Linkuri accesibilitate

Un subordonat al ministrului ucrainean al Apărării, suspendat din funcție pentru corupție


La preluarea mandatului, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a promis să facă curățenie în minister.
La preluarea mandatului, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a promis să facă curățenie în minister.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a suspendat din funcție un înalt oficial pentru acuzații de corupție în achiziția de arme, a anunțat vineri ministerul său.

Umerov și-a preluat mandatul anul trecut, cu angajamentul de a face curățenie în minister, după ce partenerii occidentali ai Ucrainei au trimis tot mai mult ajutor militar la Kiev, după ce țara a fost invadată de Rusia lui Putin pe 24 februarie 2022.

Thomas Nakhkur, care a condus departamentul pentru politica tehnică și dezvoltarea armelor al Ministerului Apărării, a fost suspendat după ce a fost numit suspect oficial într-un dosar penal nespecificat, a scris ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

Decizia de suspendare a intrat în vigoare pe 1 februarie.

Predecesorul lui Umerov a fost demis în septembrie anul trecut, în urma mai multor scandaluri de corupție la ministerul apărării, chiar dacă a avut relații strânse cu aliații occidentali ai Kievului.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat săptămâna trecută că a descoperit o schemă a oficialilor din domeniu, actuali și foști, precum și a oamenilor de afaceri prin care au fost deturnate 40 de milioane de dolari, asigurând plata în avans pentru obuzele de artilerie care nu au fost furnizate niciodată.

SBU nu a făcut publice numele suspecților, dar presa ucraineană l-a identificat pe Nakhkur ca fiind unul dintre ei.

El nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat pe 29 ianuarie că cinci persoane au fost puse sub acuzare, iar o persoană a fost reținută în timp ce încerca iasă din Ucraina.

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a descoperit o schemă de deturnare a 40 de milioane de dolari destinați cumpărării de obuze. SBU a spus că o investigație a demascat oficiali ai Ministerului Apărării și manageri ai furnizorului de arme Lviv Arsenal, care ar fi furat aproape 1,5 miliarde de grivne la achiziționarea de obuze.

Furtul ar fi legat de un contract de cumpărare a 100.000 de obuze pentru armată.

După primirea plății, angajații companiei urmau să transfere fondurile către o companie înregistrată în străinătate, care apoi urma să livreze muniția în Ucraina.

Cu toate acestea, bunurile nu au fost niciodată livrate, iar banii au fost trimiși în diferite conturi din Ucraina și Balcani, au spus anchetatorii.

Fondurile au fost confiscate și vor fi returnate la bugetul de apărare al țării, a declarat Procuratura Generală a Ucrainei.

Potrivit comunicatului SBU, cinci persoane au primit „notificări de suspiciune”, prima etapă a procedurilor legale ucrainene, atât în minister, cât și în cadrul furnizorului de arme. Un suspect a fost reținut în timp ce încerca să treacă granița ucraineană.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 12 ani de închisoare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG