Linkuri accesibilitate

Rusia încearcă să recruteze migranți din Asia Centrală pentru războiul împotriva Ucrainei


În Rusia, un pliant promovează serviciul militar prin contract cu Forțele Armate ale Rusiei.
În Rusia, un pliant promovează serviciul militar prin contract cu Forțele Armate ale Rusiei.

În sala de așteptare a Centrului pentru Migrație Sakharovo din Moscova, adesea plină de lucrători străini care solicită permis de muncă sau de ședere, un afiș de pe perete întreabă în limbile tadjică, uzbecă și kârgâză: „Ești interesat să obții cetățenia rusă într-un mod simplificat, prin semnarea unui contract cu forțe armate?”

Centrul de eliberare a permiselor este frecventat și de recrutori din armată, care îi vizează pe bărbații care au vârsta legală pentru mobilizare. Ei încearcă să-i convingă să se alăture forțelor armate ruse care luptă împotriva Ucrainei, spun mai mulți migranți tadjici.

„Odată ce depui cererea, recrutorii te duc într-o altă cameră pentru o «discuție» și încearcă să te convingă să mergi la război”, a declarat un migrant Serviciului Tajik al RFE/RL, sub protecția anonimatului.

Persoanele care recrutează pentru armată erau „oarecum discreți în trecut”, dar au devenit mai deschiși și mai direcți în abordarea migranților din Asia Centrală, povestesc unii dintre cei vizați.

Aceasta pe măsură ce Rusia încercă cu dificultate să recruteze mai mulți luptători pentru armata sa din Ucraina, care a suferit pierderi masive de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Pietonii trec pe lângă un punct mobil de recrutare care promovează serviciul în armata rusă și invită voluntari să semneze un contract. Moscova, 3 mai 2023.
Pietonii trec pe lângă un punct mobil de recrutare care promovează serviciul în armata rusă și invită voluntari să semneze un contract. Moscova, 3 mai 2023.

Pentru a lărgi „grupul” de potențiali recruți, un parlamentar rus a cerut săptămâna trecută adoptarea unei legi care să faciliteze recrutarea persoanelor din Asia Centrală și Caucaz care au obținut cetățenia rusă.

Mihail Matveev, membru al Dumei de Stat, a criticat reticența cetățenilor naturalizați de a lupta pentru Moscova, în timp ce, spune el, „populația indigenă a Rusiei moare pentru patria sa”.

Peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși și 80.000 au fost răniți în Ucraina de la începutul lunii decembrie, a anunțat Consiliul Național de Securitate al SUA la începutul acestei luni. Alte estimări sugerează că forțele ruse au suferit pierderi mult mai mari. Moscova nu își raportează cifrele victimelor.

În ciuda pierderilor, Rusia nu a anunțat o nouă mobilizare anul acesta, după ce „mobilizarea militară parțială” din septembrie 2022 a determinat mii de bărbați să fugă în străinătate.

În schimb, autoritățile ruse și-au intensificat eforturile pentru a atrage militari cu contract, atât dintre cetățenii ruși, cât și dintre lucrătorii migranți, oferindu-le bani și alte diverse beneficii.

Da beneficiilor, nu războiului?

Încă din primele luni ale invaziei brutale a Ucrainei de către Kremlin, recrutorii ruși au vizat muncitorii migranți, abordându-i în centre de migrație, moschei și cămine în care locuiesc.

Pe 10 mai, Matveev i-a cerut ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să furnizeze informaţii despre câţi cetăţeni naturalizaţi - dintre care majoritatea provin din Asia Centrală şi Caucaz - au fost înrolaţi în armată de la începutul anului 2022.

Parlamentarul critică frecvent în ultima perioadă faptul că migranții deveniți cetățeni ai Rusiei nu doresc să se alăture „operațiunii militare” – așa cum numește Kremlinul războiul împotriva Ucrainei – în timp ce primesc ajutoare sociale.

În schimb, ei se alătură armatei șoferilor de taxi, măturatorilor de străzi și muncitorilor în construcții din Rusia, a scris Matveev pe Telegram. „Nu îi vedem pe câmpul de luptă”, a spus el. „Există un război, Rusia are nevoie de soldați”.

Parlamentarul spune că cetățenii naturalizați, mulți dintre care și-au păstrat, probabil, și cetățenia țării de origine, se folosesc de aceasta pentru a evita să meargă la război.

Comentariile lui Matveev, și postările altor utilizatori de Telegram pe care le distribuie pe pagina sa, ridică problema ezitării autorităților ruse de a-i trimite la război pe cei cu cetățenie dublă din cauza unor potențiale implicații legale, politice sau de securitate.

Matveev a anunțat că a studiat legile federale și a pregătit amendamente pentru a elimina orice obstacole existente în calea mobilizării militare a persoanelor cu dublă cetățenie. El nu a spus când va fi prezentat proiectul de lege în parlamentul de la Moscova.

Mihail Matveev, imagine de arhivă.
Mihail Matveev, imagine de arhivă.

În scrisoarea sa către ministrul rus al Apărării, parlamentarul a cerut propuneri „pentru îmbunătăţirea legislaţiei federale privind asigurarea nevoilor forţelor armate ruse şi a rezervelor acestora de mobilizare din grupul de indivizi care au obţinut cetăţenia rusă”.

El spune că peste 500.000 de tadjici au primit pașapoarte rusești din 2016. Urmează 310.000 de kazahi, 230.000 de armeni și 170.000 de uzbeci, a adăugat el.

Valul de migrație a forței de muncă în Rusia continuă în ciuda războiului din Ucraina și a consecințelor sale economice. Potrivit statisticilor guvernului rus, 1,3 milioane de migranți au intrat în Rusia doar în primul trimestru al acestui an, cu 60% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.

Aproximativ jumătate dintre noii sosiți sunt cetățeni uzbeci, urmați de 350.000 de tadjici și puțin peste 172.000 de kârgâzi.

„Aș fi luptat pentru Rusia dacă nu ar fi fost agresorul”

Negmat, un fost profesor din Tadjikistan, lucrează acum într-o companie privată de construcții de la periferia Moscovei. Negmat, care a cerut ca numele lui de familie să nu fie publicat, a obținut anul trecut cetățenia rusă împreună cu familia sa de șapte persoane.

În calitate de cetățean rus, soția lui Negmat a primit o plată unică de aproximativ 10.000 de dolari, așa-numitul „capital pentru maternitate” oferit de stat pentru a combate declinul demografic. În aprilie, familia a folosit banii ca avans pentru un apartament în apropiere de Moscova.

„Dispărut în misiune”. Mama unui soldat rus caută cu disperare răspunsuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Ei primesc, de asemenea, o sumă lunară pentru întreținerea copilului. Negmat, care are 37 de ani, admite că cetățenii naturalizați din Asia Centrală „care au de obicei familii numeroase, primesc mai multe beneficii sociale decât etnicii ruși”.

Negmat nu a primit până acum un ordin de înrolare. Pentru că are cinci copii, ar putea fi scutit de înrolare, a declarat el pentru RFE/RL pe 12 mai.

Negmat a spus că „îi place să trăiască în Rusia și o numește acasă”. Întrebat dacă ar intra în războiul în Ucraina, dacă armata l-ar chema, Negmat a spus fără rezerve că nu.

„Poate că aș fi luptat pentru Rusia dacă ar fi fost atacată”, a spus el. „Dar Rusia este agresorul în acest război. Nu mă simt rău că nu lupt pentru Rusia în Ucraina.”

*La acest articol a contribuit Serviciul din Tadjikistan al RFE/RL.

XS
SM
MD
LG