Linkuri accesibilitate

Inițiativă SUA la G7: Parteneriatul mondial pentru infrastructuri. 14 milioane USD pentru reactoare modulare în România


„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri" urmărește să construiască „infrastructuri de calitate şi sustenabilitate”, o replică dată Chinei la „Noul drum al mătăsii”
„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri" urmărește să construiască „infrastructuri de calitate şi sustenabilitate”, o replică dată Chinei la „Noul drum al mătăsii”

Casa Albă a anunțat, duminică, în timpul Summitului G7, că Statele Unite vor oferi României 14 milioane de dolari pentru reactoare modulare.

Liderii celor mai puternice 7 democrații din lume s-au întâlnit în Germania la un summit consacrat crizei energetice și alimentare declanșate de invazia rusească în Ucraina.

„Guvernul Statelor Unite împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, OR) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susținerea studiului de Front-End Engineering and Design în vederea implementării de către România a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv pe sprijinul de susținere din partea Comerțului și pe asistența tehnică din partea statului și a USTDA, această investiție este menită să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, a anunțat Casa Albă, duminică.

Până în prezent SUA au sprijinit dezvoltarea SMR-urilor în România pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia a fost identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița, iar anunțul a fost făcut la București alături de partenerii americani, spune ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

Anunțul președintelui Biden a fost făcut la aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA.

De altfel, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse.

Astăzi, la Summitul liderilor G7 de la Schloss Elmau, președintele Biden a prezentat întregul efort guvernamental al administrației de a executa Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) pentru a reduce decalajele de infrastructură din întreaga lume, pentru a consolida economia globală și lanțurile de aprovizionare și pentru a promova securitatea internațională prin investiții strategice, transmite Departamentul de Stat al SUA.

„Ca o demonstrație cheie a acestui angajament, președintele Biden a anunțat o altă etapă în sprijinul Statelor Unite pentru inovarea în domeniul energiei curate, ca parte a eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice. Statele Unite ale Americii angajează 14 milioane de dolari pentru un studiu de inginerie și design front-end (FEED) pentru a oferi baza pentru desfășurarea unei centrale electrice cu reactoare modulare mici (SMR) în România”, arată sursa citată.

Acțiunea se dorește a fi un pas în îndeplinirea angajamentului făcut de trimisul prezidențial special pentru climă John Kerry și de președintele României Klaus Iohannis la Conferința ONU privind schimbările climatice din 2021 de la Glasgow (COP26), unde și-au anunțat intenția de a desfășura un SMR în România în 2021, spune Departamentul de Stat.

Acest efort de 8 luni, estimat să coste 28 milioane USD în total și să includă contribuții din partea României SN Nuclearelectrica și NuScale, va oferi României date cheie specifice locației – cost, construcție, program și detalii de licențiere – necesare pentru implementarea unui centrale nucleare de tip NuScale.

Reprezentantul prezidențial special pentru climă, John Kerry, a declarat: „Energia nucleară, inclusiv reactoarele modulare mici, reprezintă un instrument esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice și poate, de asemenea, să sporească securitatea energetică și să stimuleze prosperitatea economică. Acesta este un pas puternic înainte în sprijinul dorinței României de a implementa energie nucleară inovatoare, sigură și cu emisii zero în parteneriat cu Statele Unite.”

SMR oferă costuri mai mici, mai multă scalabilitate și flexibilitate decât reactoarele nucleare tradiționale și capacitatea de a completa alte surse de energie curată. SMR-urile au o amprentă redusă asupra mediului și pot fi implementate pentru a se potrivi nevoilor specifice ale rețelei electrice a unei țări.

Klaus Iohannis a salutat decizia SUA, pe Twitter, și a spus că „asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic” româno-american.

Premierul Nicolae Ciucă spune că „decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc” și că, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Producția de energie nucleară contribuie la scăderea gradului de poluare generată de centralele termoelectrice și la creșterea gradului de protecție a mediului, ambele fiind obiective asumate de întreaga Uniune Europeană.

„Îi încurajez pe actorii din industria nucleară din România și pe experții români din domeniu să se implice, pentru a deschide țării noastre calea către energia viitorului, nepoluantă, stabilă și accesibilă! Prin aceste proiecte, platformele de extracție a gazului metan din Marea Neagră și investițiile în energia regenerabilă, România va deveni nu doar independentă energetic, ci și un furnizor stabil în regiune”,spune premierul Nicolae Ciucă.

Statele Unite sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de Comisia de Reglementare din SUA, din 2020.

Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă.

Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. În același timp, și în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare și reglementare aplicabile.

Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie și Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului, elementele esențiale ale definirii proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile.

„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri" - replică dată Chinei

Grupul celor mai puternice şapte economii democratice ale lumii (G7) a abordat duminică, la iniţiativa SUA, un vast program de investiţii destinate ţărilor emergente, răspunzând astfel investițiilor finanţate de China în întreaga lume, relatează AFP.

În cadrul acestui plan, a anunțat Casa Albă finanțarea de 14 milioane de dolari pentru România, sumă destinată proiectului mini-centralelor nucleare, o inițiativă unică în Europa.

„Împreună cu partenerii din G7, avem în vedere să mobilizăm 600 miliarde de dolari până în 2027 pentru investiţii în infrastructuri pe plan mondial”, a declarat Casa Albă cu puţin timp înaintea unui discurs al lui Joe Biden, care urma să anunţe această propunere în cadrul summitului G7.

„Parteneriatul mondial pentru infrastructuri" urmărește să construiască „infrastructuri de calitate şi sustenabilitate”.

G7 „are ambiţia de a face lumii cea mai bună ofertă în materie de investiţii în infrastructuri”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care a prezentat proiectul alături de preşedintele american.

SUA promit să pună la dispoziție circa 200 miliarde de dolari, în cinci ani, pentru acest program, ceea ce nu înseamnă că Washingtonul va alimenta programul cu aceste sume, ci că va combina împrumuturi, finanţări publice - în parte deja existente - şi finanţări private, încurajate de Departamentul de Stat.

Este o replică la investițiile făcute de China în majoritatea economiilor emergente în construcția „Noilor drumuri ale mătăsii”, prin care, de fapt, guvernul de la Beijing își asigură acces la materiile prime ale statelor în infrastructura cărora investește.

XS
SM
MD
LG