Linkuri accesibilitate

Putin anunță că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus. NATO: Retorică „periculoasă și iresponsabilă”


„Am convenit cu Lukașenko că vom plasa arme nucleare tactice în Belarus fără a încălca regimul de neproliferare”, a declarat liderul rus, citat de TASS. În imagine, președintele rus, Vladimir Putin, îmbrățișat cu autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko.
„Am convenit cu Lukașenko că vom plasa arme nucleare tactice în Belarus fără a încălca regimul de neproliferare”, a declarat liderul rus, citat de TASS. În imagine, președintele rus, Vladimir Putin, îmbrățișat cu autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a ajuns la un acord pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul apropiatului Belarus, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

Putin a spus că nu este „nimic neobișnuit” în această mișcare și că nu a încălcat tratatele existente de neproliferare nucleară, transmite agenția rusă de stat TASS, preluată de Reuters.

„Am convenit cu Lukașenko că vom plasa arme nucleare tactice în Belarus fără a încălca regimul de neproliferare”, a declarat liderul rus, citat de TASS.

„Nici aici nu este nimic neobișnuit: în primul rând, Statele Unite au făcut asta de zeci de ani. Ei și-au desfășurat de mult armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor aliate", a spus el. „Am convenit că vom face la fel.”

Putin a adăugat că Rusia construiește o unitate de depozitare în Belarus și că Moscova nu va transfera controlul armelor autorităților de la Minsk.

Casa Albă a spus că este la curent cu anunțul lui Putin și că monitorizează situația. A spus că nu vede niciun motiv imediat pentru a-și ajusta poziția nucleară și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească astfel de arme.

Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) este un pact de referință menit să prevină răspândirea armelor nucleare și a tehnologiei armelor, semnat de peste 190 de țări și intrat în vigoare în 1970.

Putin a amenințat, pe 25 martie, că va trimite muniție cu uraniu sărăcit în luptele sale militare din Ucraina, dacă Occidentul trimite astfel de muniții la Kiev. Un oficial britanic a sugerat recent că Londra ar putea face acest lucru.

„Rusia, desigur, are ceea ce trebuie să răspundă. Fără exagerare, avem sute de mii de astfel de obuze. Nu le-am folosit încă", a declarat Putin pentru televiziunea rusă.

Armatele folosesc muniții cu uraniu sărăcit pentru capacitatea lor de perforare a blindajului în luptele împotriva tancurilor și vehiculelor blindate.

Rusia ține Belarusul „ostatic nuclear”, spune Ucraina


Kievul a declarat duminică că Rusia ține Minskul „ostatic nuclear”, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat desfășurarea de arme nucleare tactice pentru a alia Belarus, relatează Agence France-Presse.

„Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, adăugând că mișcarea a fost „un pas către destabilizarea internă a țării”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak l-a acuzat pe Vladimir Putin că a încălcat tratatul de neproliferare nucleară și că a recurs la tactici „de intimidare”.

Retorica nucleară a Rusiei „periculoasă și iresponsabilă”

NATO a criticat Rusia pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă”, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus , relatează Reuters.

„NATO este vigilentă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, care să ne determine să ne adaptăm pe a noastră Referirea Rusiei la împărțirea nucleară a NATO este total înșelătoare. Aliații NATO acționează cu respect deplin pentru angajamentele lor internaționale. Rusia și-a încălcat constant angajamentele de control al armelor, cel mai recent suspendându-și participarea la Noul Tratat START”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al NATO.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat Belarusul să nu găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, avertizând că această mișcare ar putea declanșa sancțiuni suplimentare.

„Belarusul găzduiește arme nucleare rusești, ceea ce ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene”, a scris șeful diplomației UE pe Twitter. „Belarus o poate opri, este alegerea lor”, a adăugat el. „UE este pregătită să răspundă cu noi sancțiuni.”

XS
SM
MD
LG