Linkuri accesibilitate

Turnul de televiziune din Harkov, distrus de ruși


Un anchetator al poliției ucrainene examinează turnul de televiziune din Harkov, după ce a fost doborât de un atac rusesc cu rachete - 22 aprilie 2024.
Un anchetator al poliției ucrainene examinează turnul de televiziune din Harkov, după ce a fost doborât de un atac rusesc cu rachete - 22 aprilie 2024.

Un atac aerian rusesc asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, a lovit infrastructura de transmisie TV, provocând întreruperi ale semnalului, a declarat un oficial local.

Turnul de televiziune de 240 de metri din orașul ucrainean Harkov s-a rupt în jumătate și a căzut la pământ luni, arată imaginile obținute de Reuters, după ce oficialii locali au spus că ar fi probabil un atac cu rachete rusești asupra infrastructurii de televiziune.

Semnalul de difuzare a fost întrerupt în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care a fost lovit de rachete și drone rusești în ultimele săptămâni.

„În acest moment, există întreruperi ale semnalului TV digital”, a declarat guvernatorul regional Oleg Sîniehubov, citat de The Guardian.

Nu s-au înregistrat victime pentru că muncitorii se aflau în adăpost, a adăugat el.

Imaginile de la fața locului arată catargul principal al turnului rupându-se și căzând în timp ce un nor de fum se ridica pe cer.

Din filmare nu a fost clar ce a lovit catargul, dar procurorii din Harkov au spus că Rusia a folosit probabil o rachetă de croazieră Kh-59 în atac.

Videoclipul a fost verificat prin coroborarea videoclipului dintr-un alt unghi care arată același moment în care vârful turnului s-a prăbușit.

Rusia a atacat turnul de televiziune din Harkov de mai multe ori la începutul lunii martie 2022, la scurt timp după ce a invadat total Ucraina.

Semnalul a fost întrerupt în acel moment.

Moscova și-a intensificat recent atacurile, profitând de deficitul de capabilități de apărare aeriană al Kievului.

Harkov și regiunea înconjurătoare au cunoscut cele mai intense lovituri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG