută chiar de SN Nuclearelectrica (SNN) pentru a evalua independent procesul de selecție a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranță ale AIEA.

Avizul pentru selecția amplasamentului precede cererea de licențiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

Echipa AIEA a salutat efortul SNN pentru un proces de selecție a amplasamentului „obiectiv, fezabil și sigur”.

Amplasamentul de la Doicești este „un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR”, spune Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și al Secției de securitate și siguranță nucleară al AIEA.

El spune că însăși cererea SNN, care a cerut continuarea misiunii SEED din 2022 pentru a evalua selecția amplasamentului, este cea mai bună dovadă a „angajamentului SNN față de securitate” pentru a reduce riscurile de implementare a proiectului în condiții de securitate.

„Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară", a declarat Contri.

„Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat și pe baza unor evaluări amănunțite și independente, de aici și invitația noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al SN Nuclearelectrica.

El a mulțumit echipei de experți ai AIEA pentru evaluare și experților români care au făcut proiectul și a spus că „proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esențial în comun: securitatea nucleară”.

Procesul de selecție a amplasamentului a primit încrederea finanțatorilor externi, în speță Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare, care a acordat 1,2 milioane de dolari pentru un studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie reputată, a realizat studiul independent.

În iunie 2022, Guvernul Statelor Unite a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru proiectarea primelor centrale cu minireactor nuclear din Europa. Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, urma să contribuie la independența energetică a României.

Anunțul privind primele investiții americane, realizate de guvernul de la Washington și firma NuScale Power LLC, a fost făcut de președintele american Joe Biden la întâlnirea G7 din 2022.

„Investiția este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arăta Casa Albă într-un comunicat.

Marți, preşedintele României, Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe directorul general al AIEA, Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România.

Președintele Iohannis „a evidențiat rolul esențial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia”, transmite Administrația Prezidențială.

Șeful statului român a subliniat importanța organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfășurat recent la Bruxelles, precum și necesitatea investiției în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a salutat eforturile Directorului General al AIEA în vederea asigurării siguranței și securității facilităților nucleare și radiologice și a transmis asigurări că România va continua susținerea activităților AIEA pe acest palier.

Totodată, Președintele României s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investițiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă și la investițiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR).

La rândul său, Directorul General Rafael Grossi a evidențiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate.

Totodată, Rafael Grossi a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiții de siguranță a energiei nucleare, arată sursa citată.

Directorul General al AIEA a remarcat gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investițiile de la Centrala Cernavodă și cele în reactoare modulare mici. De asemenea, Rafael Grossi a subliniat că acestea au un rol esențial în asigurarea autonomiei energetice a țării și în reducerea costurilor pentru consumatori.

Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile tematicilor relevante pentru activitatea AIEA, în primul rând siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina.

Luni, Rafael Grossi, a scris pe X, fosta platformă Twitter, că apreciază sprijinul României pentru activitatea AIEA în Ucraina, în contextul atacurilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie preluată de ruși la scurt timp de la invadarea Ucrainei.

Și ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut luni o întrevedere cu directorul general al AIEA.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG