Linkuri accesibilitate

Doi spioni ruși prinși înaintea unui atac asupra turnului TV din Kiev. Unul se angajase curier la Odesa


Turnul din Kiev a mai fost atacat și la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 1 martie 2022. Rusia a invadat total, neprovocat și nedeclarat Ucraina pe 24 februarie 2022.
Turnul din Kiev a mai fost atacat și la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 1 martie 2022. Rusia a invadat total, neprovocat și nedeclarat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Unitățile cibernetice ale Serviciului de Securitate Ucrainean (SSU) au descoperit noi încercări ale Rusiei de a deteriora infrastructura strategică a Ucrainei.

În urma unei operațiuni speciale la Kiev și Odesa, doi agenți ai serviciului federal de securitate rus au fost reținuți, transmite SSU.

Cei doi pregăteau un atac cu rachete asupra asupra unităților militare ale Forțelor de Apărare, a instalațiilor energetice și de telecomunicații din trei regiuni.

Grupul s-a concentrat pe unitățile armatei care asigură securitatea Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, date despre Forțele de Apărare din regiunea Poltava, turnul TV și o centrală electrică din capitală.

La început, autorii au încercat să identifice locațiile trupelor ucrainene și apoi să transmită coordonatele ocupanților pentru a ajusta atacurile aeriene.

Pentru a aduna informații secrete, unul dintre ruși s-a angajat curier la o companie din Odesa care furnizează alimente pentru Forțele de Apărare.

Un alt spion a colectat informații despre starea tehnică a turnului de televiziune din Kiev, după ce acesta a fost lovit în martie 2022.

El a fotografiat, de asemenea, exteriorul unei centrale termice care furnizează energie electrică și căldură unei mari părți a regiunii Kiev.

Agresorul avea nevoie de aceste informații pentru a regla noile lovituri asupra instalației energetice și a turnului TV.

SSU a descoperit în timp util strângerea de informații și a documentat atacul.

Au fost luate măsuri pentru securizarea locațiilor Forțelor de Apărare și pentru consolidarea protecției infrastructurii critice.

Cei doi agenți au fost reținuți „în flagrant” când cercetau potențiale „ținte”.

Potrivit anchetatorilor, unul dintre complicii inamicului este inginer la o întreprindere de prelucrare a alimentelor din Odesa. Celălalt este un tânăr de 24 de ani, locuitor din Kiev.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, aceștia au fost recrutați de la distanță de un ofițer FSB din Moscova, identificat deja de serviciul de securitate ucrainean.

Ambii agenți au acționat separat unul de celălalt și au primit bani din Rusia pentru „munca” lor.

În timpul perchezițiilor la locuințele suspecților, SSU a confiscat telefoane mobile cu dovezi de comunicare cu serviciul secret rus și carduri bancare cu fonduri rusești.

Suspecții sunt acuzați în baza baza articolului 111.2 din Codul penal ucrainean privind înalta trădare, săvârșită în baza legii marțiale. Suspecții sunt în arest și riscă închisoare pe viață.

Operațiunea s-a desfășurat sub supravegherea procedurală a Parchetului General ucrainean.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG