Linkuri accesibilitate

Kremlinul susține că armata rusă a recrutat peste 100.000 de soldați în acest an


Moscova a desfășurat o campanie de recrutare militară agresivă în ultimele luni, în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă după luni de impas în estul Ucrainei.

Peste 100.000 de soldați au fost recrutați doar în acest an în armata rusă, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în timp ce Moscova încearcă să recruteze voluntari pentru ofensiva sa din Ucraina.

Moscova a desfășurat o campanie de recrutare militară agresivă în ultimele luni, în timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă după luni de impas în estul Ucrainei.

„Între 1 ianuarie și 19 mai, 117.400 de oameni au fost acceptați în rândurile forțelor armate pe bază contractuală și ca parte a formațiunilor noastre de voluntari”, a spus Medvedev, potrivit Agenției France-Presse (AFP).

Mededev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Kremlinului, a declarat că oficialii ruși continuă să recruteze soldați cu contract.

În septembrie, președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară „parțială” – prima a Rusiei după cel de-al doilea război mondial – care a trimis unde de șoc în toată țara și a determinat zeci de mii de oameni să fugă.

Nedorind să anunțe o a doua mobilizare, Moscova a optat în schimb pentru o campanie masivă de PR, sperând să-i ademenească pe ruși cu stimulente financiare.

Autoritățile nu și-au dezvăluit țintele, dar diverse estimări spun că Moscova ar putea încerca să recruteze 400.000 de voluntari.

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat în decembrie că este necesar să se mărească numărul personalului de luptă la 1,5 milioane.

Autoritățile ruse nu au dezvăluit pierderile actuale, dar în septembrie Ministerul Apărării a declarat că aproape 6.000 de soldați ruși au murit în Ucraina.

Potrivit estimărilor occidentale, aproximativ 150.000 de soldați ruși și aproximativ 150.000 de soldați ucraineni au fost uciși și răniți.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG