Linkuri accesibilitate

Rusia își intensifică atacurile înainte ca Ucraina să primească avioane de tip F-16


Consecințele unui atac rusesc asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Rețeaua de energie electrică a anunțat întreruperi de energie și de câte 12 ore pe zi.
Consecințele unui atac rusesc asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Rețeaua de energie electrică a anunțat întreruperi de energie și de câte 12 ore pe zi.

Ucraina a acuzat Rusia că și-a intensificat atacurile pe frontul de est înainte să sosească ajutorul militar din Occident, folosit ca pretext pentru accentuarea acestor atacuri, pentru a epuiza trupele ucrainene până vine ajutorul occidental.

„Comandamentul trupelor rusești face în prezent tot ceea ce poate pentru a creşte şi extinde intensitatea ostilităţilor cu scopul de a maximiza epuizarea trupelor noastre”, acuză pe Telegram comandantul armatei ucrainene Alexandr Sîrski.

Sîrski spune că Moscova este conştientă că „timpul va juca în favoarea” Kievului după primirea unei „cantități importante de armament şi echipament” din partea aliaţilor săi, inclusiv avioane de tip F-16, menite să consolideze apărarea aeriană ucraineană.

Comandantul armatei ucrainene a spus că forţele rusești îşi concentrează eforturile în zonele Kupiansk, Pokorvsk, Kurahove şi Vremivka, aflate pe frontul de est, în timp ce în estul şi sudul Ucrainei continuă să se dea „lupte aprige”.

Procurorul regiunii sudice Herson, ocupată parțial de Moscova, a anunțat luni că un bărbat de 50 de ani a fost ucis de un „exploziv aruncat dintr-o dronă”.

Nouă persoane au fost rănite într-un bombardament rusesc în regiunea Poltava, în partea central-estică a Ucrainei, potrivit guvernatorului Filip Pronin.

„În prezent inamicul a bombardat infrastructura civilă a regiunii Poltava”, a scris Pronin pe rețeaua Telegram, iar mai multe imobile au fost avariate.

Ucraina a anunţat luni că întreruperile de curent se vor înrăutăţi până la sfârşitul lunii iunie, după o serie de atacuri ruseşti vizând infrastructura energetică a țării.

Moscova a lansat o campanie de bombardamente în ultimele luni, vizând principalele centre de producţie şi distribuţie de electricitate ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că aceste atacuri au distrus jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei.

„În următoarele săptămâni, situaţia va fi mult mai dificilă decât în prezent”, avertizează directorul operatorului naţional Ukrenergo, Volodimir Kudrîţkîi.

Lipsurile vor fi accentuate de lucrările de mentenenaţă la centralele nucleare, de vremea nefavorabilă şi de importul insuficient de electricitate.

Ukrenergo preconizează întreruperi de energie și de câte 12 ore pe zi, iar Kudrîţkîi a avertizat că situația va continua până la sfârşitul lunii iulie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG