Linkuri accesibilitate

Rușii au distrus complet o centrală electrică de lângă Kiev. Atacuri masive asupra infrastructurii din Harkov, Zaporojie şi Liov


Salvatorii ucraineni transportă cadavrul unei persoane ucise în timpul atacurilor aeriene ruse, în satul Lyptsi, regiunea Harkov. 10 aprilie 2024.
Salvatorii ucraineni transportă cadavrul unei persoane ucise în timpul atacurilor aeriene ruse, în satul Lyptsi, regiunea Harkov. 10 aprilie 2024.

Directorul executiv al companiei de energie ucraineană Centrenergo spune că centrala electrică Trypilska din Ukrainka, regiunea Kiev, a fost complet distrusă într-un atac rusesc din noaptea de miercuri spre joi. Atacuri masive au avut loc și asupra infrastructurii din mai multe orașe.

Un video filmat de la distanță arată că centrala Trypilska a fost cuprinsă de flăcări. Este unul din principalii furnizori de căldură pentru capitală și una dintre cele mai mari din Ucraina.

Ministrul ucrainean al Energiei Gherman Galuşcenko, a postat pe reţeaua socială Telegram că atacurile rușilor de miercuri noapte au vizat „instalaţii de producţie şi sisteme de transmisie” în regiunile Kiev, Harkov, Zaporojie şi Liov.

În regiunea Kiev, „o instalaţie a unei infrastructuri critice” a fost vizată, a precizat şeful administraţiei militare locale, Ruslan Kravcenko, fără a furniza mai multe informaţii.

Atacul rusesc asupra regiunii ucrainene Harkov, din estul ţării, a întrerupt joi energia electrică pentru peste 200.000 de consumatori, a anunţat pe Telegram Oleksi Kuleba, adjunctul şefului biroului preşedintelui ucrainean, citat de Reuters.

Două centrale termice ale furnizorului de energie DTEK au fost atacate, a semnalat compania pe Telegram joi dimineaţă, fără a preciza amplasarea lor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone împotriva Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi vizând „infrastructuri esenţiale”.

„În cursul nopţii, Rusia a lansat peste 40 de rachete şi 40 de drone asupra Ucrainei”, a anunţat şeful statului pe reţeaua socială X.

„Unele rachete şi drone Shahed au fost doborâte. Din nefericire, numai o parte dintre ele”, a precizat Zelenski.

„Teroriştii ruşi au vizat încă o dată infrastructurile esenţiale”, a deplâns el.

Volodimir Zelenski a repetat rugămintea către partenerii occidentali ai Ucrainei de „a nu închide ochii” la situaţie şi de a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, care este în al treilea an de război.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG